Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?
US Volleybal. Photocredits: JohnsPictures

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam? Amsterdam kent een hoop sportverenigingen. Laat je informeren via onze speciale blog over sportclubs in Amsterdam. Via dit blog beschrijven we een groot aantal sportclub in Amsterdam en omstreken. Clubs staan hieronder gesorteerd op categorie en dan op alfabetische volgorde. Let op: dit blog is nog in ontwikkeling.


Basketbal

Basketball Academy Amsterdam

“Basketball Academy Amsterdam is allemaal begonnen met een droom. Een droom om kinderen een platform te geven, waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen op het veld zonder dat school eronder lijdt. De combinatie maakt het interessant. De kinderen spelen bij verschillende clubs in en rondom Amsterdam en krijgen bij ons extra trainingen. Voor volgend seizoen komt hier een toevoeging op, we gaan samenwerken met Harlemlakers. De samenwerking zorgt ervoor dat we niet alleen de trainingen kunnen verzorgen, maar ook de coaching van de wedstrijden in het weekend”, aldus Brord Brugman, coördinator van de Basketball Academy Amsterdam. Je kunt het hele artikel hier lezen.

Adres: Pieter Calandlaan 182, 1068 NT Amsterdam

Basketbalvereniging Amsterdam

Basketbalvereniging Amsterdam is een sportclub die op het moment van schrijven al 55 jaar bestaat. Onlangs publiceerde we een leuk artikel om nog eens terug te lezen.

Adres: Van Hogendorpstraat 921, 1051 CE Amsterdam

Boogschieten

ASSV Handboogsport

Ben je een liefhebber van handboogsport? Dan is de Handboogsport tak van de Amsterdamse Spoorwegen Sport Vereniging misschien wel iets voor jou?! We schreven er een artikel over die je nog steeds kunt terug lezen.

Dansen

BeatZone

“BeatZone is een supergezellige Urban dans- en zangschool in Amsterdam voor kids en tieners van 3 tot 19 jaar. Zangles kun je bij deze club zelfs volgen als je 80 bent! Ze zijn heel erg familie georiënteerd en proberen voor zowel kids als ouders een leuke, sociale omgeving te creëren waarbij iedereen lekker actief is, met muziek bezig kan zijn en vrienden kan maken. Onlangs interviewde we Maud Mulder één van de oprichters.

Chassé Dance Studios

Bij Chassé Dance Studios bieden ze danslessen aan. Dit doen zij aan kinderen en volwassenen, amateurs en professionals. Het gaat hier om meer dan 25 diverse stijlen van klassiek, ballet, jazz tot hip-hop, dancehall en twerk. Je kunt voor bijna alles terecht bij Chassé Dance Studios. Lees ook het interview dat we over deze dansschool hebben geschreven.

HANDBAL 

Aristos Amsterdam

Aristos Amsterdam speelde jarenlang in de Eredivisie. Na het seizoen 2018/2019 degradeerde de club uit Amsterdam West naar de eerste divisie. Aristos werd de afgelopen jaren getraind door trainer Maarten Roestenburg. De club staat sinds het seizoen 2018/2019 onder leiding van voorzitter Remco Kensen. Voorheen was JA21 politicus Kevin Kreuger voorzitter van deze sportclub.

De ‘blauw/gelen’ staan bekend als cultuurclub die zich niet gek laat maken door prestaties. Gezelligheid staat hier hoog in het vaandel. Aristos wordt in moeilijke tijden gesteund door een fanatieke aanhang. Zij noemen zichzelf de de Aristos Ultra’s. Aristos speelt haar thuiswedstrijden in de Aristoshal.

DSG handbalvereniging

DSG is een handbalvereniging die is gelegen in Amsterdam-West. De sportclub heeft een clubhuis op Sportpark Sloten, speelt buiten van april tot september, en verkast tijdens de herfst en winter naar de ‘warme’ Calandhal. VTA sprak met voorzitter Bart de Haan, met als achterliggende gedachte, de vraag hoe deze Amsterdamse sportclub, er op dit moment voorstaat. Het artikel kun je nog steeds lezen.

Lotus, s.v.

Handbalvereniging Lotus is ontstaan uit een fusie tussen de verenigingen handbalvereniging Hoofddorp en de handbalvereniging Break-Out. De club heeft een gezonde ambitie waarbij het sociale gedeelte niet uit het oog wordt verloren. We publiceerde al eens een artikel over deze Hoofddorpse handbalvereniging.

US handbal

Voorzitter US: ‘Wij zijn de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam’

“US Handbal is één van de grootste seniorenverenigingen van handballend Nederland. Onze vereniging telt rond de 150 leden. Naast studenten bestaat onze club uit expats en afgestudeerden. We zijn internationaal georiënteerd, waardoor de club versterkt wordt met handbalervaring uit het buitenland.

En niet te vergeten zijn we de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam ”, aldus de trotse US Handbal voorzitter Jimmy Dücker over ‘zijn’ Amsterdamse club US Handbal. Vrije Tijd Amsterdam schrijft een reeks verhalen over sportclubs in Amsterdam en omstreken en vandaag is het tijd om de Universitaire Sportvereniging Handbal te belichten.

Amstelcampus en sportcentrum de Pijp

Bij US, dat haar thuiswedstrijden speelt in de Amstelcampus en sportcentrum de Pijp, gaat het momenteel sportief voor de wind. Het eerste herenteam is nu trotse koploper in de tweede divisie, en onze dames dingen mee in de top van de hoofdklasse op de tweede plek.

“Ons herenteam speelde vorig seizoen zelfs voor het eerst in de eerste divisie. We hebben het goed gedaan, helaas met een zéér klein verschil zijn we weer gedegradeerd naar de tweede divisie. Het is zelfs zo, als we in 7 wedstrijden 10 doelpunten meer hadden gemaakt, dan hadden we 10 punten meer in het klassement gehad en waren we ver uit de gevarenzone gebleven”, aldus de praeses van de groen zwarte handbalclub die qua ligging ontzettend dicht – zij het niet het dichts – bij de echte Amsterdamse stadskern ligt.

Dames 1 van US Handbal na een gewonnen wedstrijd

Zoals bij vele clubs in Amsterdam wordt er achter de schermen door vrijwilligers keihard gewerkt zodat de club op een volwaardige manier gerund kan worden. Zo gebeurt dit ook bij US handbal. “Wij hebben zeer veel vrijwilligers en commissies die uitstekend functioneren. Zo hebben we actieve sponsor-, studenten-, activiteiten- en technische commissies. Zij verzorgen op hun beurt dat de club zowel functioneert als gezellig is. Ook zeker zonder alle trainers & coaches zouden wij niet kunnen bestaan.” U kunt ook hele artikel over US Handbal lezen.

VOC Amsterdam

VOC Amsterdam is de hoogst spelende handbalclub bij de dames. Het gaat momenteel, in 2019, al een aantal jaren goed met de club. De ‘groen/zwarten’ spelen in de Eredivisie en zijn momenteel drie jaar op rij de trotse kampioen van Nederland. De laatste titel die werd gewonnen door de handbalclub uit Amsterdam-Noord, was die in het seizoen 2018/2019.

Sporthal Elzenhagen, J H Hisgenpad 1, 1025 WK Amsterdam

R.K. Handbalvereniging Volendam

R.K. Handbalvereniging Volendam heeft een dames- en mannentak. De club uit het Palingdorp speelt met zowel de vrouwen, alsmede de heren in de Eredivisie. De vrouwen handbalsters van Volendam promoveerde in 2019 naar het hoogste niveau. Zij spelen vanaf het seizoen 2019/2020 in de Eredivisie. Volendam is zonder een beslissingswedstrijd te hebben gespeeld gepromoveerd naar de Eredivisie. Dit door het terugtrekken van de Eredivisie-licentie van Morrenhof Jansen/Dalfsen.

Vier promoties op rij

Met vier promoties op rij is 2019/2020 de eerste keer in de geschiedenis dat zowel de dames als de heren van Volendam op het hoogste niveau acteren. Begin dit seizoen maakte Morrenhof Jansen/Dalfsen bekend dat zij het topsportprogramma gingen opdoeken. Zij werden op dat moment getraind door handbalcoach Monique Tijsterman.  Moedervereniging SV Dalfsen wilde de Eredivisie-licentie nog overnemen maar wist geen ploeg op de been te brengen dat dit niveau aan kan.

Bekerwinst voor de heren

De heren wonnen in seizoen 2018/2019 de beker. Dit gebeurde onder leiding van handbalcoach Peter Portengen. De Volendammers grepen echter naast de landstitel doordat de eerste twee wedstrijden van de best-of-three werden verloren van Aalsmeer. Bij de blauw/witte club staat coach Bert Bouwer aan het roer.

R.K. Handbalvereniging Volendam, adres: Adres: Heideweg 4, 1132 DB Volendam

We HaVe

In Weesp kun je handballen bij We HaVe. VTA Sport interviewde voorzitter Edwin Hoving. Op het moment van schrijven heeft de handbalclub bijna een prachtige nieuwe accomodatie.

Adres: ‘s-Gravelandseweg 3, 1381 HH Weesp

Westfriezen, s.v.

“Het ‘geheim’ is dat we een veilige sportieve club zijn, die ambitieus is, daar waar het kan. Daarnaast zit de omni-vereniging S.V. Westfriezen zo in elkaar, dat het één grote familie is. De voetbaltak is niet beter, dan de handbal, en het Eerste team is net zo belangrijk als dat van de welpjes”, aldus Siem Besseling, de handbalvoorzitter van S.V. Westfriezen uit Zwaag.  VTA interviewde de handbalvoorzitter van de Westfriezen. Je kunt het artikel nog steeds lezen.

Adres: Wilhelminastraat 11, 1689 EJ Zwaag

Hardlopen

HCA Hardloopclub Amsterdam

De HCA is op 16 mei 1986 opgericht en staat voor de combinatie van verantwoorde hardlooptrainingen en mooie sociale contacten in het prachtige Amsterdamse Bos, waar de natuur steeds weer zorgt voor een nieuw decor. Lees het artikel dat we over deze gezellige hardloopclub hebben geschreven!

Running Holland

Bij Running Holland kun je niet alleen hardlopen, maar ook een opleiding tot loopinstructuur volgen. De activiteiten vinden op diverse locaties in de stad plaats. VTA interviewde één van de drijfende krachten achter Running Holland!

Hockey

AMVJ, HC

“Op 17 november 1909 werd de ‘AmsterdamscheJongemannenvereniging’ (AJMV) opgericht met als doelstelling: “Zij beoogt het geestelijk, lichamelijk en maatschappelijk welzijn van de Jongemannen in Amsterdam onder alle klassen des volks. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vereniging op de schop genomen. De naam veranderde in ‘Algemene Maatschappij voor Jongeren’ waarmee de aanduiding AMVJ bleef bestaan. In 2007 werd HC AMVJ uitgebreid met de jeugdafdeling. De club heeft nu ongeveer 1.500 leden, is ambitieus en groeit snel (50% senioren 50% junioren). De meerderheid komt uit Amsterdam (Zuid) en een deel uit Amstelveen”, zegt Joyce Langemeijer, vice-voorzitter van HC AMVJ. VTA Sport ging op zoek naar het verhaal achter de hockeyvereniging.

Hockeyclub Diemen

“Wij willen graag zoveel mogelijk kinderen laten hockeyen waarbij plezier voorop staat in combinatie met prestatie. Daarnaast willen wij graag een vereniging zijn met een dorps karakter. Sociale betrokkenheid is belangrijk”, aldus Gideon Swaab tijdens een interview met Vrije Tijd Amsterdam.
Adres: Sportlaan 7, 1111 PX Diemen

Honkbal

Amsterdam North Stars

Deze honk- en softbalvereniging is niet meer weg te denken uit Amsterdam-Noord. We schreven onlangs een leuk artikel over deze sportvereniging.

Adres: Perenpad 3, 1033 TB Amsterdam

Jeus de Boules

JBC de Meteoor

In Tuindorp-Oostzaan is Jeu de Boules club JBC de Meteoor gelegen. Onlangs publiceerde we een artikel over deze Jeu de Boules vereniging.

Adres: Perenpad 3, 1033 TB Amsterdam

Judo

Tenkaichi, judovereniging

“Samen met mijn ouders, zijn wij de docenten. Daarnaast is Charles (de voorzitter) vaak bij de lessen van de tieners/volwassenen aanwezig en hij vervangt ons soms ook. Wij vormen samen met nog een ouder van leden het bestuur van Tenkaichi”, aldus Ingrid Groesbeek namens Judovereniging Tenkaichi. VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal van Judovereniging Tenkaichi en stelde een aantal vragen aan Ingrid Groesbeek.

Adres: Eliza van Calcarstraat 2, 1068 RR Amsterdam

Judoschool Onaji

“Judoschool Onaji is acht jaar geleden begonnen in Amsterdam. De naam Onaji betekent zo ongeveer gelijkheid. Dat is ook wat ik met de club wil uitstralen, dat iedereen gelijk is en behandeld wordt en het vooral om sporten gaat”, vertelt Danny Broekman namens Judoschooi Onaji.

Adres: Ketelhuisplein 45, 1054 RD Amsterdam

Karten

Race Planet

Sebastiaan Bleekemolen: “Bleekemolens Race Planet is ontstaan in de jaren ’80 toen mijn vader, coureur Michael Bleekemolen, startte met het organiseren van Race Experiences op Circuit Zandvoort. Een en ander is ontstaan uit zijn race-activiteiten; sponsors wilden op een gegeven moment niet alleen meer in de pits kijken, maar ook een keer in een raceauto zitten en zelfs rijden.

Dat is daarna allemaal een beetje uit de hand gelopen, op een goede manier”, vertelt Race Planet directeur en race coureur Sebastiaan Bleekemolen. VTA sport ging op zoek naar het verhaal achter het razend populaire Race Planet en stelde een aantal vragen aan ‘snelheidsduivel’ Sebastiaan Bleekemolen.

Schaken 

Caissa Amsterdam

Schaakliefhebbers kunnen gerust eens polshoogte nemen of ze nog kunnen mee schaken bij schaakvereniging Caissa Amsterdam. Onlangs schreven we een artikel over Caissa.


VOETBAL

Ac Amsterdam (Atletico Club Amsterdam)

Ac Amsterdam is een voetbalclub gelegen in Amsterdam. Zij spelen hun wedstrijden op Sportpark De Eendracht.

Adres: Bok de korverweg 20 blok 4, 1067 HR Amsterdam

AFC Amsterdam

Amsterdamsche Football Club (AFC) is opgericht op 18 januari 1895 en is de oudste voetbalvereniging van Amsterdam. Het shirt van deze voetbalclub is rood met een zwarte V. Bij AFC zijn enkele bekende mensen lid zoals Jack van Gelder en Ruud Gullit.

De club beschikt over voldoende financiële middelen om het betaald voetbal in te gaan. Echter willen ze graag een amateurclub blijven. De zondag 1 is het belangrijkste elftal van de club.

Jeugdteams spelen veelal in de landelijke competities. De laatste jaren worden de pijlen ook gericht op de zaterdag 1. Zowel de zaterdag als zondag spelen in de tweede divisie. De wedstrijden worden gespeeld op Sportpark Goed Genoeg.

Adres: De Boelelaan 50, 1082 LR Amsterdam

AFC IJburg

AFC IJburg bestaat nu enkele jaren en is dus nog een jonge vereniging. Op dit moment heeft de voetbalclub junioren-, pupillen- en welpenteams. De wedstrijden worden gespeeld op Sportpark IJburg dat is gelegen in het Diemerpark.

Adres: Dick Hilleniuspad 2, 1087 BZ Amsterdam

vv AGB (Amsterdam Gencler Birligi)

Voetbalvereniging AGB spreek je voluit als Gencler Birligi. Deze Amsterdamse voetbalclub is in 1986 opgericht. Bij de club in Amsterdam spelen senioren, junioren, pupillen en mini’s. Het eerste zondag team speelt in de zondag eerste klasse. De thuiswedstrijden worden op Sportpark Ookmeer in het stadsdeel Nieuw-West gespeeld.

Adres: Abe Lenstralaan 6, 1067 MV Amsterdam

Ajax

De voetbalclub Ajax mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst met voetbalclubs in Amsterdam. Naast profclub Ajax spelen er ook seniorenteams in de KNVB voetbalcompetitie. Er is ook een veteranenelftal. De wedstrijden worden gespeeld op Sportpark de toekomst.

Adres: ArenA Boulevard 1, 1101 AX, Amsterdam

v.v. Amstelveen Heemraad

Dichtbij de stad ligt Amstelveen. Aan de Sportlaan 33 tref je v.v. Amstelveen Heemraad. Bij deze voetbalclub het je senioren-, junioren-, pupillen-, vrouwen/meisje-, Mini-Pupillen-, en G-Force teams.

Adres: Sportlaan 33, 1185 TB Amstelveen

AS’80

In Almere bevindt zich AS ’80. De voetbalclub werkt haar thuiswedstrijden af op Klein Brandt Sportpark.

Klein Brandt Sportpark 7, 1312 JW Almere

Jos Watergraafsmeer

Jos Watergraafsmeer in een voetbalclub die is gelegen in Amsterdam-Oost. De club is van oudsher een echte zondag vereniging. Tegenwoordig heeft de club ook een zaterdagafdeling. Het eerste zondagselftal van Jos Watergraafsmeer speelt vrijwel jaarlijks in de hoogste regionen van het amateurvoetbal. Naast senioren- en veteranenteams heeft ‘Jos’ Junioren, pupillen en jeugdteams.

Adres: Drieburgpad 3, 1097 HK Amsterdam

sv Ouderkerk

Voorzitter sv Ouderkerk ‘We willen midden in het dorp staan’

“We willen verenigen, verbinden én midden in het dorp staan”, aldus sv Ouderkerk voorzitter Marco Bakker over sportvereniging Ouderkerk gelegen in Ouderkerk aan de Amstel.

Vrije Tijd Amsterdam publiceert de komende tijd een reeks over clubs uit Amsterdam en omstreken en trapt af met de ‘blauw/witte’ dorpsclub.

“Onze vereniging telt rond de 1000 spelende leden en in totaal rond de zestig teams waarvan er vijf zaalvoetbal teams zijn. Daarnaast is er een vosjescompetitie voor de jongste jeugd, sinds dit jaar een ‘walking football’ (60 +) competitie en er is al een tijd lang een goed draaiende interne veteranencompetitie. Deze league staat los van de KNVB en het zijn niet alleen Ouderkerkse voetballers maar spelers uit Amsterdam en omstreken, die vol enthousiasme meedoen”, vertelt Marco Bakker.

De klaverjascompetitie

Bakker vervolgt: “En, voordat we het vergeten, er is een grote groep klaverjassers die eens in de zoveel tijd bijeenkomen in de sportkantine voor een sportieve en gezellige klaverjascompetitie. Dit draait al jaren goed, tot grote tevredenheid”, aldus de voorzitter van de ‘Blauw/witten’.

Toch is er, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, een klein verval qua aantal voetballende leden, bijvoorbeeld bij de jonge vosjescompetitie. Maar, dat is een vaste trend en heeft te maken met het geboorte cijfer. Op het hoogte punt speelden 100 voetballertjes bij de Vosjes, deze spelen nu in 5 O17 teams (B junioren) Nu zijn er dertig tot veertig jonge voetballertjes die meedoen bij de vosjes.

Gezellige oliebollen toernooi

Traditiegetrouw organiseren de Ouderkerkers in december het gezellige oliebollen toernooi in de Sporthal. Dat draait al jaren fantastisch. Toch denkt de club er over na om het toernooi toegankelijk te maken voor niet-leden. “We zijn aan het kijken of we kunnen veranderen. We zullen toch zo nu en dan leden moeten werven op diverse manieren”, aldus de preses.

Ondanks het ‘leger’ aan voetbalteams op de velden en in de voetbalkantine heeft de club het onder controle. Zelfs met acht vacatures die nu openstaan. “Gelukkig zijn er enkele oud gedienden opgestaan die helpen. Maar natuurlijk is het tijd voor nieuwe aanwas. Zonder dramatisch te doen of verwijten te maken is er wel sprake van een lichte mentaliteitsverandering ten opzichte van beschikbaar stellen voor het voor SVO belangrijke vrijwilligerswerk. Veel ouders vinden dat hun contributie betaling gelijk staat aan de sociale ‘verplichting’, dat is weleens jammer.

Positieve zaken de overhand

Ondanks het tekort zijn het de positieve zaken die de overhand hebben bij de club. “De feestcommissie heeft bijvoorbeeld iets nieuws bedacht. Teams krijgen een klein budget om eens in de zoveel tijd de derde helft te organiseren. Voor een DJ wordt meestal al gezorgd dus kunnen teams bijvoorbeeld een zanger uitkiezen. Het zorgt voor een gezelligere sfeer en is positief voor de kantine omzet. En op deze wijze proberen we leden te stimuleren om vrijwilligerswerk te doen voor de club.

Bloembollen

Al jaren lang wordt jaarlijks een bloembollen actie georganiseerd. Dit jaar zijn er rond de 33000 bollen verkocht dat is echt fantastisch voor de club. Als u het leuk en interessant vindt kunt u natuurlijk ook het hele interview met de voorzitter van sv Ouderkerk lezen.


RKSV TOB

RKSV TOB is een Nederlandse omnisportvereniging uit Tuindorp Oostzaan, Amsterdam. De vereniging is in 1947 opgericht. Tot 1956 stonden de letters TOB voor Tuindorp Oostzaansche Boys.

RKSV TOB is een omnisportvereniging uit Tuindorp Oostzaan in Amsterdam. De vereniging is opgericht in 1947. De wedstrijden worden afgewerkt op Sportpark Oostzanerwerf. Er is ook nog een tennistak. Zij spelen hun wedstrijden op Sportpark de Melkweg.

Tafeltennis

Amsterdam ’78

Ben je gek op tafeltennis? Wellicht is tafeltennisverening Amsterdam ’78 een leuke vereniging van jou. Op het moment van schrijven hebben ze recentelijk een nieuwe accomodatie laten bouwen. VTA sprak met de voorzitter. Je kunt het artikel nog lezen.

Volleybal

Albatros

Albatros in een volleybal vereniging die is gelegen in Amsterdam-Oost. De club heet dames, heren en jeugdteams. Albatros speelt haar thuiswedstrijden in de Wethouder Verheijhal in Amsterdam.

US Volleybal

Ben je op zoek naar een leuke volleybalclub in Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam is geregeld op visite geweest bij US Volleybal. Daar namen we plaats om de verrichtingen van het eerste damesteam van US Volleybal te volgen. US is één van de grootste volleybalclubs van de stad. Het eerste damesteam speelt op het moment van schrijven in de eerste divisie, nadat ze het een jaar in de Eredivisie hebben geprobeerd.

Op de website van de volleybalvereniging is te lezen dat US Volleybal ruim 240 leden kent. Zij zijn verdeeld over 10 damesteams en 8 herenteams. US speelt haar thuiswedstrijden in de Amstelcampus in Amsterdam-Oost. Het is hartstikke leuk om eens een kijkje te gaan nemen bij deze Amsterdamse sportclub.

Wielrennen

A.S.C. Olympia

Asc Olympia is opgericht in 1898 en is de oudste wielervereniging van Nederland. Lees ook dit artikel over de Amsterdamse wielrenvereniging.

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl