Extinction Rebellion voert actie tijdens Black Friday

Extinction Rebellion voert actie tijdens Black Friday in Amsterdam
Extinction Rebellion in actie in Amsterdam

Amsterdam en Utrecht kunnen zich opmaken voor nieuwe acties van Extinction Rebellion. Rebellen komen vrijdag op Black Friday in actie bij Utrechts winkelparadijs en Amsterdamse koopgoot. De actie is gericht tegen de fast-fashionindustie. Op dé dag van de kooplust, Black Friday, organiseert XR NL Fashion een artistieke modeshow in de koopcentra van Utrecht en Amsterdam. Op vrijdag zijn er ook acties van lokale groepen van XR Wageningen en XR Den Haag.

Jaarbeursplein en de Dam

“De actie begint om 11.30 uur op de trappen van het Jaarbeursplein in Utrecht en gaat verder met een manifestatie die start om 15.00 uur op de Dam in Amsterdam. Wij roepen deelnemers aan de demonstratie op ongebruikte kleding mee te nemen naar de Dam voor directe kledingruil als protest tegen Black Friday”, aldus de Rebellen.

Impact van de mode-industrie

“Met twintig modellen wordt er vreedzaam aandacht gevraagd voor de gigantische impact van de mode-industrie op het klimaat. De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de globale CO2-uitstoot. Fast-fashion-ketens als H&M, Primark en Zara zijn verantwoordelijk voor o.a. het enorme waterverbruik voor de katoenproductie en de vervuiling die vrijkomt door het gebruik van chemische stoffen”, stellen de Rebellen.

Overconsumptie

Extinction Rebellion vervolgt: “Black Friday is overconsumptie met spullen die je niet nodig hebt. Sinds een aantal jaar is Black Friday, de Amerikaanse dag waarop het consumentisme hoogtij viert, overgewaaid naar Nederland. Ook hier worden consumenten verleid door de grote bedrijven, om met enorme kortingen spullen te kopen die ze niet nodig hebben”.

Wegwerpcultuur

“Ondanks dat er iets meer aandacht komt voor de wegwerpcultuur van kleding en de uitbuiting van mensen die mode industrie met zich meebrengt, werken nog steeds miljoenen mensen onder erbarmelijke omstandigheden om jouw H&M shirtje van vijf euro te maken en bestaat een heel groot deel van de kleding uit polyester en acryl die van petroleum worden gemaakt. Het wassen van die stoffen zorgt ook voor 500,000 ton microplastics in de oceanen wereldwijd”.

Modeshow met twintig modellen

“De actie, een modeshow met twintig modellen, bestaat uit vijf thema’s die allen met de klimaatcrisis te maken hebben: extreem weer, het plastic probleem, de giftigheid van het huidige systeem waarin we leven, overconsumptie en het burgerberaad. We beginnen in Utrecht bij de trappen van het Jaarbeursplein om 11:30 uur”.

Manifestatie op de Dam

“De modellen vertrekken voor het vervolg om 14:00 uur met de trein naar Amsterdam, waar we eindigen met een manifestatie op de Dam. Die begint om 15:00 uur. Samen met designers is gewerkt aan prachtige outfits die de vijf thema’s weergeven. Met onze spectaculaire modeshow willen we de koopjesjagers de ogen openen over deze vervuilende industrie en om een einde te maken aan de wegwerpcultuur van kleding. Op de Dam in Amsterdam is daarom voor iedereen de mogelijkheid om direct met andere deelnemers zelf meegenomen kleding te ruilen”.

Eisen door klimaatstrijders

“Er worden ook eisen gesteld door de klimaatstrijders. Er wordt van vertegenwoordigers geëist dat er eerlijk gedaan moet worden over de mode-industrie: “dwing” eerlijkheid af bij deze megabedrijven. Deze megaconcerns zijn te lang met leugens weggekomen. Zodra er tekenen zijn van milieuvervuiling of mensenrechtenschendingen (het niet betalen van een leefbaar loon) moet de overheid import- en verkoopvergunningen intrekken”.

Doe wat nodig is

“Doe wat nodig is en pas onmiddellijk het winkelbeleid aan, maak een (gedeeltelijke) transitie van Shopping Mall naar gemeenschapsruimte, een plek waar hergebruik centraal staat, waar mensen weer kunnen leren hoe ze zelf dingen kunnen maken. Sluit de kringloop zo snel mogelijk”.

Bugers beslissen

“Laat burgers beslissen over wat er met de ruimte gebeurt waar nu winkels zijn. Zij kunnen zelf in beraad gaan over wat er nodig is voor de gemeenschap, in de vorm van bijvoorbeeld woningen en buurtcentra”, aldus de Rebellen.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd blog:

Klimaatontwikkelingen 2019