Transgender Day of Visibility 2019
Transgender manifest op het Museumplein. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Transgender Day of Visibility 2019

Op 31 maart 2019 is het Internationale Transgender Day of Visibility. Het is een dag om mensen bewust te maken van de discriminatie waar transgenders wereldwijd mee te maken hebben. De dag vindt sinds 2009 jaarlijks plaats en is bedacht door activist Rachel Crandall uit de Amerikaanse staat Michigan.

Transgenderpersonen krijgen heel veel te maken met vooroordelen, discriminatie, transfobie, zoals ongelijke behandeling bij een sollicitatie, verkeerd aangesproken worden (misgenderd worden) en verbaal en/of fysiek geweld. De stress die dit geeft, wordt ook wel minority stress genoemd: stress vanwege het feit dat je tot een minderheid behoort. Je wordt achterdochtig naar andere mensen toe en durft bijvoorbeeld niet meer de straat op uit angst negatief bejegend te worden. Minority stress kan leiden tot depressie, eenzaamheid en zelfmoord.

Om transfobie tegen te gaan wil TransAmsterdam op een positieve manier het 10-jarige bestaan van de Transgender Day of Visibility, samen met de achterban vieren. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken zullen ze dit jaar de Transgender Day of Visibility vieren tijdens de InClusion avond op 29 maart 20:00 – 00:30 in het Manor Hotel Linnaeusstraat 89 Amsterdam. Een feestelijk avond met sprekers, dichters en verhalen vertellers. Verder is er een Transgender Day of Visibility photoshoot waar onze achterban laat zien dat ze trots zijn als transgenderpersoon.

Sylvia van de Berge is de host van de avond. Wethouder diversiteit Rutger Groot Wassink is aanwezig. Er is een optreden van spoken word artist, huisdichter TransAmsterdam Jeff van Reen. Verder zijn er verschillende sprekers: Mahtab teammember TransAmsterdam en TransPride TransHero 2019, Alejandra Ortiz medewerker TransUnited Nederland en Neysara Rai oprichter Transgender India & ambassadeur TransPride 2018.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Transgender voorvechters luiden de noodklok op Museumplein

Foto album TransPride Oost