Corona proof naar de sauna: zo passen Amsterdamse sauna’s zich aan
Beeld via Pixaby. Link: https://pixabay.com/photos/women-sauna-spa-wellness-model-936549/

Na ruim drie maanden gesloten te zijn, mochten de sauna’s in Nederland begin juli weer open. Maar hoe ziet de corona proof sauna ervaring eruit? De wellnesscomplexen draaien op minder dan de helft van de capaciteit, werken met tijdslots, temperatuurmeters, vernieuwde luchtfilters en met stickers die de zitplekken aanwijzen. Deze aanpassingen zorgen er weliswaar voor dat de sauna’s niet of nauwelijks winstgevend zijn na heropening, maar saunabazen zijn opgelucht dat ze weer open kunnen.

Hoge temperaturen

Het aantal besmettingen in Amsterdam loopt weer hoog op en de gemeente gaat harder optreden tegen het coronavirus. De meeste sauna’s maken zich geen zorgen om besmettingsgevaar vanwege de hoge temperaturen. Hierdoor zou het virus minder actief zijn. Binnen de sauna- en wellnessbranche gelden verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo is het advies om één bezoeker per 10 vierkante meter toe te laten. Ook zijn de standaard maatregelen met betrekking tot afstand en hygiëne van toepassing.

25% van de capaciteit

Sommige sauna’s kunnen door de maatregelen op maar een kwart van de normale capaciteit draaien. Spa Zuiver in Amsterdam anticipeert bijvoorbeeld op een derde van de capaciteit. In plaats van het maximaal aantal van 700 bezoekers, worden er nog maar 250 mensen toegelaten. Ook geldt er een reserveringsplicht, gezondheidscontrole en zijn er tijdsvakken voor de bezoekers. Hierdoor blijft het ook in de kleedkamers een stuk rustiger dan normaal. Er zijn sauna’s die ervoor kiezen om nog niet volledig open te gaan, maar bijvoorbeeld een aantal dagen per week de deuren te openen.

Extra aandachtspunten voor sauna en wellness

In de sauna gelden er bijzondere omstandigheden door de hoge temperatuur, hoge luchtvochtigheid en zwetende mensen. Het RIVM zegt over zweet dat het coronavirus zich niet via zweetdruppels verspreidt omdat het een luchtwegvirus is. Wel worden opgietingen in de sauna afgeraden, omdat de vrijgekomen stoom een hoestprikkel kan veroorzaken. Het RIVM verwacht niet dat de hoge temperatuur in een sauna de verspreiding van het virus bevordert. Hoge temperaturen zouden het coronavirus sneller inactief maken. Het instituut zegt dat de aerosolen (kleine druppeltjes) langer blijven hangen door de luchtvochtigheid. Wel verspreiden deze zich minder ver, zeker als er weinig ventilatie is. Het is nog niet duidelijk of aerosolen een rol spelen in de verspreiding van het virus.

Een saunagevoel thuis

Wacht jij het liefst nog even met je volgende saunabezoek totdat het covid-19 gevaar geweken is? Dan kun je thuis een echt wellnessgevoel oproepen door het gezellig te maken in je badkamer. Laat een bad vollopen of ga met je favoriete doucheproducten onder de douche staan, steek een kaarsje aan en zet een playlist op met ontspannende nummers. Na afloop schiet je in een comfortabele badjas, verwen je de huid van je gezicht met een gezichtsroller ter afvoer van afvalstoffen en steek je jouw voeten in zachte sloffen. Zet een gezonde smoothie voor jezelf klaar en geniet optimaal van dit heerlijke moment voor jezelf.