VTA verklaart theetuin seizoen voor geopend

VTA verklaart het theetuin seizoen voor geopend met deze 8 parels
Theetuin Overleek. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

‘Theetuin seizoen geopend met 8 parels’

Nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien, verklaart Vrije Tijd Amsterdam het theetuin seizoen voor geopend. Net buiten de stad bevindt zich een aantal pareltjes waar je even aan de drukte kunt ontsnappen. Het ultieme vakantiegevoel om de hoek van Amsterdam!

Oosterse High Quali-tea in het hartje van de stad

Geen theetuin, maar wel een piepklein terras in hartje Amsterdam waar je kennis kunt maken met de lekkerste theeën. En dus een welverdiend plaatsje voor Formocha in de lijst van aanraders voor een bakkie in de zon. Hier vind je niet het standaard ‘theewerk’, maar zeer bijzondere exotische Aziatische smaken uit onder meer Japan, Taiwan en China.

Onlangs werd de verhuizing in gang gezet naar de Brouwersgracht 282. Daar vindt op 18 juni de officiële opening plaats.

Eigenaresse Amanda Yiu is een specialist in de Chinese theecultuur. Deze wordt op traditionele wijze bereid. Loop gezellig binnen voor een echt Oosters theeritueel en drink je kopje op de gracht voor de winkel op. Voor theeliefhebbers dé place-to-be!

Formocha, Brouwersgracht 282, Amsterdam

Theetuin Amsterdam

Zomerparadijs en Winter Wonderland in één!

‘t Gooi is een ideale plek om even de drukte van de stad te ontvluchten. Lekker wandelen tijdens het theetuin seizoen op de prachtige heide. Je kunt er daarna voor kiezen om een koffietje te doen bij Gordon’s Blushing in BN’er-reservaat Blaricum of een biefstukje te pakken bij het ‘afgezaagde’ Loetje. Kies echter eens voor deze verborgen vrijetijdsparel in Eemnes.

De gelijknamige theetuin is een oase van rust, waar je je te goed kunt doen aan ambachtelijk gebak, high teas, huisgemaakte soep, maar ook het betere borrelwerk. Ook is er een sfeervolle plantenkas met klassieke oldtimers. Het is nog ver weg, maar rond de donkere dagen voor kerst wordt het paradijs omgetoverd tot prachtig winter wonderland. Zet het alvast in je agenda, een absolute mustsee!

Theetuin

Theetuin Eemnes, Meentweg 131, Eemnes

Kameleoneske sferen in idyllisch Waterland

Even voorbij de Volendamse dijk tref je in het idyllische Waterland theetuin Overleek. Je waant je in een avontuur van Hielke en Sietse en hun onvermijdelijke Kameleon. In een polder vol met kleine waterwegen ligt een pittoresk pandje verscholen. Zelf opgezet en gerund door een familie, die als wens heeft iedereen te laten meegenieten van al het moois dat zij bezitten. Je kunt er heerlijk genieten van huisgemaakte lekkernijen.

Het bezoek is eigenlijk niet af als je voor of na de thee niet met een fluisterbootje de slootjes hebt bevaren en de mooie natuur in de omgeving hebt gespot. Het historische dorp Broek in Waterland met zijn architectonische woonboten is geweldig om te zien vanaf het water. De koetjes, geitjes en kippetjes scharrelen om je heen. Een heus aanradertje om te bezoeken tijdens het theetuin seizoen. En dat op nog geen 15 minuutjes rijden van onze hoofdstad!

Theetuin

Theetuin Overleek, Overleek 6, Monnickendam

Romantisch wegdromen tussen de weidevogels

Theetuin ’t Einde is helemaal ’t einde, om maar eens clichématig in te haken op de naam van de locatie. Een kort stukje tuffen vanaf Overleek dient zich in Waterland alweer het volgende plekje om bij weg te dromen aan. In het piepkleine dorpje Zuiderwoude kun je aan het water en ‘tussen de weidevogels’ rustig genieten van de betoverende schoonheid van het platteland. Het enige dat je ziet zijn uitgestrekte weilanden.

Ook weer uitsluitend zelfgemaakte heerlijkheden uit eigen keuken. Met je schuitje kun je aanmeren voor een stop of juist de weidse meertjes van de omgeving afvaren. Een en al romantiek om de hoek van de grote stad.

VTA verklaart theetuin seizoen voor geopend

Theetuin ’t Einde, Zuiderwouder Dorpsstraat 78, Zuiderwoude

Paardjes kijken in het Amsterdamse Bos

Officieel geen theetuin, maar, met een chique woord, een manegerie. Het klinkt wat kakkineus en elitair, maar het is een verborgen schat voor iedere bosbezoeker. Je kunt er thee drinken en het heeft een prachtig bosterras, dus hoort absoluut thuis in deze lijst, van parels om te bezoeken, tijdens het theetuin seizoen. Achter de manege, tussen de paardjes, is het goed vertoeven aan het water met uitzicht op het Amsterdamse bos.

Binnen kun je overigens vanachter een groot glazen ruit alle verrichtingen van de amazones in de paardenbak op de hoef volgen. In de winter zit je er warmpjes bij aan de klassieke openhaard in een échte huiskamersfeer. Alleen het berenvel ontbreekt nog.

Bosterras

Bosterras de Amsterdamse Manege, Nieuwe Kalfjeslaan 25, Amstelveen

Producten uit eigen tuin in bloembollenwalhalla

Bloembollenimperium Aalsmeer, onder de rook van Amsterdam, heeft ook zijn eigen theetuin. Grenzend aan het dorpshart en de Westeinderplassen, alleen te bereiken via een kleine bruggetje. Ook hier weer veel huisgemaakte producten, uit eigen tuin en uit de streek. Er is zelfs een pluktuin waar je de bloemetjes naar hartenlust een boeketje voor moeders kunt samenstellen. Scoor je ook weer punten.

Plaatselijke jongeren varen met hun bootjes bij mooi weer in de nauwe slootjes rond het terras. Hier in de beroemde Historische Tuin van Aalsmeer kun je heerlijk de vers geplukte bloemetjes buiten zetten.

VTA verklaart het theethuinseizoen voor geopend met deze 8 parels

Het Tuinhuis Aalsmeer, Praamplein, Aalsmeer

Uit Anton Pieck-sprookje weggelopen bakkerijtje aan het water

Met onder meer Ron Blaauw, Loetje en Brasserie Paardenburg is Ouderkerk aan de Amstel een echte culinaire hotspot. Maar voor een theetje en heerlijk ambachtelijk gebak moet je toch echt bij de plaatselijke bakker zijn. Op het terras naast het schilderachtige bakkerijtje en de klassieke ophaalbrug waan je je in een sprookje van Anton Pieck. Het is er goed vertoeven en bootjes kijken bij mooi weer.

Als kers op het ongetwijfeld niet te weerstane taartje is er sinds kort ook softijs te scoren, via een ouderwets luik uit vroegere tijden. ‘Out’s roomijs, een godenspijs’ luidde de slogan uit grootmoederstijd. De sympathieke gastheer Edwin en goedlachse gastvrouw Jacqueline ontvangen je met open armen en hebben altijd een hartelijk woordje over. De thee staat al klaar!

VTA verklaart theetuin seizoen voor geopend

Tearoom Bakker Out, Kerkstraat 1, Ouderkerk aan de Amstel

Idyllisch plekje langs de Amstel

Een schattig sluisje met bruggetjes is de entree van Theetuin [H]eerlijk! In het ‘gehucht’ De Kwakel ligt de locatie prachtig aan de Amstel. Enerzijds biedt de tuin uitzicht op het water, anderzijds op de Drecht en de weilanden. Hele gezellige zitjes onder bomen met parasolletjes. Het pronkstuk van het mooie stuk land is het romantische glazen theehuis.

Verder kun je er met je kids heen, want er is een speeltuin en er je komt er een hoop dieren tegen. Even lekker ontspannen is in deze ongedwongen sfeer niet moeilijk, je kunt er fijn ontsnappen aan de drukte van de grote stad. En van de bloeiende bloesem worden we altijd vrolijk. Kortom: een ideale tussenstop tijdens een fietstochtje langs de Amstel.

VTA verklaart theetuin seizoen voor geopend

Theetuin [H]eerlijk!, Jaagpad 33, De Kwakel

Geschreven door:

VTA verklaart het theethuinseizoen voor geopend met deze 8 parels
Eelko Mink

vrijetijdamsterdam.nl

PS Lees ook ons blog: Pinksteren in Amsterdam 2019 – Leuke dingen doen