Foam verwelkomde in 2017 ruim 210.000 bezoekers in fotografie museum
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Foam verwelkomde in 2017 ruim 210.000 bezoekers in fotografie museum

Fotografiemuseum Foam, gevestigd aan de Keizersgracht in Amsterdam vierde in 2017 haar vijftienjarig bestaan. In dit jubileumjaar, waarin samenwerken voor het fotomuseum centraal stond, presenteerde Foam meer dan twintig tentoonstellingen, waaronder retrospectieven van legendarische fotografen als Hiroshi Sugimoto, William Eggleston en Gordon Parks. De 200.000ste bezoeker werd afgelopen weekend ontvangen, Foam verwacht december af te sluiten met meer dan 210.000 (!) bezoekers.

Talent Call Foam Magazine

Daarnaast konden bezoekers genieten van het werk van veel hedendaagse fotografen uit binnen- en buitenland zoals onder meer Harley Weir, Adam Jeppesen en Anouk Kruithof. Foam tentoonstellingen opende met werk uit de eigen Foam Talent -reeks, in New York en Londen. Dit werk, van twintig fotografen onder de 35 jaar, speciaal geselecteerd voor de jaarlijkse Talent Call van Foam Magazine, was ook in het museum in Amsterdam te zien.

Foam Paul Huf Award

Foam organiseerde daarnaast voor de elfde keer de Foam Paul Huf Award, dit jaar toegekend aan de Zwitserse kunstenaar Romain Mader. Als klap op de vuurpijl werd Foam Magazine beloond met de internationale Lucie Award voor het beste fotografiemagazine van het jaar.

De Hongaarse fotograaf André Kértesz

Momenteel kun je aan de Amsterdamse Keizersgracht nog de overzichtstentoonstelling van het poëtische werk van de Hongaarse fotograaf André Kértesz bezichtigen. De voorstelling is nog tot en met 10 januari 2018 te zien. 15 jaar Foam: Collaborate!

Vanwege haar vijftienjarige jubileum heeft Foam het gehele jaar allerlei activiteiten georganiseerd onder de noemer Collaborate!. Hiervoor is niet alleen samengewerkt met nationale en internationale kunstenaars en experts op gebied van fotografie en diverse andere disciplines, maar ook met verschillende instituten en collectieven.

Partnerships

Foam startte in 2017 met de uitreiking van een stipendium, ingesteld door haar familie en ter nagedachtenis aan Florentine Riem Vis. De kunstenaar die dit stipendium krijgt toegekend, mag een tentoonstelling presenteren in Foams tentoonstellingsruimte voor jong talent. Het spits werd afgebeten door fotograaf Stefanie Moshammer. Haar tentoonstelling is momenteel te zien in Foam 3h en duurt tot en met 14 januari. Tevens is er een samenwerking bekrachtigd met De Deutsche Börse Photography Foundation.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd nieuws:

Foam presenteert het werk van twintig nieuwe talenten 

Foam in het teken van het Amsterdam Dance Event 

Opening Robert Glas en Fotobaas in FOAM 

Indonesisch talent in FOAM 3H

Foam Fusion: drie daags festival over samenwerking