
“Het Westerkamerorkest is een amateur kamerorkest in Amsterdam-West. Het orkest heeft ongeveer 22 leden. Het bestaat sinds 1997 en is opgericht door onze vorige dirigent Taco de Vries vanuit een orkest dat verbonden was aan de muziekschool Amsterdam-West.
Wij zijn een enthousiaste groep mensen van alle leeftijden die plezier hebben in samen musiceren. We studeren graag voor een mooi resultaat. Tweemaal per jaar is er een uitvoering, meestal met een professioneel solist, soms met een koor. We geven ook graag jonge musici de kans bij ons te soleren”, vertelt Ellen Haagsma namens Het Westerkamerorkest. Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen.
Wie is de organisatie achter ‘Het Westerkamerorkest’?
“We zijn een vereniging en hebben een bestuur dat bestaat uit drie leden die gekozen zijn door de leden.”
Wie is de dirigent van ‘Het Westerkamerorkest’?
“Peter Vinken is sinds 2019 onze dirigent. Peter is een zeer ervaren dirigent. Hij heeft veel jeugd en studentenorkesten gedirigeerd. Hij is daarnaast vioolleraar, componist en arrangeur en uitgever van orkest– en ensemblemuziek voor Highland Music.”
Uit welke instrumenten bestaat het orkest?
“We zijn een kamerorkest en hebben dan ook de bezetting passend daarbij. Naast de strijkers (viool, altviool, cello en contrabas) 2 dwarsfluiten, 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hoorns en een basklarinet.”
Heeft het orkest nog leden nodig voor het spelen van een bepaald instrument?
“Tijdens de Coronaperiode hebben een aantal leden zich teruggetrokken. We hebben daardoor nu iets meer vacatures dan daarvoor. Strijkers zijn altijd welkom. Daarnaast zoeken we nog een fluitist, klarinettist en een hoornist.”
Waar worden de optredens gegeven?
“We hebben de laatste jaren meestal onze concerten gegeven in de Sloterkerk te Sloten in Amsterdam Nieuw-West.”
Wat is het hoogtepunt in de historie van Het Westerkamerorkest?
“Erg leuk was het om met 3 conservatoriumstudenten (piano, viool, cello) het Tripelconcert van Beethoven uit te voeren. Vorig jaar hebben we met drie jonge talenvolle violisten van de Sweelinck Academie voor jong talent in Amsterdam een uitvoering gegeven.”
Hoe doorstaat ‘Het Westerkamerorkest’ de corona-crisis?
“Door vooral door te gaan als het kan en mag. Begin dit jaar moesten we verplicht stoppen en zat starten voor de zomer er niet meer in. Eind augustus zijn we weer begonnen met repeteren. We hebben daarvoor wel een andere repetitieruimte gezocht waar we genoeg ruimte hebben om op 1,5 meter te spelen. Dat is de kerk de Bron geworden in de Willem Kloosstraat in Amsterdam Slotervaart. We hebben een duidelijk Corona protocol: mondkapje op tot je op je plaats zit. Helaas zijn toch enkele leden afgehaakt vanwege kwetsbaarheid van henzelf of van hun partner. Maar de meeste leden zijn blij dat we kunnen spelen, juist omdat er zoveel niet kan. Op dit moment moeten we weer even twee weken stoppen vanuit de extra overheidsmaatregelen. Maar we zijn vol vertrouwen, nu de cijfers dalen, dat we eind november gewoon weer doorgaan.”
Is er bij ‘Het Westerkamerorkest’ ook tijd voor gezelligheid met een hapje en een drankje?
“Onze pauzes zijn altijd heel gezellig met koffie, thee en koek. Nieuwe leden geven altijd aan dat ze zich snel thuis voelen bij ons. Voor de kerst en de zomerstop houden we een borrel met alles erop en eraan. Na de concerten in de Sloterkerk sluiten we de avond graag af in de plaatselijke kroeg te Sloten.”
Heeft u zelf nog iets toe te voegen?
“Het Westerkamerorkest is een orkest waar muziek en mensen samen komen! We zien graag nieuwe enthousiaste leden tegemoet. Voor meer informatie kijk op www.westerkamerokest.nl.”
Vrije Tijd Amsterdam bedankt Ellen Haagsma voor haar tijd en antwoorden. We wensen iedereen bij Het Westerkamerorkest een gezonde, muzikale en gezellige toekomst toe!
Interview door:
Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl