Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?
US Volleybal. Photocredits: JohnsPictures

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam? Amsterdam kent een hoop sportverenigingen. Laat je informeren via onze speciale blog over sportclubs in Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam doet momenteel verslag van de verrichtingen van een aantal eerste teams van sportclubs in Amsterdam. Momenteel schrijven we wekelijks over VOC Amsterdam (Eredivisie dames handbal), Aristos Amsterdam (Eredivisie mannen handbal), US Amerdam (Eredivisie volleybal dames) en Ajax Amsterdam.

Via dit blog beschrijven we een groot aantal sportclub in Amsterdam en omstreken. Clubs staan hieronder op soort sport en dan op alfabetische volgorde.


HANDBAL 

US handbal

Voorzitter US: ‘Wij zijn de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam’

“US Handbal is één van de grootste seniorenverenigingen van handballend Nederland. Onze vereniging telt rond de 150 leden. Naast studenten bestaat onze club uit expats en afgestudeerden. We zijn internationaal georiënteerd, waardoor de club versterkt wordt met handbalervaring uit het buitenland. En niet te vergeten zijn we de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam ”, aldus de trotse US Handbal voorzitter Jimmy Dücker over ‘zijn’ Amsterdamse club US Handbal. Vrije Tijd Amsterdam schrijft een reeks verhalen over sportclubs in Amsterdam en omstreken en vandaag is het tijd om de Universitaire Sportvereniging Handbal te belichten.

Bij US, dat haar thuiswedstrijden speelt in de Amstelcampushal en sportcentrum de Pijp, gaat het momenteel sportief voor de wind. Het eerste herenteam is nu trotse koploper in de tweede divisie, en onze dames dingen mee in de top van de hoofdklasse op de tweede plek. “Ons herenteam speelde vorig seizoen zelfs voor het eerst in de eerste divisie. We hebben het goed gedaan, helaas met een zéér klein verschil zijn we weer gedegradeerd naar de tweede divisie. Het is zelfs zo, als we in 7 wedstrijden 10 doelpunten meer hadden gemaakt, dan hadden we 10 punten meer in het klassement gehad en waren we ver uit de gevarenzone gebleven”, aldus de praeses van de groen zwarte handbalclub die qua ligging ontzettend dicht – zij het niet het dichts – bij de echte Amsterdamse stadskern ligt.

Dames 1 van US Handbal na een gewonnen wedstrijd

Zoals bij vele clubs in Amsterdam wordt er achter de schermen door vrijwilligers keihard gewerkt zodat de club op een volwaardige manier gerund kan worden. Zo gebeurt dit ook bij US handbal. “Wij hebben zeer veel vrijwilligers en commissies die uitstekend functioneren. Zo hebben we actieve sponsor-, studenten-, activiteiten- en technische commissies. Zij verzorgen op hun beurt dat de club zowel functioneert als gezellig is. Ook zeker zonder alle trainers & coaches zouden wij niet kunnen bestaan.” U kunt ook hele artikel over US Handbal lezen.


VOETBAL

sv Ouderkerk

Voorzitter sv Ouderkerk ‘We willen midden in het dorp staan’

“We willen verenigen, verbinden én midden in het dorp staan”, aldus sv Ouderkerk voorzitter Marco Bakker over sportvereniging Ouderkerk gelegen in Ouderkerk aan de Amstel.

Vrije Tijd Amsterdam publiceert de komende tijd een reeks over clubs uit Amsterdam en omstreken en trapt af met de ‘blauw/witte’ dorpsclub.

“Onze vereniging telt rond de 1000 spelende leden en in totaal rond de zestig teams waarvan er vijf zaalvoetbal teams zijn. Daarnaast is er een vosjescompetitie voor de jongste jeugd, sinds dit jaar een ‘walking football’ (60 +) competitie en er is al een tijd lang een goed draaiende interne veteranencompetitie. Deze league staat los van de KNVB en het zijn niet alleen Ouderkerkse voetballers maar spelers uit Amsterdam en omstreken, die vol enthousiasme meedoen”, vertelt Marco Bakker.

Bakker vervolgt: “En, voordat we het vergeten, er is een grote groep klaverjassers die eens in de zoveel tijd bijeenkomen in de sportkantine voor een sportieve en gezellige klaverjascompetitie. Dit draait al jaren goed, tot grote tevredenheid”, aldus de voorzitter van de ‘Blauw/witten’.

Toch is er, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, een klein verval qua aantal voetballende leden, bijvoorbeeld bij de jonge vosjescompetitie. Maar, dat is een vaste trend en heeft te maken met het geboorte cijfer. Op het hoogte punt speelden 100 voetballertjes bij de Vosjes, deze spelen nu in 5 O17 teams (B junioren) Nu zijn er dertig tot veertig jonge voetballertjes die meedoen bij de vosjes.

Traditiegetrouw organiseren de Ouderkerkers in december het gezellige oliebollen toernooi in de Sporthal. Dat draait al jaren fantastisch. Toch denkt de club er over na om het toernooi toegankelijk te maken voor niet-leden. “We zijn aan het kijken of we kunnen veranderen. We zullen toch zo nu en dan leden moeten werven op diverse manieren”, aldus de preses.

Ondanks het ‘leger’ aan voetbalteams op de velden en in de voetbalkantine heeft de club het onder controle. Zelfs met acht vacatures die nu openstaan. “Gelukkig zijn er enkele oud gedienden opgestaan die helpen. Maar natuurlijk is het tijd voor nieuwe aanwas. Zonder dramatisch te doen of verwijten te maken is er wel sprake van een lichte mentaliteitsverandering ten opzichte van beschikbaar stellen voor het voor SVO belangrijke vrijwilligerswerk. Veel ouders vinden dat hun contributie betaling gelijk staat aan de sociale ‘verplichting’, dat is weleens jammer.

Ondanks het tekort zijn het de positieve zaken die de overhand hebben bij de club. “De feestcommissie heeft bijvoorbeeld iets nieuws bedacht. Teams krijgen een klein budget om eens in de zoveel tijd de derde helft te organiseren. Voor een DJ wordt meestal al gezorgd dus kunnen teams bijvoorbeeld een zanger uitkiezen. Het zorgt voor een gezelligere sfeer en is positief voor de kantine omzet. En op deze wijze proberen we leden te stimuleren om vrijwilligerswerk te doen voor de club.

Al jaren lang wordt jaarlijks een bloembollen actie georganiseerd. Dit jaar zijn er rond de 33000 bollen verkocht dat is echt fantastisch voor de club. Als u het leuk en interessant vindt kunt u natuurlijk ook het hele interview met de voorzitter van sv Ouderkerk lezen.


Bent u lid van een leuke sportclub in Amsterdam die wel een plekje in de spotlights verdiend? Leuk! Stuurt u dan een e-mail naar info@vrijetijdamsterdam.nl.

vrijetijdamsterdam.nl

PS Volg ons blog leuke en lekkere restaurants in Amsterdam

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here