Amsterdamse Tolhuistuin decor voor tentoonstelling Instability
Foto credits: Johan Nieuwenhuize

Amsterdam, 3 september 2020 — Van 24 tot en met 27 september is in de Amsterdamse Tolhuistuin de tentoonstelling Instability te zien. Van speculatieve opgravingen op het voormalige Shell-terrein tot intieme voelbare Groningse aardbevingen en zelflerende systemen. De expositie is onderdeel van het FIBER Festival, huisgenoot van de Tolhuistuin, en biedt alternatieve ingangen om de klimaatcrisis voelbaar te maken.

Dagelijks worden we geconfronteerd met de verwoestende effecten van de mens op onze planeet. In mindere mate is de complexiteit en herkomst van deze veranderingen belicht. Klimaatverandering, de ecologische crises en onderliggende sociale en economische ongelijkheid zorgen ervoor dat leefomgevingen wereldwijd in rap tempo veranderen in onleefbare gebieden.

Noodzaak tot verandering

De absolute noodzaak tot verandering lijkt inmiddels bij velen te zijn doorgedrongen, maar hoe zien deze veranderingen er dan uit? En welke aanpassingen in ons denken zijn hiervoor nodig?

Verschillende installaties en kunstwerken

Vier dagen lang staan verschillende installaties en kunstwerken in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. Door de lens van audiovisuele kunst en artistieke toepassingen van technologie, biedt een generatie opkomende kunstenaars een alternatieve blik op de relatie tussen de Westerse mens en haar omgeving.

Kunstenaar Sissel Marie Tonn

Zo maakt de installatie The Intimate Earthquake Archive van kunstenaar Sissel Marie Tonn (DK) aardbevingen voelbaar middels draagbare pakken. Seismische gegevens, ontleend aan datasets van de aardbevingen in Groningen, worden omgevormd tot trillingen die de bezoeker direct op het lichaam ervaart.

Kunstenaar Thijs Ebbe Fokkens

Kunstenaar Thijs Ebbe Fokkens (NL) vraagt zich af in welke mate kunst kan bijdragen om na te denken over het klimaat. Hij nodigt ons uit om middels een speculatieve opgraving, Every Future is a Crime Scene, te kijken naar de huidige wereld vanuit een andere tijd.

Voormalig hart fossiele brandstofindustrie

In de Tolhuistuin, het voormalige hart van de fossiele brandstofindustrie, verwijst de kunstenaar met een conceptuele knipoog naar de manier waarop Shell al meer dan 50 jaar toekomstscenario’s verkent, maar sinds 1968 weet dat fossiele brandstoffen grote gevolgen hebben voor het klimaat.

Meer over FIBER Festival 2020

FIBER Festival is een van de huisgenoten van de culturele Tolhuistuin. FIBER Festival is dé ontmoetingsplaats waar audiovisuele kunst, elektronische muziek en digitale cultuur samensmelten om nieuwe wereldbeelden te definiëren. De conferentie vindt plaats bij De Brakke Grond in Amsterdam en zal tevens online te volgen zijn via een livestream.

Partners FIBER Festival 2020

FIBER Festival 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds21, Stroom Den Haag, Goethe Instituut, De Brakke Grond, Tolhuistuin, Het Nieuwe Instituut, Highlight Festival, The Rest Is Noise (Muziekgebouw), RE:VIVE (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid).

Over de Tolhuistuin

De Tolhuistuin is een cultuurhuis en -tuin aan de IJ-oever van Amsterdam Noord, een plek voor muziek, beelden, verhalen en voor heerlijk eten. Het hart van de Tolhuistuin is een idyllische tuin die de historische panden met café-restaurant THT, verschillende concert- en podiumzalen, expositieruimte, studio’s en werkplekken verbindt.

Inspirerend netwerk

Samen met een inspirerend netwerk van muzikanten, theatermakers, filmmakers, ontwerpers, festivalorganisatoren, podcastmakers en sociale ondernemers zetten ze de Tolhuistuin in als creatieve werkplaats voor de toekomst voor een breed publiek.

Informatie

De tentoonstelling opent haar deuren op donderdag 24 september om 17:00 en is daarna dagelijks te bezoeken van 12:00 tot 22:00. De ingang van de expositie bevindt zich op IJpromenade 2. Bezoekers dienen vooraf een tijdslot te reserveren.

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl