Muziek duo vermaakt publiek met podcast Muziekologie
Nick van Zuijlen (links) en Martin Mol (rechts)

Amsterdam, 4 december 2020 – Muziek maken is verhalen vertellen en muziek luisteren is betoverd worden door die verhalen. Maar wat als je nu nog beter de verhalen en achtergronden van hits van het heden en het verleden te weten komt. In De Nederlandse podcast Muziekologie nemen vrienden Nick van Zuijlen en Martin Mol je mee naar de mooiste verhalen uit de popmuziekgeschiedenis.

De verhalen achter de muziek
Waar muziek klinkt, is een verhaal. De podcast Muziekologie laat luisteraars kennismaken met de verhalen en betekenissen achter popmuziek. De hits waar we vandaag naar luisteren zijn niet zomaar ontstaan en kennen een rijke geschiedenis. Soulnummers kennen een geschiedenis van empowerment van zwarte luisteraars middels de songteksten. Disco-zanger Sylvester scoort reeds in 1978 grote hits over genderneutraliteit in de hitlijsten. Podcast-hosts Nick en Martin willen deze rijke geschiedenis dan ook meegeven aan hun luisteraars.

De technische aspecten over ritme, harmonieën en melodieën worden achterwege gelaten. Muziekologie gaat volgens het podcast duo over verhalen achter hits en artiesten. De songteksten en de artiest in hun persoonlijke en maatschappelijke context. Hoe een nummer tot stand komt. Invloeden in de muziekgeschiedenis die van invloed zijn geweest op hedendaagse popmuziek. En vooral ook hoe Nick en Martin zelf de muziek beleefd hebben.

Liefde voor muziek
Als er iets is wat Nick en Martin delen is het hun liefde voor muziek. Misschien niet altijd dezelfde muziek, maar beide Amsterdammers luisteren zoveel mogelijk muziek, wanneer het maar kan. Laat dat nou net de basis zijn voor de podcastserie Muziekologie, waar het muzikale tweetal op zoek gaat naar de beste verhalen uit de popmuziekgeschiedenis om deze te delen met hun luisteraars. Zo zijn al vele onderwerpen aan bod gekomen.

Afleveringen uit seizoen 1 en 2
De eerste twee seizoenen van de podcast zijn succesvol ontvangen door luisteraars. De podcast heeft zelfs trending Top 3 gestaan in de categorie muziekgeschiedenis in iTunes Podcasts!

Enkele reacties naar aanleiding van deze seizoenen:

  • “Hele leuke gevarieerde podcast, met humor weetjes en toffe muziek. Heel veel herkenbare momenten!”
  • “Als je alle fun facts achter muzieknummers wil weten is dit echt een must om te luisteren”
  • “Vermakelijke podcast, heerlijk om te luisteren, je wil de hele tijd mee kletsen! Bovendien veel wat ik nog niet wist over (pop)muziek!”

In totaal kent de podcastserie nu 20 afleveringen, waaronder:
· Waarom 1984 het beste jaar in de popmuziek is.
· De invloed van Britpop in de jaren ’90.
· De terugkomst van Spaanstalige Latin Pop in de hitlijsten.
· De songteksten van Carole King en de betekenis ervan.
· De buitenlandse liedjes die de basis vormen van de Nederlandstalig liedjes van André Hazes.
· De invloed van disco-zanger Sylvester op gender.
· Populariteit van Nederlandstalige popmuziek en hiphop van nu.
· Beyoncé’s album Lemonade en institutioneel racisme.
· Was het nummer ‘The wind of Change’ van The Scorpions CIA-propaganda of niet?

Lancering en verspreiding
Iedere dinsdagochtend verschijnt een nieuwe aflevering van de podcast-serie. De aflevering kan via iTunes, Spotify en andere populaire podcast-apps beluisterd worden.

Sociale Media
Volg ons op https://www.instagram.com/muziekologie_podcast/
Lees meer op www.muziekologie.nl
Spotify link: https://open.spotify.com/show/0IJNkStKuW7u5shEii1pj8?si=D26yufaWR0SiluqOE0O73g
Apple Podcast link: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/muziekologie-podcast/id1517018038?l=en

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl