Het verhaal achter de Amsterdamse Tramharmonie
Fotoshoot van de Amsterdamse Tramharmonie. Foto via Amsterdamse Tramarmonie

“De Amsterdamse Tramharmonie is in 1906 opgericht door conducteurs en bestuurders van de “Amsterdamse Gemeentetram” (het tegenwoordige GVB). In meer dan een eeuw tijd is het orkest natuurlijk enorm veranderd, van een fanfare die over straat liep bij allerhande gelegenheden naar een podiumorkest met heel variërende optredens op de prachtigste locaties van Amsterdam”, vertelt Jasper Aubel, de voorzitter van de Amsterdamse Tramharmonie. Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen.

Wie is de organisatie achter ‘Amsterdamse Tramharmonie’?

“In tegenstelling tot blaasorkesten in het zuiden van het land, waar vaak een grote organisatie van niet-meespelende leden achter schuilgaat, wordt de Tramharmonie draaiende gehouden door de muzikanten zelf. Een vierkoppig bestuur en vele commissies voor alle projecten, PR, ledenwerving, etc… Dat kan alleen als iedereen zich inzet voor de vereniging. En gelukkig doen de meeste leden dat maar al te graag.”

Wilt u de dirigent eens in het zonnetje zetten?

“Onze dirigent is Jacco Nefs; elke woensdagavond komt hij vol enthousiasme vanuit Brabant naar Amsterdam om met het orkest te repeteren. Het is niet altijd makkelijk om dirigent te zijn van een orkest als de Tramharmonie, waar iedereen graag zijn mening laat horen. Maar Jacco doet het maar al te graag. Welke projecten het orkest ook bedenkt, Jacco weet er altijd iets geweldigs van te maken. En daar zijn wij heel blij mee!”

Wat is het mooie aan het samen muziek maken?

“Wij houden natuurlijk allemaal van muziek maken, maar in je eentje op je zolderkamer ben je al gauw uitgekeken op je instrument. Wanneer zovele instrumenten samenkomen, ontstaat er ineens écht muziek. Als we net aan een stuk beginnen gaat het vaak nog moeizaam, maar naarmate het concert dichterbij komt, vallen steeds meer puzzelstukjes in elkaar. Dat is echt heel gaaf om telkens weer mee te maken! Bovendien betekent een orkest als de Tramharmonie veel meer dan muziek maken alleen. Het is ook een vereniging met veel gezelligheid, waar zelfs al verschillende huwelijken en kinderen uit zijn voortgekomen. Dat zegt genoeg toch?”

Het verhaal achter de Amsterdamse Tramharmonie
Het ‘This is John Williams’ concert. Foto via Amsterdamse Tramharmonie

Wie kunnen bij ‘Amsterdamse Tramharmonie’ terecht?

“We zijn een amateurorkest met grootste ambities. Iedereen die het leuk vindt om samen te werken aan uitdagende muziek met uiteindelijk een prachtig concert als afsluiting, is van harte welkom. Vrijwel altijd kunnen we versterking gebruiken op verschillende instrumenten (zie voor een actueel overzicht onze website www.tramharmonie.nl); daar hoort natuurlijk wel een bepaald niveau bij, want een interne opleiding hebben wij niet. De meeste muzikanten die bij ons lid worden, hebben al de nodige ervaring opgedaan bij andere orkesten.”

Kunt u iets over de optredens vertellen?

“We geven ongeveer 4 à 5 concerten per jaar; van elk optreden proberen wij iets bijzonders te maken. Meestal organiseren wij de concerten helemaal in eigen beheer, maar soms ook samen met of in opdracht van een andere partij. Ons doel is toegankelijke concerten te geven, zodat ook de niet-kenner een mooie middag of avond beleeft. Dat kan hem zitten in de muziek, een solist, een verteller speciaal voor kinderen, of… kom zelf een keer kijken, dan kan je het zien (en horen)!”

Wat houdt het in om ‘Vriend’ te zijn van ‘Amsterdamse Tramharmonie’?

“Om onze concerten bijzonder én betaalbaar te houden, kunnen wij een financieel steuntje in de rug altijd gebruiken. Zeker in een tijd waarin het steeds lastiger wordt om subsidies te krijgen. In ruil voor je bijdrage krijg je als Vriend heel veel liefde van het orkest terug. En natuurlijk ben je als eerste op de hoogte van onze nieuwste projecten. Onze vrienden zorgen er samen voor dat wij onze dromen kunnen waarmaken!”

Zijn er nog speciale verhalen en hoogtepunten?

“Waar moet ik beginnen, we hebben zóveel bijzondere dingen gedaan… Maar een van onze absolute hoogtepunten was het concert dat wij gaven ter gelegenheid van ons 110-jarig bestaan. In een tot de nok toe uitverkocht theater Carré vertelden wij het verhaal van 110 jaar Tramharmonie aan de hand van Amsterdamse muziek. Met geweldige solisten als Willeke Alberti, Martijn Fischer en Sjors van der Panne. Aan die avond denken wij nog vaak terug. En natuurlijk hopen we in de toekomst nog eens in die prachtige zaal te mogen spelen.”

Het verhaal achter de Amsterdamse Tramharmonie
Het concert in Carré. Foto via: Amsterdamse Tramharmonie

 

Worden er ook andere activiteiten georganiseerd?

“Wij zijn niet een orkest dat rommelmarkten, braderieën en bingo-avonden organiseert 😉 Maar naast onze “normale” concerten proberen wij ook ongeveer eens per 3 jaar samen op reis te gaan, om concerten te geven in een andere omgeving of mee te doen aan een festival of concours. Dat is bovendien ook heel goed voor de sociale banden binnen het orkest.”

Hoe heeft ‘Amsterdamse Tramharmonie’ de corona-crisis opgevangen?

“Door de coronamaatregelen konden wij van half maart tot begin juni niet repeteren. En helaas hebben we ook meerdere concerten moeten uitstellen. Om elkaar toch te blijven “zien” hebben we elke woensdagavond (onze vaste repetitieavond) een activiteit georganiseerd via Zoom. Soms alleen een digitale borrel, maar we hebben ook quizzen gedaan en samen ons Carré concert teruggekeken. Best gezellig, maar wat waren we blij toen we in juni eindelijk weer (in beperkte vorm) mochten repeteren. Inmiddels zijn we weer op volle sterkte aan het repeteren voor ons eerstvolgende concert.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Benieuwd geworden naar de Tramharmonie? Op 15 november geven wij in de Dominicuskerk een concert dat in het teken staat van het afgelopen halfjaar. Wij vertellen het verhaal van de Tramharmonie in lockdown, aan de hand van de muziek die wij niet mochten spelen. Houd onze site in de gaten voor de kaartverkoop”, laat Jasper Aubel ten slotte namens de Amsterdamse Tramharmonie weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl