VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar leuke sportverhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Danny Broekman, de oprichter van de tussen de 325 en 375 leden tellende Judoschool Onaji.
Kun je allereerst Judoschool Onaji eens introduceren?
“Judoschool Onaji is acht jaar geleden begonnen in Amsterdam. De naam Onaji betekent zo ongeveer gelijkheid. Dat is ook wat ik met de club wil uitstralen, dat iedereen gelijk is en behandeld wordt en het vooral om sporten gaat. Het enige dat ‘ongelijk’ is, zijn de banden en slippen. Deze ongelijkheid wordt omgezet naar iets positiefs, want de hoge banden nemen de lage banden op sleeptouw in plaats van dat het op een verkeerde manier als status wordt opgevat.”
De gevolgen van de Coronacrisis
“De crisis zal iedereen raken, zowel positief als negatief. De negatieve impact is dat sporten ineens niet meer zo vanzelfsprekend is om te betalen. Of de crisis zorgt ervoor dat meer mensen verhuizen naar buiten de stad. Het positieve is dat veel mensen achter de club(s) blijven staan en bereid zijn om met iets minder genoegen te nemen dan ze normaal gewend zijn. Het besef dat we met zijn allen deze crisis moeten doorstaan leeft enorm in brede zin. Daarnaast ben je als club ook min of meer verplicht iets te moeten doen, om zorg te dragen dat veiligheid en gezondheid nog meer moet worden gewaarborgd. Op zich is dat ook positief, want de bewustwording daarvan wordt alleen nog maar groter. Daarnaast kom je er ook achter dat je dit soort zaken niet alleen aan kan, maar juist de hulp van ouders nodig hebt om dit te kunnen waarborgen.”
De drijvende krachten
“Onaji is begonnen als eenmanszaak met alleen ondergetekende als leraar. In de loop van de tijd zijn er extra freelance leraren bij gekomen die ervoor zorgen dat er op meer plekken kan worden gejudood. Zonder hen zouden er significant minder lessen op het rooster staan. De extra kracht die dat met zich meebrengt is dat kinderen op korte afstand vaker per week kunnen judoën en of een les in kunnen halen als dat nodig is.”
Waar vinden de judoactiviteiten plaats?
“De judolessen vinden vooral plaats in Amsterdam binnen de ring. Ook daarbuiten worden er nu lessen aangeboden. Uitbreiden kan alleen, als er min of meer zekerheid is dat de lessen ook voor lange tijd kunnen doorgaan, met eenzelfde leraar om te kunnen bouwen aan iets structureels. Helaas is er geen eigen vaste dojo. Dit is helaas veel te duur en ben je gebonden aan een plek. Nu is er de vrijheid om meer te bewegen in de hele stad en de drempel van reisafstand zo klein mogelijk te houden.”
Kernwaarden bij Judoschool Onaji
“De kernwaarden zijn dat sporten en bewegen leuk moet zijn. Dat gaat gepaard met veiligheid op de mat. Niet alleen om ongelukken te voorkomen, maar vooral met de gedachte dat iedereen gelijk is en ook je ‘eigen ik’ te ontwikkelen. Die veiligheid wordt in het gewone leven nog wel eens vergeten, omdat steeds meer mensen bezig zijn met wat anderen van hen vinden.”
Wedstrijden en toernooien
“Onaji is aangesloten bij een stichting dat toernooien en een kamp organiseert. In deze stichting zijn meer clubs verbonden, om zo op een laagdrempelig niveau toernooien aan te bieden. Zodra judoka hier goed genoeg in zijn, kunnen ze meedoen aan andere toernooien via de Judobond, meedoen aan een teamcompetitie of meetrainen bij TopJudo Amsterdam.”
Wat is het hoogtepunt in de geschiedenis van de vereniging?
“Onaji gaat zich dit seizoen pas begeven op wedstrijdgebied buiten de eigen deuren. Dus op dat gebied moet er nog worden gepresteerd. Een hoogtepunt is bijvoorbeeld dat de club, ondanks de crisis, uit heeft kunnen breiden in lesuren in plaats van inkrimpen.”
De doelgroep
“We richten ons op alle leeftijden. Mensen met een beperking zijn ook zeker welkom. Echter weten we ook dat kleinere groepen beter bij deze doelgroep past en die luxe is er (nog) niet. Gelukkig is er wel een netwerk waarbij altijd meegezocht wordt naar een judoles dat zo goed mogelijk bij iedereen past.”
Onderscheidende vermogen Judo
“Judo is eigenlijk een sport dat heel veel van andere sporten in zich heeft. Als ik iets moet uitkiezen wat ik een leuk aspect van deze sport vind, is dat het een contactsport is.”
Kan iedereen zomaar meedoen aan de lessen of werkt het anders?
“Iedereen die wil kan in principe gewoon meedoen. Tegenwoordig is van te voren aanmelden wel verplicht om aan de basisgegevens te komen. Stel dat een les vol zit, dan worden andere opties aangereikt of anders een wachtlijst aangemaakt.”
Waar kijkt de club het meeste naar uit als de coronacrisis achter de rug is?
“Dat we ons volledig kunnen richten op het judo op de mat in de Dojo en alle andere randzaken waar nu nog scherp op gelet moet worden, dan wat meer naar de achtergrond verhuizen.”
Veiligheid en zelfvertrouwen
“Ik raad iedereen aan om judo eens te proberen, zowel jong als oud. Het is heel erg sociaal en je bent zeer snel op je gemak zodra je in de juiste les zit. Het is niet alleen goed voor het sociale, maar het is vanwege het leren vallen, ook goed voor je veiligheid en zelfvertrouwen”, laat Danny Broekman ten slotte namens Judoschool Onaji weten.
vrijetijdamsterdam.nl
Gerelateerd: Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?