Songfestival voor ouderen al 28 jaar succesvol
Dries van der Heijden, Bob Bullee en Machteld van der Gaag. Foto credits: Ouderen Songfestival

Het Ouderen Songfestival, dat door stichting JAM landelijk georganiseerd wordt voor senioren, biedt voor de 28e keer zangtalenten van 55 en ouder een podium. De redactie van Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter het Songfestival, en sprak met Rob van Waaijen, directeur en bedenker van het festival.

Stichting JAM

“Stichting JAM is dit jaar precies 70 jaar jong. We zijn begonnen als Amsterdamse afdeling van Jeugd en Muziek Nederland. Echter, sinds de jaren zeventig is ons werkterrein uitgebreid. Vanaf die jaren bestrijkt het niet enkel muziek, maar alle kunstdisciplines. En richten we ons niet alleen op jongeren, maar op alle leeftijden. Onze missie is zoveel mogelijk mensen actief en passief te betrekken bij kunst en cultuur.”

Kunstschooldagen en Dansvoorstellingen

“Dit doen we onder andere door het organiseren van Kunstschooldagen, het jaarlijks terugkerende evenement voor 8e- groepers uit Amsterdam en omstreken, het geven van dansvoorstellingen gemaakt en gedanst door aanstormend talent en door het jaarlijks organiseren van het Ouderen Songfestival en dit al bijna 30 jaar lang.”

Hoogtepunt is de Grande Finale

“Het Ouderen Songfestival is 28 jaar geleden begonnen met een pilot in een Amsterdams bejaardenhuis in de Jordaan. Een zangwedstrijd voor ouderen, dat sloeg direct aan. De belangstelling groeide jaarlijks en zo kon het evenement in de loop der jaren uitgroeien tot een festival met tien voorrondes verspreid door het hele land, drie prefinales in de theaters van Heerenveen, Vught en Houten en als klap op de vuurpijl met de Grande Finale in het hoofdstedelijk DeLaMar Theater.”

Talenten blijven ontplooien

“Het idee om een songfestival voor ouderen te organiseren komt voort uit de overtuiging dat ook op rijpere leeftijd mensen hun talenten moeten kunnen (blijven) ontplooien. En dat er voor deze mensen een podium moet zijn. We vinden het uitermate belangrijk dat zij de kans krijgen hun talenten te etaleren.”

Tijd van geraniums is voorbij

“En tegelijkertijd dat de samenleving de kans krijgt om van hun talenten te genieten. Dat mensen van een zekere leeftijd zijn afgeschreven en enkel nog achter de geraniums zitten, die tijd hebben we gehad. Inmiddels weten we dat ook zij nog steeds over uitzonderlijke talenten beschikken. Die mogen niet opdrogen. Het bestaansrecht van het Ouderen Songfestival voor 55+-ers is daarmee een feit. Dat hebben we na al die jaren wel bewezen.”

Songfestival voor ouderen al 28 jaar succesvol
Grande Finalisten 2018.
Foto credits: Ouderen Songfestival

De vraag of er discussie was over de locatie

“Daar was geen discussie over. We zijn begonnen in Amsterdam. De eerste Grande Finales vonden plaats in de Stadsschouwburg (het huidige ITA). Inmiddels zitten we al weer een groot aantal jaren in het sprankelende DeLaMar Theater. Met ongelooflijk veel plezier. Op het podium krijgen de finalisten de kans op grootse wijze te stralen. Ze worden dan begeleid door het Ouderen Songfestival Orkest onder leiding van artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk. Tijdens de voorrondes begeleidt Van Zantwijk alle deelnemers op piano. Tijdens de prefinales gebeurt dat door zijn Ouderen Songfestival Combo.”

Inschrijvingsperiode is net gestart

“Het loopt goed. Maar de inschrijvingsprocedure is net gestart, dus we kunnen nog aanvragen honoreren. In totaal kunnen ruim 160 zangers en zangeressen deelnemen aan de voorrondes. Een deskundige jury onder leiding van Ben Lansink (bekend van Open BAC) selecteert maximaal 54 kandidaten voor een plek in een van de drie prefinales.”

Een stukje geschiedenis

“Per prefinale gaan vijf kandidaten door naar de Grande Finale. Dat maakt een totaal van vijftien finalisten, terwijl er zestien finalisten in het DeLaMar zullen optreden. De zestiende wordt pas na afloop van de laatste prefinale bekend gemaakt door artisitiek leider Kees van Zantwijk. Hij deelt, voor het eerst in de geschiedenis van het OSF, een wildcard uit aan een van de prefinalisten.”

DeLaMar Theater

“In het DeLaMar Theater zullen dus zestien finalisten de strijd met elkaar aangaan. Ze strijden om de eerste, tweede en derde vakjuryprijs en de Hans Martinusse Amsterdam Publieksprijs. Daarnaast is er de OSF-Internetprijs. Vanaf half november kan gestemd worden op de zestien finalisten. De fragmenten van alle finalisten zijn dan te beluisteren op onze website. Iedereen mag stemmen!”

Het geheim is jong blijven

“Ons geheim is dat we jong blijven. Iedereen vanaf 55 jaar mag meedoen. En dat gebeurt ook. Sommigen moeten we teleurstellen, die blijken nog geen 55 als de voorrondes van start gaan. En dan zijn we streng… jaartje wachten. Onderdeel van het ‘geheim’ is tevens de toename van het aantal voorrondes, de landelijke spreiding en de beslissing om drie prefinales in plaats van twee halve finales te houden.”

Ouderen zijn actief

“Al deze ingrediënten hebben ertoe geleid dat een grotere groep wordt bereikt en in staat wordt gesteld om voor een publiek te zingen. Drie decennia geleden was het nog geen gemeengoed, maar inmiddels is het een bekend verschijnsel: ouderen zijn actief, nemen zangles, gaan naar de muziekschool, zingen in een koor, nemen deel aan festivalletjes voor en door ouderen, etc.”

John de Mol

“Wij voorzien al jaren in een behoefte. Inmiddels hebben de media dit ontdekt. Zij besteden uitgebreid aandacht aan het Ouderen Songfestival. Niet in het minst de commerciële omroep van John de Mol, Talpa. Die heeft zich voor de productie van The Voice Senior door ons festival laten inspireren.”

Zonder publiek geen optredens

“Zonder publiek geen optredens. De kandidaten zouden niet zonder willen! Bovendien heeft voor ons altijd ook de andere kant van de medaille een rol gespeeld: het festival is er niet enkel voor artiesten, het moet ook een aansprekend publieksuitje zijn. De voorrondes zijn om die reden gratis toegankelijk en worden zoveel mogelijk georganiseerd in wooncentra voor ouderen. Zo worden ook zij die niet meer zo makkelijk een theater kunnen bezoeken getrakteerd op een feestelijke middag met een keur aan liveoptredens.”

Lage toegangsprijs

“Voor de drie prefinales die in de theaters plaatsvinden geldt een lage toegangsprijs. Ook voor de Grande Finale in het DeLaMar Theater, dit jaar op zaterdagmiddag 7 december, wordt de prijs zo laag mogelijk gehouden. En voor wie de Grande Finale niet kan bezoeken, om wat voor reden dan ook, via onze gratis video livestreaming kan de finale integraal gevolgd worden.”

Dolly Bellefleur

“De Grande Finale wordt dit jaar wederom gepresenteerd door Dolly Bellefleur. Onlangs nog was zij als boegbeeld van de winnende boot van het Ministerie van Onderwijs tijdens de Canal Pride volop in het nieuws.

De toegangskaarten voor de Grande Finale en prefinales zijn bij de vier theaters inmiddels al in de verkoop. Meer informatie (data, locaties, verkoop) is te vinden op onze website.”

De redactie van Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter het Songfestival, en sprak met Rob van Waaijen, directeur en bedenker van het festival.
Dolly Bellefleur tijdens de Grande Finale!
Foto credits: Ouderen Songfestival

De winnaars van 2018

“Het gaat erg goed met Bob Bullee, Machteld van der Gaag en Dries van der Heijden, de winnaars van 2018. Ze treden regelmatig met hun eigen programma op. En twee van hen toeren samen met andere deelnemers van het Ouderen Songfestival 2018 momenteel door Amsterdam.

Dankzij een subsidie van de Gemeente Amsterdam -de gemeente heeft ons vanaf het allereerste begin gesteund- organiseren we voor de tweede maal de Tour de Chant: een vijfentwintigtal gratis te bezoeken concerten door heel Amsterdam met een geselecteerde groep OSF-kandidaten.”

Tournee langs ontmoetingscentra

“Een tournee langs ontmoetingscentra voor de veelal nog thuiswonende oudere. Zo zijn er gratis optredens in bibliotheken, huizen van de buurt en wijk, sociëteiten, etc. Tot half september trekt de Tour door de stad. Alle data zijn te vinden op onze website www.ouderensongfestival.nl.

Overigens, het Ouderen Songfestival mag dan een wedstrijd zijn, desondanks worden er vriendschappen gesloten en samenwerkingsverbanden aangegaan. Zo zijn er diverse ensembles ontstaan die inmiddels op eigen initiatief optredens verzorgen, het hele jaar door.”

De 92 jarige Sip de Jong

“Een leuk weetje, zes van onze deelnemers hebben meegedaan aan The Voice Senior. Onder anderen onze oudste deelnemer van vorig jaar, toen 92, Sip de Jong, en een van onze winnaars, Bob Bullee. Bob wist de finale van het programma te bereiken.

Dankbaarheid

Wat ik als afsluiting heel graag nog wil benadrukken is dat de jaarlijkse totstandkoming van het Ouderen Songfestival nooit mogelijk zou zijn zonder de hulp van de verschillende organisaties en personen.”

“Ongelooflijk veel dank zijn wij daarom verschuldigd aan alle voorronde- en prefinale-locaties, aan de directie en medewerkers van het DeLaMar Theater, de Gemeente Amsterdam en het Fonds Sluytertman van Loo. En aan alle deelnemers, muzikanten, vrijwilligers, juryleden, presentatoren, crew, staf en in het bijzonder aan onze artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk”, aldus Rob van Waaijen.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen:

Breaking news: foute uitslag Eurovisie Songfestival

Duncan plaatst zich voor finale Songfestival

Songfestival 2019: Sjoerd en Frits voorspellen

Ontlading café Ruk & Pluk na songfestivalwinst Nederland

Euforie na Songfestivalwinst

Grote finale COC Songfestival op 8 december in Amsterdam