Het verhaal achter Jong en Groot Excelsior
Jong Excelsior bij het Amsterdam Museum

“Onze vereniging bestaat uit twee orkesten: Jeugdorkest Jong Excelsior en Harmonieorkest Groot Excelsior. Jong Excelsior is opgericht in 1926 en is hiermee het oudste jeugdorkest van Amsterdam en omstreken. Groot Excelsior is in 1981 opgericht door oud-leden van het jeugdorkest. Zo konden ze samen muziek blijven maken. Veel leden die in Jong Excelsior gespeeld hebben spelen daarna ook in Groot Excelsior.

Wij repeteren elke week van 19.45 uur tot 22.00 uur in de Pieter Jelles Troelstraschool in Geuzenveld. Jong Excelsior op de vrijdagavond en Groot Excelsior op de dinsdagavond.
Onze orkesten zijn harmonieorkesten, dat houdt in dat er alleen blaasinstrumenten zijn plus slagwerk. Zo nu en dan is er uitbreiding met bijvoorbeeld een contrabas, harp of synthesizer”, zegt Iris de Rink, de voorzitter van Jong en Groot Excelsior. Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen.

Wie is de organisatie achter ‘Jong en Groot Excelsior’?

“Wij zijn een vereniging, het bestuur bestaat uit orkestleden van beide orkesten. Daarnaast zijn er voor beide orkesten orkestmanagers (die ook zelf meespelen), zij zijn het eerste aanspreekpunt voor zowel dirigent als leden tijdens de repetities en zorgen ervoor dat alles op rolletjes verloopt. Verder hebben we ook een muziek- en PR-commissie. En natuurlijk zijn veel leden actief als het gaat om vervoer, instrumentenbeheer, muziekbeheer en het organiseren van studieweekeinden, concerten, of leuke avondjes. Iedereen werkt mee als vrijwilliger, alleen de beide dirigenten staan op de loonlijst.”

 

Het verhaal achter Jong en Groot Excelsior
Groot Excelsior

Kunt u iets over de dirigent vertellen?

“Twee orkesten betekent ook 2 dirigenten! Voor Jong Excelsior staat Douwe Nauta (24) op de bok. Een muzikale duizendpoot. Hij is van huis uit violist en speelt in verschillende ensembles. De combinatie violist – harmonieorkest is op het eerste gezicht apart, maar Douwe bijt zich helemaal vast in deze uitdaging en blijkt een goede match met het orkest!

Groot Excelsior heeft sinds kort een nieuwe dirigent: Steven Walker (58). Hij heeft al voor veel verschillende orkesten gestaan en staat momenteel ook nog op de bok bij orkesten in België en Duitsland. Steven studeerde klarinet en directie in Maastricht en Amsterdam. Ondanks dat Steven in Limburg woont, is er een goede klik met het orkest en rijdt hij elke dinsdagavond met plezier op en neer naar Amsterdam!”

Wat is het mooie aan het samen muziek maken?

“Het is véél leuker om samen muziek te maken dan in je eentje. Het is een verrassing om je te dompelen in klanken van andere instrumenten. Het is fijn om je op te trekken aan je maatje (of andersom). Als je samen muziek maakt en alle stemmen worden ingevuld, klinkt een stuk pas compleet. Elke partij is belangrijk, of je nu een melodie speelt uit het hoofdthema of zorgt voor de onderliggende basis. Samen is mooier. En samen is ook nog eens supergezellig.”

Wie kunnen er bij ‘Jong en Groot Excelsior’ terecht?

“Bij Jong Excelsior kan je mee spelen als je tussen de 12 en 30 jaar bent. Alle blaas- en slagwerkinstrumenten zijn welkom. Momenteel is er met name behoefte aan fagot, hoorn, trombone en slagwerkers, maar ook klarinettisten, fluitisten, saxofonisten en andere koper instrumenten zijn meer dan welkom!

Jong Excelsior in de Westerkerk

Bij Groot Excelsior kan je lid worden als je ouder bent dan 25. Direct plek hebben we momenteel voor onder andere (alt)hobo, hoorn, trompet, bastuba en slagwerk. Maar ook hier geldt, speel je een ander blaasinstrument en wil je graag met elkaar musiceren, kom gewoon eens langs en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Want samen musiceren is tenslotte leuker dan alleen!”

Het verhaal achter Jong en Groot Excelsior
Groot Excelsior bij het Amsterdam Museum

Worden er ook optredens gegeven?

“Jazeker! Normaal gesproken geeft elk orkest zo’n vier concerten per jaar maar door de corona-crisis konden veel geplande concerten niet doorgaan. Op moment van spreken hebben we helaas net onze jaarlijkse kerstconcert in de Westerkerk moeten afblazen. Een traditie die al vele jaren voor onze achterban een vaste prik is! Onze concertagenda is te bekijken op www.jongexcelsior.nl of www.grootexcelsior.nl.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van ‘Jong en Groot Excelsior’?

“De concertreizen en concertweekenden zijn stuk voor stuk hoogtepunten. We proberen elke paar jaar naar het buitenland te gaan om deel te nemen aan muziekfestivals en op allerlei plekken concerten te geven. Zo’n reis of concertweekend is onvergetelijk. Op dit moment nog geen historie, maar we komen ook steeds dichterbij het 100-jarig bestaan van Jong Excelsior!”

Worden er ook andere activiteiten georganiseerd?

“Voor elk belangrijk concert organiseren we een studieweekeind. We strijken dan met het hele orkest in een jeugdherberg, hostel of natuurvriendenhuis neer, eten en feesten met elkaar, maar er wordt ook heel hard gewerkt. Tijdens zo’n studieweekeind is er ook ruimte om groepsrepetities te houden onder leiding van een professionele muzikant. Heel leerzaam! Daarnaast organiseert Jong Excelsior regelmatig ‘uitjes’, zoals met z’n allen lasergamen of bbq’en in het park. Ook is de vrijdagavond-borrel in het café om de hoek onderdeel van het standaard repertoire!”

Hoe gaan ‘Jong en Groot Excelsior’ met de Coronacrisis om?

“Gelukkig konden we binnen de Troelstraschool verkassen naar de grote gymzaal zodat we allemaal op 2 meter afstand van elkaar kunnen zitten tijdens de repetitie, heel fijn!

Omdat concerten geven er voorlopig niet in zat, heeft Jong Excelsior tijdens de eerste lockdown een ‘stay-at-home-version’ opgenomen van een orkestwerk. Alle orkestleden speelden thuis voor de camera hun eigen partij. Het filmpje is te bekijken via onze website of via YouTube.

Jong Excelsior is nu weer op volledige sterkte aan het repeteren. Bij Groot Excelsior hebben we momenteel het orkest opgedeeld in drie groepen. We repeteren elke week met twee groepen tegelijk. Mochten we naar kleinere groepsgroottes moeten, dan kunnen we dit op deze manier makkelijk aanpassen. Het is natuurlijk behelpen maar we zijn blij dat we zo toch nog samen kunnen spelen.

Het is heel jammer dat veel concerten en de concertreis werden afgelast. We hadden gehoopt dat het kerstconcert toch door kon gaan, maar met de op dit moment geldende maatregelen, houdt dit helaas ook op. Houdt daarom onze social media in de gaten, want we willen iedereen natuurlijk wel een fijne en muzikale kerst toewensen!

Ondanks alle restricties, proberen we zoveel mogelijk door te gaan en prikken we weer een nieuw punt op de horizon om naar toe te werken. Volgend jaar bestaan de orkesten resp. 95 en 40 jaar. Het zou toch mooi zijn als we dan een knallend concert neer kunnen zetten!”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Bespeel je een instrument en heb je zin om nieuwe mensen te leren kennen en samen muziek te maken? Kom dan een keer meespelen op de vrijdagavond bij Jong Excelsior of de dinsdagavond bij Groot Excelsior. Mocht je geen eigen instrument hebben, geen probleem! We hebben diverse instrumenten te huur. Voor meer informatie over het meespelen bij een van de orkesten kan je contact opnemen met een van de orkestmanagers via [email protected] voor Jong Excelsior of [email protected] voor Groot Excelsior”, vertelt Iris de Rink ten slotte namens Jong en Groot Excelsior.

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Iris de Rink voor haar tijd en antwoorden. We wensen iedereen bij Jong en Groot Excelsior een muzikale, gezonde en gezellige toekomst toe!

Interview door:

 

Het verhaal achter Jong en Groot Excelsior
Jong Excelsior bij het Amsterdam Museum

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl