Boodschap Drag Queens United: “Be a hero: express yourself”

VTA interviewde de voorbije weken een aantal boten die deelnemen aan de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam 2018 op zoek naar het verhaal achter de deelname. Vandaag in het derde deel het interview met Victoria Vyper namens Drag Queens United. Victoria was enkele dagen terug de winnaar van de Miss Travestie Groene Hart verkiezing in Gouda.

Wat moet Amsterdam zich voorstellen van Drag Queens United?

Drag Queens United is een initiatief van Lady Galore om de samenwerking tussen drag queens te stimuleren, van elkaar te leren en om diversiteit te vieren. Hierbij speelt achtergrond, leeftijd, seksuele voorkeur, ervaring et cetera geen rol: iedereen is gelijk en draagt op zijn of haar manier bij aan de acceptatie en zichtbaarheid van drag queens specifiek en de LHBTQ+ community in het algemeen. In het verleden heeft Drag Queens United al diverse evenementen georganiseerd, waaronder twee lipdubs en een weekend (met o.a. workshops) in een chateau in Frankrijk.

Waarom vaart Drag Queens United mee?

Drag Queens United wil bijdragen aan de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTQ+ community. Dit doel sluit perfect aan bij de Amsterdam Canal Parade. Drag Queens United wil door deelname met een boot, laten zien waar we voor staan (als eenheid) en drag queens en onze community op een positieve manier zichtbaarheid geven.

Heeft Drag Queens United al eerder meegevaren tijdens de Canal Parade?

Drag Queens United vaart dit jaar alweer voor het 4e jaar mee met de Amsterdam Canal Parade. Dit jaar met meer opvarenden dan afgelopen jaar.

Hoe was de belevenis destijds?

Drag Queens United heeft meegevaren met de Canal Parade in 2012, 2013 en 2017. De organisatie van een boot tijdens de Amsterdam Canal Parade kost veel voorbereiding en geld, waardoor we afhankelijk zijn van sponsoren om mee te kunnen varen. Gelukkig hebben we dit jaar weer een aantal instanties bereid gevonden om ons te steunen. De reacties zijn altijd erg positief en enthousiast, zowel vanuit het publiek, de community en vanuit de dragscene zelf. Dit geeft ons energie om evenementen te blijven organiseren, samenwerking te blijven stimuleren en onze boodschap te verspreiden.

Is er in Europa een levendige drag scene? Hoe uit zich dat?

De drag scene in Europa is levendig en er zijn queens in alle vormen van drag te vinden, bijvoorbeeld pageant queens, artistieke queens, clubstyle en bearded queens. Alles is mogelijk en iedereen heeft de vrijheid om zijn creativiteit de vrije loop te laten. Dit leidt dan ook tot de meest uiteenlopende creaties. Het is bijzonder om te zien dat verschillende regio’s/landen veelal een eigen karakteristieke stijl hebben. Door drag queens uit diverse regio’s en landen samen te brengen, verrijkt dit de gehele scene. Drag Queens United is dan ook blij te zien dat de interesse van buitenlandse queens in deelname aan evenementen toeneemt. Dit jaar zullen er weer queens uit diverse landen vertegenwoordigd zijn tijdens Amsterdam Canal Parade, waaronder de Duitsland, Frankrijk, de USA en Australië.

Wat heeft volgens Drag Queens United de doorslag gegeven dat er dit jaar mee gevaren mag worden?

Wij willen met onze boodschap voor de Canal Parade “Be a hero: express yourself” mensen oproepen om zichzelf te durven zijn en dat te laten zien. Wij laten ons zien en roepen Amsterdam op om zichzelf te durven laten zien. Om dit extra kracht bij te zetten zal Drag Queens United dit jaar in het kader van Pride 2018 tevens een fotoserie publiceren waarin we uit willen stralen dat iedereen, hoe ‘anders’ of opvallend dan ook, zichzelf moet kunnen zijn in Amsterdam.

Met hoeveel mensen staat Drag Queens United op de boot? En hoe wordt er bepaald wie er mee mogen varen? Is daar een selectieprocedure voor of is dat niet nodig?

Er varen op de boot ongeveer 85 deelnemers mee. Dit is een bonte verzameling van drag queens, faux queens, maar ook jongens en mannen varen mee. Iedereen is in principe welkom. Hiervoor is geen selectieprocedure nodig, maar het is wel belangrijk dat de deelnemers passen binnen de uitstraling van de boot (qua kleding en gedrag) en van Drag Queens United: iedereen is gelijk.

Hoe komt jullie boot eruit te zien? Hoe gaat het uiteindelijke resultaat tot stand komen?

Hoe onze boot er precies uit komt te zien, willen we nog als verrassing houden. Wel kunnen we alvast zeggen dat de kleuren goud en wit een belangrijk onderdeel zullen zijn van onze boot. Deze kleuren staan voor de krachtige en pure uitstraling van onze queens en de gemeenschap.

Vinden jullie het belangrijk dat PRIDE Amsterdam georganiseerd wordt en waarom? Het is tenslotte alweer 2018…..

Ook in 2018 is het nog nodig om Pride te organiseren. Zolang er nog geweld is tegen mensen, jongeren uit huis worden gezet of op straat worden uitgescholden enkel en alleen vanwege je seksuele geaardheid, omdat je transgender bent of omdat je anders bent dan de norm, is het nog nodig dat we aan Nederland en de rest van de wereld laten zien dat we er zijn, dat we trots zijn op wie we zijn en dat we allemaal helden zijn op onze eigen manier. Drag queens hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de strijd om respect en acceptatie en helaas is het ook in Nederland en Amsterdam nog steeds nodig hiervoor te vechten.

Willen jullie zelf nog iets kwijt?

Wij wensen iedereen een hele fijne en respectvolle Pride 2018 toe en hopen dat we met z’n allen de wereld kunnen laten zien dat we samen kunnen feesten en leven ook al zijn we allemaal verschillend.

Wij bedanken Victoria voor haar tijd en mooie antwoorden. De volgende boot is die van PricewaterhouseCoopers!

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen:

Senioren en medewerkers ervaren de boottocht als fantastisch 

Mister B: we vertegenwoordigen een speciaal deel van de gay community

We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg

Netzo Amsterdam: een gezellige vereniging waar iedereen zich thuis voelt 

Zwemmen en homoseksueel: fijn uitgangspunt voor hele goede vriendschappen