Transgender voorvechters luiden de noodklok op het Museumplein
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Transgender voorvechters luiden de noodklok op het Museumplein

Enkele honderden woedende transgenders en sympathisanten hebben zondagavond op het Museumplein aan de alarmbel getrokken en opgeroepen om gezamenlijk een vuist te maken tegen de wantoestanden die transpersonen in Amerika en Brazilië momenteel ondergaan en de reeds ingestelde ‘gender recognigtion law’ die ze in Engeland ineens weer willen terug draaien.

En dat niet alleen, ook werd er bijvoorbeeld gesproken over de vooroordelen jegens transgenders die er in Nederland anno 2018 nog steeds bestaan. En daarbij de dieptrieste toestanden zoals discriminatie, geweld en non-acceptatie waar de trans community mee te maken heeft. Het gevolg: het wordt dan wel heel lastig om jezelf te kunnen zijn.

Klap op de vuurpijl was vorige week het moment in de Verenigde Staten. De Amerikaanse President diende een plan in om het in de toekomst onmogelijk te maken voor transgenders om voor de wet van geslacht te veranderen. Tot overmaat van ramp en zonder enige vorm van menselijk inlevingsvermogen, haalde Trump het ook nog eens in zijn hoofd om notabene de geslachtsaanpassingen die reeds 1,4 miljoen Amerikanen al in hun paspoort hadden laten doorvoeren, in de toekomst weer terug te willen draaien.

En dat was voor de in Amsterdam woonachtige Coco Jervis de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Jervis initieerde op zondag 28 oktober van zeven tot acht uur ‘s avonds een manifestatie op het Museumplein, om solidariteit te betuigen met de Amerikaanse transgender situatie en zich te uiten tegen de ‘aanval van Trump op de transgendergemeenschap’. Later werd bepaald niet alleen over de Amerikaanse excessen in opstand te komen maar ook de omstandigheden in Brazilië en Europese landen waaronder Nederland, aan de kaak te stellen.

Zo geschiedde het dat enkele honderden mensen zondagavond naar toespraken van onder andere leden van transorganisaties luisterden en na afloop van de verhalen er keer op keer een krachtig applaus ontstond met een instemmend enthousiast, saamhorig en positief gejoel.

De conclusie is dat de mensen die toespraken hielden alsmede de personen die luisterden het stellig met elkaar eens zijn en bereid zijn het voor elkaar op te nemen. Het is tijd om terug te vechten om de wantoestanden van nu en in de toekomst voor de volle honderd procent tegen te blijven en te kunnen gaan.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Inschrijving Annie M.G. Schmidtprijs geopend

Gerelateerd artikel: Dapper geschreven boek over genderdysforie officieel gepresenteerd

Gerelateerd artikel: Transgender Day of Visibility 2019

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam