Het verhaal achter project Baschira én het nummer Il Biondo
De Italiaanse artiest Davide Cristiani

Davide Cristiani is een Italiaanse artiest die momenteel in Amsterdam woont. Hij geeft hier muziekles, werkt aan zijn project Baschira én bracht onlangs het nummer Il Biondo uit. Het nummer en bijbehorende videoclip zetten op een ludieke manier een hak met de ‘Man in het pak’. VTA ging op zoek naar het verhaal achter project Baschira én het nummer Il Biondo.

Vanwaar de keuze om in Amsterdam te wonen?

“Ik vind Amsterdam een bijzondere stad. Het is multicultureel en vol van geweldige muzikanten. Ik kwam hier zelf eerst voor de liefde. Nu heb ik een andere partner maar de liefde voor Amsterdam is gebleven.”

Welke muziekles geeft u en aan welke doelgroep?

“Ik geef gitaarles, muziekles, maar mijn doel blijft altijd mijn passie voor muziek aan mijn leerlingen over te dragen. Ik zie muziek als een taal die tegen iedereen praat, zonder grenzen. Muziek heeft volgens mij geen vaste leeftijd, zoals ik ook bij mijn leerlingen terugzie. Ik denk dat muziek voor iedereen zou moeten zijn. Cultuur is het enige scherpe wapen dat we hebben tegen geweld en racisme. Ik geef graag les aan kinderen omdat ze de toekomst zijn.”

Kunt u iets meer vertellen over project Baschira?

“Baschira is de bijnaam van Prospero Baschieri, een bandiet uit 1800 die tegen de Franse invasie van Italië heeft gevochten. Hij komt uit mijn geboortedorp in de buurt van Bologna in Italië. Ik heb hem gekozen omdat ik zijn verhaal belangrijker vind dan mijn eigen persoonlijke ervaring. Hij is een voorbeeld van hoe de geschiedenis zichzelf gaat herhalen. Hij was een simpele boer, maar hij werd gedwongen om in de oorlog tegen de Fransen te vechten. Hij heeft toen gekozen om zijn volk tegen het imperialisme van Napoleon te beschermen. Mensen die vechten tegen onrechtvaardigheid worden nog steeds vaak een bandiet genoemd, neem bijvoorbeeld Julian Assange. Baschira vecht voor degenen die geen stem hebben om hun verhaal te vertellen.”

Hoeveel mensen werken er mee aan project Baschira?

“Tot nu toe zijn er rond de dertig mensen bezig geweest om dit project te ontwikkelen, en dat vind ik geweldig. Samen muziek maken is leuker dan alleen spelen. Ik denk dat muziek een brug tussen mensen maakt, dat iedereen bij elkaar brengt. Bij het schrijven van deze nummers had ik eerlijk gezegd al dit enthousiasme niet verwacht, maar ik ben er erg blij mee. Ik hoop in de toekomst nog meer mensen te ontmoeten die mijn visie delen.”

Wat heef Il Biondo wat andere nummers niet heeft?

“Il Biondo is oneerbiedig, extreem rijk en overal aanwezig. Dit nummer praat over de aantrekkingskracht van grote economische macht. Hoe kunnen we duidelijk beslissen als het beeld voor onze ogen nooit helder wordt? De media is vol van fake nieuws en het wordt steeds moeilijker een eigen mening te vormen. Dit vind ik heel gevaarlijk: we zijn aan het slapen, terwijl er wordt gekozen wat voor ons het beste zal moeten zijn. We geven al onze autonomiteit uit handen en denken zelf niet meer na.”

Welke instrumenten worden er tijdens Il Biondo gespeeld en hoeveel mensen doen mee?

“Bij dit nummer spelen met mij vijf muzikanten. Jullie horen Bartho Staalman op het drumstel, Henrik Holm op de contrabas, en Gerryt op de euphonium. Twee muzikanten zijn uit Italië gekomen voor de opnames: Mauro Rolfini die klarinet speelde en Francesco Salmaso bij de tenor saxofoon. Ik wil ze graag allemaal bedanken voor de hulp, het geduld en de fantastische “sound” dat hebben ze toegevoegd.”

Wie heeft de (YouTube) clip gemaakt en kunt u hier iets meer over vertellen?

“Ja, de videoclip! Gek, hè? Hebben jullie dat al gezien? Ik heb dat zelf gemaakt, samen met de videomaker Andrea Durante. Ons doel was het bericht van Baschira te versterken, met een minimaal budget. Wie meer geld heeft, krijgt vaak meer stem. Ik merk dat veel muzikanten te bezig zijn met hun eigen image om een bericht over te brengen. Bij deze video probeer ik om tegen deze stroom in te gaan. Ik gebruik een masker van Donald Trump om mijn mening over de economische macht te geven. Welke zijn de echte kosten van onze lijfstijl? Wie is dat aan het betalen?”

Enthousiast geworden? Je kunt Davide Cristiani volgen via zijn social accounts facebook/baschira en instagram/baschiramusic.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam