Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?
US Volleybal. Photocredits: JohnsPictures

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam? Amsterdam kent een hoop sportverenigingen. Laat je informeren via onze speciale blog over sportclubs in Amsterdam. Via dit blog beschrijven we een groot aantal sportclub in Amsterdam en omstreken. Clubs staan hieronder gesorteerd op categorie en dan op alfabetische volgorde. Let op: dit blog is nog in ontwikkeling.


Basketbal

Basketbalvereniging Amsterdam

Basketbalvereniging Amsterdam is een sportclub die op het moment van schrijven al 55 jaar bestaat. Onlangs publiceerde we een leuk artikel om nog eens terug te lezen.

Adres: Van Hogendorpstraat 921, 1051 CE Amsterdam

HANDBAL 

Aristos Amsterdam

Aristos Amsterdam speelde jarenlang in de Eredivisie. Na het seizoen 2018/2019 degradeerde de club uit Amsterdam West naar de eerste divisie. Aristos werd de afgelopen jaren getraind door trainer Maarten Roestenburg. De club staat sinds het seizoen 2018/2019 onder leiding van voorzitter Remco Kensen. Voorheen was FVD politicus Kevin Kreuger voorzitter van deze sportclub.

De ‘blauw/gelen’ staan bekend als cultuurclub die zich niet gek laat maken door prestaties. Gezelligheid staat hier hoog in het vaandel. Aristos wordt in moeilijke tijden gesteund door een fanatieke aanhang. Zij noemen zichzelf de de Aristos Ultra’s. Aristos speelt haar thuiswedstrijden in de Aristoshal.

DSG handbalvereniging 

DSG is een handbalvereniging die is gelegen in Amsterdam-West. De sportclub heeft een clubhuis op Sportpark Sloten, speelt buiten van april tot september, en verkast tijdens de herfst en winter naar de ‘warme’ Calandhal. VTA sprak met voorzitter Bart de Haan, met als achterliggende gedachte, de vraag hoe deze Amsterdamse sportclub, er op dit moment voorstaat. Het artikel kun je nog steeds lezen.

US handbal

Voorzitter US: ‘Wij zijn de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam’

“US Handbal is één van de grootste seniorenverenigingen van handballend Nederland. Onze vereniging telt rond de 150 leden. Naast studenten bestaat onze club uit expats en afgestudeerden. We zijn internationaal georiënteerd, waardoor de club versterkt wordt met handbalervaring uit het buitenland.

En niet te vergeten zijn we de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam ”, aldus de trotse US Handbal voorzitter Jimmy Dücker over ‘zijn’ Amsterdamse club US Handbal. Vrije Tijd Amsterdam schrijft een reeks verhalen over sportclubs in Amsterdam en omstreken en vandaag is het tijd om de Universitaire Sportvereniging Handbal te belichten.

Amstelcampus en sportcentrum de Pijp

Bij US, dat haar thuiswedstrijden speelt in de Amstelcampus en sportcentrum de Pijp, gaat het momenteel sportief voor de wind. Het eerste herenteam is nu trotse koploper in de tweede divisie, en onze dames dingen mee in de top van de hoofdklasse op de tweede plek.

“Ons herenteam speelde vorig seizoen zelfs voor het eerst in de eerste divisie. We hebben het goed gedaan, helaas met een zéér klein verschil zijn we weer gedegradeerd naar de tweede divisie. Het is zelfs zo, als we in 7 wedstrijden 10 doelpunten meer hadden gemaakt, dan hadden we 10 punten meer in het klassement gehad en waren we ver uit de gevarenzone gebleven”, aldus de praeses van de groen zwarte handbalclub die qua ligging ontzettend dicht – zij het niet het dichts – bij de echte Amsterdamse stadskern ligt.

Dames 1 van US Handbal na een gewonnen wedstrijd

Zoals bij vele clubs in Amsterdam wordt er achter de schermen door vrijwilligers keihard gewerkt zodat de club op een volwaardige manier gerund kan worden. Zo gebeurt dit ook bij US handbal. “Wij hebben zeer veel vrijwilligers en commissies die uitstekend functioneren. Zo hebben we actieve sponsor-, studenten-, activiteiten- en technische commissies. Zij verzorgen op hun beurt dat de club zowel functioneert als gezellig is. Ook zeker zonder alle trainers & coaches zouden wij niet kunnen bestaan.” U kunt ook hele artikel over US Handbal lezen.

VOC Amsterdam

VOC Amsterdam is de hoogst spelende handbalclub bij de dames. Het gaat momenteel, in 2019, al een aantal jaren goed met de club. De ‘groen/zwarten’ spelen in de Eredivisie en zijn momenteel drie jaar op rij de trotse kampioen van Nederland. De laatste titel die werd gewonnen door de handbalclub uit Amsterdam-Noord, was die in het seizoen 2018/2019.

Sporthal Elzenhagen, J H Hisgenpad 1, 1025 WK Amsterdam

R.K. Handbalvereniging Volendam

R.K. Handbalvereniging Volendam heeft een dames- en mannentak. De club uit het Palingdorp speelt met zowel de vrouwen, alsmede de heren in de Eredivisie. De vrouwen handbalsters van Volendam promoveerde in 2019 naar het hoogste niveau. Zij spelen vanaf het seizoen 2019/2020 in de Eredivisie. Volendam is zonder een beslissingswedstrijd te hebben gespeeld gepromoveerd naar de Eredivisie. Dit door het terugtrekken van de Eredivisie-licentie van Morrenhof Jansen/Dalfsen.

Vier promoties op rij

Met vier promoties op rij is 2019/2020 de eerste keer in de geschiedenis dat zowel de dames als de heren van Volendam op het hoogste niveau acteren. Begin dit seizoen maakte Morrenhof Jansen/Dalfsen bekend dat zij het topsportprogramma gingen opdoeken. Zij werden op dat moment getraind door handbalcoach Monique Tijsterman.  Moedervereniging SV Dalfsen wilde de Eredivisie-licentie nog overnemen maar wist geen ploeg op de been te brengen dat dit niveau aan kan.

Bekerwinst voor de heren

De heren wonnen in seizoen 2018/2019 de beker. Dit gebeurde onder leiding van handbalcoach Peter Portengen. De Volendammers grepen echter naast de landstitel doordat de eerste twee wedstrijden van de best-of-three werden verloren van Aalsmeer. Bij de blauw/witte club staat coach Bert Bouwer aan het roer.

R.K. Handbalvereniging Volendam, adres: Adres: Heideweg 4, 1132 DB Volendam

Honkbal

Amsterdam North Stars

Deze honk- en softbalvereniging is niet meer weg te denken uit Amsterdam-Noord. We schreven onlangs een leuk artikel over deze sportvereniging.

Adres: Perenpad 3, 1033 TB Amsterdam


VOETBAL

Ac Amsterdam (Atletico Club Amsterdam)

Ac Amsterdam is een voetbalclub gelegen in Amsterdam. Zij spelen hun wedstrijden op Sportpark De Eendracht.

Adres: Bok de korverweg 20 blok 4, 1067 HR Amsterdam

AFC Amsterdam

Amsterdamsche Football Club (AFC) is opgericht op 18 januari 1895 en is de oudste voetbalvereniging van Amsterdam. Het shirt van deze voetbalclub is rood met een zwarte V. Bij AFC zijn enkele bekende mensen lid zoals Jack van Gelder en Ruud Gullit. De club beschikt over voldoende financiële middelen om het betaald voetbal in te gaan. Echter willen ze graag een amateurclub blijven. De zondag 1 is het belangrijkste elftal van de club. Jeugdteams spelen veelal in de landelijke competities. De laatste jaren worden de pijlen ook gericht op de zaterdag 1. Zowel de zaterdag als zondag spelen in de tweede divisie. De wedstrijden worden gespeeld op Sportpark Goed Genoeg.

Adres: De Boelelaan 50, 1082 LR Amsterdam

AFC IJburg

AFC IJburg bestaat nu enkele jaren en is dus nog een jonge vereniging. Op dit moment heeft de voetbalclub junioren-, pupillen- en welpenteams. De wedstrijden worden gespeeld op Sportpark IJburg dat is gelegen in het Diemerpark.

Adres: Dick Hilleniuspad 2, 1087 BZ Amsterdam

vv AGB (Amsterdam Gencler Birligi)

Voetbalvereniging AGB spreek je voluit als Gencler Birligi. Deze Amsterdamse voetbalclub is in 1986 opgericht. Bij de club in Amsterdam spelen senioren, junioren, pupillen en mini’s. Het eerste zondag team speelt in de zondag eerste klasse. De thuiswedstrijden worden op Sportpark Ookmeer in het stadsdeel Nieuw-West gespeeld.

Adres: Abe Lenstralaan 6, 1067 MV Amsterdam

Ajax

De voetbalclub Ajax mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst met voetbalclubs in Amsterdam. Naast profclub Ajax spelen er ook seniorenteams in de KNVB voetbalcompetitie. Er is ook een veteranenelftal. De wedstrijden worden gespeeld op Sportpark de toekomst.

Adres: ArenA Boulevard 1, 1101 AX, Amsterdam

v.v. Amstelveen Heemraad

Dichtbij de stad ligt Amstelveen. Aan de Sportlaan 33 tref je v.v. Amstelveen Heemraad. Bij deze voetbalclub het je senioren-, junioren-, pupillen-, vrouwen/meisje-, Mini-Pupillen-, en G-Force teams.

Adres: Sportlaan 33, 1185 TB Amstelveen

AS’80

In Almere bevindt zich AS ’80. De voetbalclub werkt haar thuiswedstrijden af op Klein Brandt Sportpark.

Klein Brandt Sportpark 7, 1312 JW Almere

Jos Watergraafsmeer

Jos Watergraafsmeer in een voetbalclub die is gelegen in Amsterdam-Oost. De club is van oudsher een echte zondag vereniging. Tegenwoordig heeft de club ook een zaterdagafdeling. Het eerste zondagselftal van Jos Watergraafsmeer speelt vrijwel jaarlijks in de hoogste regionen van het amateurvoetbal. Naast senioren- en veteranenteams heeft ‘Jos’ Junioren, pupillen en jeugdteams.

Adres: Drieburgpad 3, 1097 HK Amsterdam

sv Ouderkerk

Voorzitter sv Ouderkerk ‘We willen midden in het dorp staan’

“We willen verenigen, verbinden én midden in het dorp staan”, aldus sv Ouderkerk voorzitter Marco Bakker over sportvereniging Ouderkerk gelegen in Ouderkerk aan de Amstel.

Vrije Tijd Amsterdam publiceert de komende tijd een reeks over clubs uit Amsterdam en omstreken en trapt af met de ‘blauw/witte’ dorpsclub.

“Onze vereniging telt rond de 1000 spelende leden en in totaal rond de zestig teams waarvan er vijf zaalvoetbal teams zijn. Daarnaast is er een vosjescompetitie voor de jongste jeugd, sinds dit jaar een ‘walking football’ (60 +) competitie en er is al een tijd lang een goed draaiende interne veteranencompetitie. Deze league staat los van de KNVB en het zijn niet alleen Ouderkerkse voetballers maar spelers uit Amsterdam en omstreken, die vol enthousiasme meedoen”, vertelt Marco Bakker.

De klaverjascompetitie

Bakker vervolgt: “En, voordat we het vergeten, er is een grote groep klaverjassers die eens in de zoveel tijd bijeenkomen in de sportkantine voor een sportieve en gezellige klaverjascompetitie. Dit draait al jaren goed, tot grote tevredenheid”, aldus de voorzitter van de ‘Blauw/witten’.

Toch is er, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, een klein verval qua aantal voetballende leden, bijvoorbeeld bij de jonge vosjescompetitie. Maar, dat is een vaste trend en heeft te maken met het geboorte cijfer. Op het hoogte punt speelden 100 voetballertjes bij de Vosjes, deze spelen nu in 5 O17 teams (B junioren) Nu zijn er dertig tot veertig jonge voetballertjes die meedoen bij de vosjes.

Gezellige oliebollen toernooi

Traditiegetrouw organiseren de Ouderkerkers in december het gezellige oliebollen toernooi in de Sporthal. Dat draait al jaren fantastisch. Toch denkt de club er over na om het toernooi toegankelijk te maken voor niet-leden. “We zijn aan het kijken of we kunnen veranderen. We zullen toch zo nu en dan leden moeten werven op diverse manieren”, aldus de preses.

Ondanks het ‘leger’ aan voetbalteams op de velden en in de voetbalkantine heeft de club het onder controle. Zelfs met acht vacatures die nu openstaan. “Gelukkig zijn er enkele oud gedienden opgestaan die helpen. Maar natuurlijk is het tijd voor nieuwe aanwas. Zonder dramatisch te doen of verwijten te maken is er wel sprake van een lichte mentaliteitsverandering ten opzichte van beschikbaar stellen voor het voor SVO belangrijke vrijwilligerswerk. Veel ouders vinden dat hun contributie betaling gelijk staat aan de sociale ‘verplichting’, dat is weleens jammer.

Positieve zaken de overhand

Ondanks het tekort zijn het de positieve zaken die de overhand hebben bij de club. “De feestcommissie heeft bijvoorbeeld iets nieuws bedacht. Teams krijgen een klein budget om eens in de zoveel tijd de derde helft te organiseren. Voor een DJ wordt meestal al gezorgd dus kunnen teams bijvoorbeeld een zanger uitkiezen. Het zorgt voor een gezelligere sfeer en is positief voor de kantine omzet. En op deze wijze proberen we leden te stimuleren om vrijwilligerswerk te doen voor de club.

Bloembollen

Al jaren lang wordt jaarlijks een bloembollen actie georganiseerd. Dit jaar zijn er rond de 33000 bollen verkocht dat is echt fantastisch voor de club. Als u het leuk en interessant vindt kunt u natuurlijk ook het hele interview met de voorzitter van sv Ouderkerk lezen.

RKSV TOB

RKSV TOB is een Nederlandse omnisportvereniging uit Tuindorp Oostzaan, Amsterdam. De vereniging is in 1947 opgericht. Tot 1956 stonden de letters TOB voor Tuindorp Oostzaansche Boys.

RKSV TOB is een omnisportvereniging uit Tuindorp Oostzaan in Amsterdam. De vereniging is opgericht in 1947. De wedstrijden worden afgewerkt op Sportpark Oostzanerwerf. Er is ook nog een tennistak. Zij spelen hun wedstrijden op Sportpark de Melkweg.

Adres: Sportpark Oostzanerwerf 2, 1035 EW Amsterdam


Volleybal

Albatros

Albatros in een volleybal vereniging die is gelegen in Amsterdam-Oost. De club heet dames, heren en jeugdteams. Albatros speelt haar thuiswedstrijden in de Wethouder Verheijhal in Amsterdam.

Adres: Polderweg 300, 1093 KP Amsterdam

US Volleybal

Ben je op zoek naar een leuke volleybalclub in Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam is geregeld op visite geweest bij US Volleybal. Daar namen we plaats om de verrichtingen van het eerste damesteam van US Volleybal te volgen. US is één van de grootste volleybalclubs van de stad. Het eerste damesteam speelt op het moment van schrijven in de eerste divisie, nadat ze het een jaar in de Eredivisie hebben geprobeerd.

Op de website van de volleybalvereniging is te lezen dat US Volleybal ruim 240 leden kent. Zij zijn verdeeld over 10 damesteams en 8 herenteams. US speelt haar thuiswedstrijden in de Amstelcampus in Amsterdam-Oost. Het is hartstikke leuk om eens een kijkje te gaan nemen bij deze Amsterdamse sportclub.


Dit blog is geschreven door:

Rik Verkaik

Rik Verkaik

VTA SPORT

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd:

Voetbalclubs in Amsterdam: welke opties heb je?