Tot en met 17 september in de Oude Kerk: Sarah van Sonsbeeck

Tot en met 17 september in de oude kerk: Sarah van Sonsbeeck
De Oude Kerk

Tot en met 17 september in de oude kerk: Sarah van Sonsbeeck

In haar vroege tijd was de Oude Kerk een havenkerk waar schepen werden gezegend, gebeden werd voor behouden thuiskomst en talrijke zeelieden en zeehelden hun laatste rustplaats vonden. Nu brengt Sarah van Sonsbeeck tot 17 september 2017 de zee terug in de Oude Kerk. De tentoonstelling is al vanaf mei te zien en wil je dit met je eigen ogen aanschouwen kun je beter als de wiederweerga richting de Oude Kerk gaan.

Scheepstimmertechnieken

De vraag: ‘Wat verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk in Amsterdam met het actuele vraagstuk van migratie?’ bracht artiest Sarah van Sonsbeeck op de verweving van de Oude Kerk met de blauwe zee. Vroeger was de kerk niet alleen één van de weinige publieke, overdekte plekken waar zeilen en netten konden worden hersteld en zeehelden begraven werden maar werd ook het tongewelf met scheepstimmertechnieken vervaardigd als een omgekeerde romp van een boot. Een gedeelte van het kerkgebouw heeft dan ook de traditionele benaming ‘het schip’. In de kerk zijn zelfs fragmenten van beschilderingen te vinden die ook op zeemanstatoeages voorkwamen. Met de tentoonstelling doet de zee opnieuw intrede in de kerk, om de bezoeker tot nadenken aan te zetten over de vroegere, als ook de huidige betekenis van het monumentale gebouw.

Vluchtelingen

In 2012 maakte Van Sonsbeeck haar Anti Drone Tent uit reddingsdekens, een materiaal gebruikt om het lijf warm te houden en waaronder je onzichtbaar wordt voor drones. De actuele gebeurtenissen rondom vluchtelingen heeft de betekenis van de gouden Mylar deken sterk veranderd. Geregeld tonen mediabeelden vluchtelingen verpakt in goud, als geabstraheerde vormen, na een verschrikkelijke overtocht die ze achter de rug hebben op de woeste zee. Juist op dit gouden, beschermende materiaal, zowel opzichtig als flinterdun, wil Van Sonsbeeck reflecteren in de Oude Kerk, een oud gebouw dat van origine ook een bescherming en behuizing biedt.

Sarah van Sonsbeeck

Sarah van Sonsbeeck (1976) heeft architectuur gestudeerd aan de TU Delft (MA) en deed een bachelor visuele kunst aan de bekende Gerrit Rietveld Academie. Van 2008 tot 2009 was ze één van de residenten van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Haar werk was onder andere te zien in galerie Annet Gelink, Amsterdam (2017 & 2013); de Nederlandsche Bank, Amsterdam (2013); Boijmans van Beuningen, Rotterdam (2013); Van Abbemuseum, Eindhoven (2012); Museum Abteiberg, Mönchengladbach (2011); De Paviljoens, Almere (2009) en Stedelijk Museum, Amsterdam (2009).

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: vroege ochtendconcerten zien het licht in de Oude Kerk

Lees ook: Oude Kerk breidt uit met ruimtelijke muziek