Atelier Groeten van Marc: 'ruimte voor creativiteit in Amsterdam-West'
Atelier Groeten van Marc

“Atelier Groeten van Marc is een ruimte voor creativiteit in Amsterdam-West. De basis zijn de wekelijkse schilder- en tekenlessen voor kinderen, jongeren en volwassenen, en daarnaast worden er zeer diverse workshops, korte cursussen en tentoonstellingen georganiseerd. Een zilveren ring maken bijvoorbeeld, of een mini tuintje in een fles”, aldus Rini Brakkee namens Atelier Groeten van Marc. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter dit Amsterdamse atelier.

Wie is de oprichter van ‘Atelier Groeten van Marc’?

Ikzelf (Rini Brakkee) ben de oprichter en eigenaar van Groeten van Marc. Ik ben afgestudeerd als beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam, en geef nu zo’n vijf jaar intensief les. De combinatie van lesgeven en kunstenaar zijn bevalt me goed, het ene inspireert het ander.

Hoe is de naam ‘Groeten van Marc’ ontstaan?

Met mijn cursussen op het gebied van beeldende kunst wil ik niet alleen mensen leren hoe ze iets realistisch kunnen naschilderen, maar ook iets meegeven van de vreugde van echt kijken naar de wereld om je heen. Met de naam “Groeten van Marc” verwijs ik naar het gedicht “Marc groet ’s morgens de dingen” van Paul van Ostaijen. Dat gedicht gaat over verbinding maken met je omgeving, en opmerkzaam te zijn voor het kleine. Hiermee hoop ik ook duidelijk te maken dat er een breed aanbod mogelijk is in het atelier.

Wilt u de docenten eens in het zonnetje zetten?

Melany Mol geeft op donderdag les aan kinderen en jongeren. Zij is een mateloos enthousiast en vaardig docente die echt hart voor de leerlingen heeft. Verder hebben we hele leuke invallers: Lieselot, Claudia en Gracia. Alle drie zijn ze zelf kunstenaar en delen graag hun unieke kijk op kunst met de cursisten.

Kunt u iets over de locatie vertellen waar het atelier is gevestigd?

Het atelier ligt op de begane grond om de hoek van de Jan Evertsenstraat. Nu met de 1,5 meter regel heb ik losse tafels en ezels neergezet om aan te werken, en ook het tuintje aan de achterkant opgeruimd zodat er met goed weer buiten geschilderd kan worden. In de directe omgeving van het atelier kun je na de les een drankje doen, boodschappen halen en uit eten. De Baarsjes is echt een levendig buurtje.

Met welke materialen wordt er in het atelier gewerkt?

Eigenlijk teveel om op te noemen! Traditionele materialen als houtskool, olieverf, aquarelverf, en pastelkrijt, maar ook afvalmateriaal in de workshop Recycle Kunst, en in de kinderlessen klei, papier maché, druktechnieken en zelfs scheerschuim.

Kunnen de mensen ook vrij werken in het atelier?

Tijdens de cursussen voor volwassenen werken ook veel mensen aan hun eigen schilderij of tekening. Daarbij krijgen ze advies van de docent.

Worden er naast de teken en schilderlessen nog andere evenementen georganiseerd?

Jazeker. Er worden diverse workshops gegeven, en ook is de ruimte te huur voor kunstenaars om zelf een tentoonstelling te organiseren. Voor een specifieke workshop voor je kinderfeestje of vrijgezellenfeest kun je ook bij ons terecht.

Is er een mogelijkheid voor exposities?

Ja, professionele kunstenaars kunnen een weekend expositie houden in de ruimte. Ook hielden we 2 keer per jaar een tentoonstelling van de kunstwerken van de kinderen, maar nu door Corona hebben we een keer moeten overslaan.

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

Van veel cursisten en workshop deelnemers hoor ik, dat ze het een heerlijke ontspanning en avontuur tegelijk vinden om hun eigen kunstwerk te maken. Ik hoop dat meer mensen zichzelf dat plezier gunnen en een keer langskomen op het atelier.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur