GroenLinks draagt boot op aan helden Gay Pride Istanbul
GroenLinks en RozeLinks tijdens een eedere editie van de Canal Parade.

GroenLinks draagt boot op aan helden Gay Pride Istanbul

VTA interviewde de voorbije weken een aantal boten die deelnemen aan de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam 2018 op zoek naar het verhaal achter de deelname. Vandaag in het twaalfde deel het interview met Dirk van Bergen namens Groenlinks, één van de boten die meevaart tijdens de Canal Parade in Amsterdam op 4 augustus 2018.

Heeft GroenLinks al eerder meegevaren tijdens de Canal Parade?

Ja, GroenLinks is er de laatste jaren altijd bij geweest. We vinden het heel belangrijk om als politieke partij zichtbaar aanwezig te zijn.

Hoe was destijds de belevenis?

Het is elk jaar weer een groot feest. Het landelijke netwerk RozeLinks neemt de organisatie op zich en heeft een groot team met enthousiaste vrijwilligers, die er elk jaar weer iets moois van weten te maken.

GroenLinks tijdens Pride Amsterdam 2017

Wordt het wel GroenLinks of toch RozeLinks? De tak van GroenLinks. Zij wilden niet meevaren tijdens de Utrecht Canal Pride?

RozeLinks is een netwerk binnen GroenLinks, het RozeLinks netwerk organiseert al jaren de boot namens GroenLinks, dus het antwoord op je vraag is dat we het samen organiseren.

En nog even voor de duidelijkheid: GroenLinks Utrecht had heel graag een eigen boot gehad tijdens de Utrecht Canal Pride. Wij als werkgroep juichen zo’n initiatief toe en hadden toestemming gegeven om onder de vlag van RozeLinks mee te varen. Ze werden uitgeloot omdat Utrecht Canal Pride liever meeging in het idee van de andere politieke partijen om alle politieke partijen op één boot mee te laten varen. GroenLinks Utrecht had liever een eigen geluid laten horen maar dat mocht niet. Het is jammer zoals het gelopen is.

Waarom vaart GroenLinks eigenlijk mee tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam 2018?

GroenLinks heeft strijden tegen discriminatie en kansengelijkheid voor iedereen als een kernwaarde sinds haar oprichting in de partij opgenomen. We werken nationaal, internationaal en op gemeentelijk en provinciaal niveau aan verbetering van wet- en regelgeving en het steunen van kwetsbare groepen.

Ik denk dat het wetsvoorstel om de antidiscriminatiewet aan te passen met de toevoeging van het verbod van discriminatie op basis van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie een goed voorbeeld is. Vanuit GroenLinks heeft Nevin Özütok daar hard aan meegewerkt. Zo’n wet is enorm belangrijk! Het is al pijnlijk genoeg dat we nu wereldwijd uit de top vijf zijn verstoten van LHBTI+ vriendelijke landen. Nee, er moet nog veel gebeuren!

De VVD doet niet meer mee… Althans, ze zijn niet geselecteerd om mee te varen. De groene vlag gaat uit?

Nee, zeker niet. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de mensen aan de kant zien dat de LHBTI+rechten gedragen worden door meerdere en het liefst alle politieke partijen. Dat krijgen ze dit jaar niet te zien. Wij twijfelen niet aan de intenties van andere politieke partijen om LHBTI+ emancipatie serieus te nemen en hopen dat ze er volgend jaar weer bij zijn. We zijn natuurlijk wel trots dat AGP erkent dat GroenLinks de deelname heel serieus neemt en probeert elk jaar weer met een onderscheidende boodschap te komen.

Wat heeft volgens GroenLinks de doorslag gegeven dat er dit jaar mee gevaren mag worden?

Wij hebben onze boot dit jaar opgedragen aan de helden van de Gay Pride Istanbul. De afgelopen 5 jaar is die verboden door de autoriteiten daar en dat verbod wordt met harde hand gehandhaafd door politie en ME. Daarom wilde wij deze inspirerende activisten hier een platform geven en hen een kans bieden hun boodschap alsnog zichtbaar te maken.

RozeLinks reist dit jaar voor de derde maal af naar Istanbul om de LHBTI+ organisatie daar een hart onder de riem te steken. Dit jaar organiseren we zelfs samen met het Nederlandse Consulaat een inhoudelijke bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst proberen we een brug te slaan tussen de Nederlands-Turkse LHBTI+ers in Nederland en de LHBTI+ gemeenschap daar in Istanbul. Tegen welke issues lopen zij aan, wat zijn de verschillen maar ook, wat zijn de overeenkomsten. We hopen dat we elkaar kunnen inspireren.

Hoe is de acceptatie van LHBTI+ers binnen GroenLinks?

Inclusiviteit nastreven heeft prioriteit binnen GroenLinks. Dat geldt niet alleen voor LHBTI+ers maar ook voor mensen met een handicap, een multiculturele achtergrond, praktisch geschoolden, noem het maar op. We hebben de afgelopen tijd erg ingezet op diversiteit en naar mijn mening zijn we goed bezig, kijk alleen maar naar onze prachtige vertegenwoordiging in de gemeenteraad van Amsterdam. Daarnaast groeien we hard in het aantal leden waarin ik die diversiteit terugzie.

En belangrijker nog. Hoe staan we ervoor in Amsterdam?

Het kan altijd beter! We moeten ons blijven inzetten voor de veiligheid en acceptatie van LHBTI+ers. Amsterdam doet het niet slecht, er zijn een heleboel organisaties die hard hun best doen en goed werk verrichten. Laten we dat alsjeblieft niet vergeten. We moeten ook niet vergeten dat door middel van sociale media en een hogere aangiftebereidheid door het goede werk van Roze in Blauw incidenten sneller onder de aandacht komen en dat leidt ertoe dat er echt iets mee gedaan wordt!

Om de 2 jaar reikt RozeLinks het Roze Lieverdje uit aan een individu of organisatie die zich inzet voor de LHBTI+ gemeenschap in Amsterdam, en iedere keer is het weer vreselijk moeilijk om uit al die mooie kandidaten die geweldig werk leveren een winnaar te kiezen. Dit jaar won Stichting Maruf, een organisatie van en voor LHBTI+ jongeren met een bi-culturele achtergrond.

Met hoeveel mensen staat GroenLinks op de boot? En hoe wordt er bepaald wie er mee mogen varen? Is daar een selectieprocedure voor of is dat niet nodig?

We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om mee te varen maar zijn natuurlijk gebonden aan de richtlijnen van AGP en de schipper van onze boot. Onze aanmelding gaat binnenkort open en dan is het snel reageren want het stroomt altijd zo vol. In principe hoef je geen lid te zijn van GroenLinks, dat stellen wij ten minste niet als eis. Ik ken genoeg voorbeelden van mensen die in het verleden meevoeren en nog geen lid waren maar dat nu wel zijn. Een betere reclame kun je niet hebben!

Welke bekende politici kunnen we op de boot verwachten?

De echte sterren op de boot zijn de activisten uit Istanbul die we uitgenodigd hebben om mee te varen, zij verdienen alle aandacht. Wij gaan er zoveel mogelijk deze kant op halen om ze onze Pride mee te laten maken. Maar natuurlijk varen er ook partijprominenten mee: Tweede Kamerleden Nevin Özütok en Liesbeth van Tongeren varen al jaren mee en zijn verder ook heel betrokken bij onze activiteiten. Nevin heeft afgelopen februari nog het Roze Lieverdje 2018 uitgereikt. Voor de landelijke politici valt de Amsterdam Pride natuurlijk midden in het zomerreces en bijvoorbeeld Jesse gebruikt die tijd om met zijn gezin te zijn, en dat snap ik heel goed. Verder varen er genoeg kopstukken mee uit Amsterdam.

Hoe komt jullie boot eruit te zien? Hoe gaat het uiteindelijke resultaat tot stand komen?

Onze helden zijn de Turkse activisten waar wij contact mee onderhouden uit Istanbul en de hele aankleding draait om hun verhaal. We willen met onze boot de spanning creëren die wij daar hebben ervaren op de dag van de demonstratie tijdens de Istanbul Pride. We willen laten zien dat het er niet overal zo feestelijk aan toegaat als hier. We hebben een vrijwilligersteam van zo’n twintig personen die zich bezighouden met de organisatie van onze reis naar Istanbul eind juni, onze inhoudelijke bijeenkomst in Istanbul en eentje tijdens de Pride week hier en de organisatie van de boot op de Canal Parade.

Vinden jullie het belangrijk dat PRIDE Amsterdam georganiseerd wordt en waarom? Het is tenslotte alweer 2018.

Jazeker is en blijft het belangrijk dat de PRIDE Amsterdam georganiseerd wordt. Laten we zeker niet vergeten dat het om meer gaat dan alleen de Canal Parade zoals velen denken. De Amsterdam PRIDE kent zo’n 200 verschillende evenementen. Van inhoudelijke debatten, tot sportevenementen, tot kunst en cultuur maar natuurlijk ook de nodige feestjes.

Willen jullie zelf nog iets kwijt?

We wensen iedereen een fantastische PRIDE 2018 toe!

Wij bedanken Dirk van Bergen namens GroenLinks voor de tijd en antwoorden. De volgende boot is nog een verrassing!

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen:

GroenLinks: XTC moet legaal worden

Choice: inzet voor seksuele- en reproductieve rechten en gezondheid 

Spijker Bar: Proudly Serving the gay community since 1978

Boodschap Drag Queens United: Be a hero: express yourself 

Senioren en medewerkers ervaren de boottocht als fantastisch 

Mister B: we vertegenwoordigen een speciaal deel van de gay community

We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg

Netzo Amsterdam: een gezellige vereniging waar iedereen zich thuis voelt 

Gerelateerde interviews:

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam