Het verhaal van Atelier Vincent van Oss
Het atelier. Foto via Atelier Vincent van Oss

Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Vincent van Oss, van Atelier Vincent van Oss.

Wilt u Atelier Vincent van Oss eens introduceren?

Atelier Vincent van Oss is in 1993 gestart. Iedereen kan schilderen, dus iedereen is welkom. Door Tekenen en Schilderen leer je kijken en ontdek je hoe alles in elkaar zit. Daardoor kun je in harmonie komen met jezelf en de buitenwereld. Je ervaart de dingen pas als je ze tekent of schildert.

Wilt u iets over uw achtergrond als kunstenaar vertellen?

Ik heb begin jaren ’80 een opleiding gevolgd aan de St. Joost Academie in ‘s-Hertogenbosch. Ik heb veel geschilderd en getekend zowel abstract als naar de waarneming. Ik heb o.a. veel gewerkt naar naaktmodel. In 1993 heb ik een diploma van een Pedagogisch Didactische Bijscholing behaald. Daarna ben ik met mijn atelier van start gegaan.

Kunt u iets over de locatie vertellen waar het atelier is gevestigd?

Het atelier is gevestigd op Tweede Schinkelstraat 24 D, tussen de Ring en het Vondelpark. Het is een atelier van zo’n 70 m2 met een voorruimte van zo’n 40 m2. In de grote ruimte is een grote glaskoepel die zorgt voor prachtig Noorderlicht. Er staan schildersezels en er zijn zitplaatsen.

Kunnen jong en oud bij de Atelier Vincent van Oss terecht?

Ja, iedereen kan hier terecht.

Welke cursussen worden er aangeboden?

Vrij Werkatelier voor ‘beginners’ en ‘gevorderden’. Mannelijk Naaktmodel. Eenmalige lessen op aanvraag. Verder worden er workshops voor vrijgezellen, groepjes en bedrijven gehouden. Naaktmodel, Bob Ross en Andy Warhol zijn favoriet, maar andere thema’s zijn ook mogelijk.

Met welke materialen wordt er gewerkt?

Er wordt gewerkt met potlood, houtskool, conté-krijt, softpastel, acrylverf, aquarel en olieverf. Papier en schilderdoeken zijn aanwezig.

Kunnen de mensen ook vrij werken in het atelier?

Je kunt inderdaad vrij werken in het atelier. Ik geef aanwijzingen hoe je iets kunt aanpakken en ik begeleid je daarbij.

Worden er naast de schilderlessen nog andere dingen georganiseerd?

Van tijd tot tijd wordt er een expositie gehouden. Dit jaar doe ik mee met een kunstmanifestatie vanuit mijn atelier op 8 en 15 november tussen 12.00 uur en 17.00 uur. Ik kom dan met nieuw 3-dimensionaal werk dat ik tijdens de lockdown heb gemaakt. Sommige werken staan op mijn instagram. Er staan ook twee filmpjes met uitleg over het werk.

Nog iets toe te voegen?

Jazeker! Mensen die meer informatie willen zijn van harte welkom een kijkje te nemen op de website van Atelier Vincent van Oss. Je kunt me ook via Instagram (vincent.van.oss) volgen en mijn nieuwe werk staat op een speciale Instagram pagina (ateliervincentvanoss).

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl