Streetart Frankey maakt kunstwerk voor nieuw stadspark in Amsterdam Zuidoost
Foto via: Streetart Frankey

Wethouder Laurens Ivens en stadsdeelbestuurder Dirk de Jager hebben op donderdag 29 oktober 2020 de Autoprikker onthuld. Een kunstwerk van Streetart Frankey, als statement voor een groenere stad met meer parken. Het kunstwerk, waar drie echte auto’s op een prikker zijn gespiesd, komt aan de Hondsrugweg in Amsterdam Zuidoost te staan. Deze weg, die tussen het ArenA-gebied en Ikea-Amsterdam loopt, transformeert over enkele jaren tot een park te midden van nieuwe woon- en werkgebouwen.

De transformatie van het gebied tussen IKEA en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam Zuidoost is al geruime tijd in volle gang; kantoren maken plaats voor hoge woontorens, moderne werkplekken en horeca. Het gebied wordt ook veel groener. Zo wordt de drukke Hondsrugweg omgetoverd tot een enorm stadspark: het Hondsrugpark. Speciaal voor dit nieuwe groene gebied, maakte kunstenaar Frankey een opvallende werk: een 7 meter hoge bonnenprikker waarop drie auto’s zijn vastgeprikt.

Frankey – onder andere bekend door zijn wekelijkse streetart pagina in PS magazine van Het Parool en zijn Lego-versie van André Hazes op de Dam – werd door de Stichting Hondsrugpark gevraagd een installatie te maken om meer ruchtbaarheid te geven aan de komst van het park. De Autoprikker staat model voor het streven van de gemeente om meer parken in de stad aan te leggen en de automobiliteit te beperken.

Frankey: “Ik vind het te gek dat ik iets heb mogen maken voor dít deel van de stad. Ooit was de Hondsrugweg de belangrijkste verkeersader van de wijk. Nu zullen auto’s op deze plek helemaal verdwijnen. Ik wilde iets maken dat een link legt met het verleden. De auto’s zijn drie oldtimers zodat je nog meer het effect krijgt van: wist je nog toen er hier nog lang geleden auto’s reden? Die hebben we nu niet meer nodig,dus die kunnen allemaal de prikker op!”

VTA Cultuur