‘NDSM VERWELKOMT MEGA EXPOSITIE’
“Hoogwerkers op de NDSM brengen je tot op 8 meter hoogte om het werk van dichtbij te bekijken”, blikt kunstenaar Robert Smit vooruit, naar één van de meest spectaculaire, en gratis te bezoeken exposities ooit, die donderdag op de NDSM werf wordt geopend door Beau van Erven Dorens.
Vooruitblik met een bevlogen kunstenaar
Vrije Tijd Amsterdam sprak in aanloop van het spektakel met de bevlogen kunstenaar, en blikte vooruit op vier dagen, waarbij publiek via een hoogwerker, oog-in-oog komt te staan met een groot kunstwerk. Een creatie welteverstaan, dat door toedoen van 32 tweeluiken een groot en imponerend schilderij zal vormen. Robert Smit werkte maar liefst 16 jaar aan de werken.
Werken op ongebruikelijke tijdstippen
“Vaak op ongebruikelijke tijdstippen, zoals ’s nachts wanneer anderen liggen te slapen”, vertelt de kunstliefhebber, vanaf de andere kant van de telefoonlijn. Rondom de tentoonstelling is van alles te beleven. Bezoekers kunnen een speciale catalogus aanschaffen. Er is The Bigger Picture Show, bestaande uit masterclasses van kunstcriticus Terry Barrett, en concerten van de hand van Egon Kracht & The Troupe.
Logistieke uitdaging
“Het is achter je beeldscherm niet te realiseren. Het werk is 16 bij 16 meter, dat is echt achterlijk groot”, vervolgt Smit, die tijdens ons gesprek bijna onafgebroken het woord voert. Er hangen kettingtakels van 1000 kilo, om het werk in de lucht, op 12 meter hoogte te kunnen houden. Dinsdag en woensdag gaan we alles installeren. We moeten het in twee dagen ophangen. We hebben van de NDSM helaas niet meer tijd gekregen. Ik word hierin geassisteerd door acht mensen”, vertelt Smit.
Diverse performances zijn er gedurende de dagen
Tijdens al die jaren besteedde de kunstenaar urenlang aan de kunstwerken, die deze week in het middelpunt van de belangstelling zullen staan. “Zelfs in de periode dat ik directeur was van de academie voor Beeldende Vorming. Dan ging ik na mijn werk en soms nog een vergadering naar mijn atelier. Daar werkte ik dan door tot ’s nachts en had ik maar een paar uur slaap. In de nacht werken terwijl de meesten van ons liggen te slapen vind ik heerlijk”, aldus de kunstenaar.
Combinatie van sociaal en rust
“Ondanks dat ik vaak in relatieve afzondering heb gewerkt zie ik mezelf niet als een soort kluizenaar. In tegendeel, ik ben graag met mensen. Ik heb 25 jaar in het onderwijs gezeten. We zaten soms ’s nachts nog met studenten in mijn expositieruimte. Zaten we constant te praten over kunst. De schooltijd was mijn sociale leven. Het sociale had ik nodig, maar ook de rust die ik had als ik aan het werk was”, vervolgt Robert Smit over wat je inmiddels wel zijn levenswerk mag noemen.
Een afspiegeling van een kijk op het leven
“Deze expositie is een afspiegeling van hoe ik tegen dingen in het leven aankijk. Dat denkbeeld is ontstaan door alles wat ik heb meegemaakt. Ik woon sinds 1988 in de Rivierenbuurt. Van de tweede wereldoorlog ben ik me altijd zeer bewust geweest. Dat kwam mede door het feit dat ik op 5 mei ben geboren. Dan kijk je er toch anders tegenaan.
Anne Frank maakte bewust
In onze buurt heb je de school waar Anne Frank ook op heeft gezeten. Onze zoon Dillen zat op de Anne Frankschool. Die tijd heb ik altijd meegenomen in de rest van mijn leven. Ik kijk anders tegen situaties aan. Ben van mening dat je zaken anders moet vergelijken, om een uitspraak te kunnen doen. En dat zie je terug in mijn werk. Daarmee hoop ik een eyeopener te creëren voor mensen.”
Beau van Erven Dorens
Het is niet voor niks dat Beau van Erven Dorens tijdens de opening in de NDSM loods aanwezig is. “Wij kennen Beau, vinden hem sympathiek en enthousiast. Hij heeft de mentaliteit die ik ook in mijn werk probeer te stoppen. Beau combineert de meest onmogelijke dingen en is liefhebber van kunst. Aangestoken door zijn grootvader die in de kunsthandel zat. Beau volgt dit project al vanaf het begin, met zeer veel interesse”, vertelt Smit enthousiast.
We wilden er hoe dan ook een mooi programma omheen presenteren. Naast Van Erven Dorens is ook de keuze van Terry Barrett een weloverwogen beslissing geweest. “Terry Barrett is een fenomeen. Bezoekers kunnen deelnemen aan een soort van mini workshop onder leiding van Barrett. Ik kreeg onlangs een compliment van hem, erg mooi. Tijdens deze sessies wordt werk van mij onder de loep genomen.
De keuze voor Barrett
Barrett leerde ik kennen in de tijd dat ik als directeur van de Academie voor Beeldende Vorming deelnam aan kunst en educatieve conferenties in de Verenigde Staten. Zijn interpretatie van kunst is zo interessant, en hij kan de betekenis als geen ander overbrengen op een breed publiek. Vooral wat kunst persoonlijk voor mensen betekent”, verklaart Robert Smit de keuze voor Barrett.
De creatieve artiest vervolgt: “Voor de concerten hebben we ook een bewuste keuze gemaakt. Kracht & The Troupe verbinden rock, jazz en klassieke muziek op een volkomen logische manier.”
Voor alle ins en outs check je de Facebook-pagina van GRID.
Geschreven door:
Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl
Lees ook: Lees ook: vaderdag tips in Amsterdam nodig?