Het verhaal achter Stadsboerderij Zimmerhoeve

Vrije Tijd Amsterdam gaat iedere dag op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam en omstreken. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Annelijn van Amsterdam van Stadsboerderij Zimmerhoeve.

Wilt u ‘Stadsboerderij Zimmerhoeve’ introduceren?

“Stadsboerderij Zimmerhoeve is een kleine boerderij in Amsterdam West, we zijn 6 dagen in de week open voor publiek. Het is ooit opgestart door buurtbewoners, er was een braak stuk liggend terrein.”

Wie is de organisatie achter ‘Stadsboerderij Zimmerhoeve’?

“Stadsboerderij Zimmerhoeve is een stichting met een bestuur, bestaande uit vrijwilligers en een beheer van drie vaste krachten. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers en stagiaires die ons helpen met de verzorging van de dieren en de tuinen.”

‘Stadsboerderij Zimmerhoeve’ ligt midden in de stad. Kunt u iets over de locatie vertellen?

“De boerderij ligt een beetje verscholen tussen de Kinker- en de Clerqstraat in, heel mooi aan het water: een groen pareltje in een erg dicht bebouwd stadsdeel.”

Komen er veel buurtgenoten de boerderij bezoeken?

“Zeker, we hebben veel vaste gasten die wekelijks of zelfs dagelijks naar de boerderij komen. Ze komen dan even kijken hoe het met de dieren gaat en ook opa’s en oma’s worden meegenomen wanneer ze op visite zijn.”

Welke dieren treffen we aan op de boerderij?

“We hebben een aantal grotere dieren zoals schapen, geiten en varkens. En kleinere dieren zoals konijnen, cavia’s en ratjes. Op een boerderij mogen de bijen en kippen natuurlijk niet ontbreken. En we hebben ook twee katten: Lampje en Oempa Loempa die over het erf scharrelen.”

Wordt er ook iets gedaan met planten en/of groente verbouwd?

“We hebben een enthousiaste tuinclub die de tuinen, boomgaard en moestuinen verzorgen. Op de binnenplaats hebben we een kraampje waar er groente en planten worden verkocht. Je kan dan denken aan tomatenplanten of een jonge vijg. Maar je kan hier ook brandnetelgier, goed voor je planten!, of smeerwortelgier kopen. Alles in ruil voor een donatie.”

Het verhaal achter Stadsboerderij Zimmerhoeve
Stadsboerdij Zimmerhoeve

Buurtcompost project

“De buurt kan op de boerderij groente- en fruitafval brengen, dit wordt gebruikt voor het buurtcompost project. Zo belanden je schillen niet in de vuilnisbak maar wordt er compost van gemaakt. Eens in de zoveel tijd kunnen bewoners dan een zakje ophalen om hun eigen planten mee te bemesten.”

Er zal vast veel werk verzet moeten worden, wie doet al dit werk en maakt de boerderij gebruik van vrijwilligers?

“We hebben op het moment rond de 25 vrijwilligers die ons helpen, sommige een paar keer in de week of een paar keer in de maand. Het zijn vooral mensen uit de buurt. Deze enthousiaste werkers helpen met het verzorgen van de dieren, in de tuin, met klussen, met activiteiten of met de bijen. Zonder hen kan de boerderij niet op deze manier bestaan, hulde aan hun dus!”

Er komen vast veel kinderen op de boerderij, kunt u eens wat leuke anekdotes vertellen?

“We hebben veel kinderen die langskomen, de een is wat meer bekend met dieren dan de andere. We proberen iedereen zo open mogelijk te ontvangen maar soms heb je kinderen die het maar raar vinden ruiken. Zo is een gevleugelde uitdrukking nog steeds van een kindje dat de stal in liep en riep: He gatsie het ruikt hier ‘naar stink’! Ook horen we van ouders dat de kinderen de dieren ‘naar huis meenemen’ en dat er tijdens het eten uitgebreid wordt gesproken over de varkens of de schapen.”

Worden er door ‘Stadsboerderij Zimmerhoeve’ ook activiteiten georganiseerd?

“Tijdens het jaar wordt er stilgestaan bij de verschillende nationale dagen zoals ‘warme truiendag’, boomfeestdag of de dag van de duurzaamheid. Daarnaast bieden we voor de basisscholen verschillende lessen aan zoals Dieren op de boerderij, Eten en gegeten worden en Poep onder de Loep.”

Starten met tuinieren

“Voor de wat oudere jongeren bieden we in het voorjaar altijd een workshop ‘zaaien & verspenen’ aan. Hierin wordt uitgelegd aan de beginnende stadstuinier hoe hij/zij het beste kan starten met tuinieren. Ook zijn we bezig met een workshop te ontwikkelen hoe je natuurlijke producten kan gebruiken voor onder andere je dagelijkse huidverzorging.”

Kunnen de bezoekers ook een hapje en een drankje nuttigen?

“We zouden heel graag een mooi plekje hebben waar we lekkere thee, koffie en frisse limonades kunnen schenken. Ook lijkt het ons geweldig om met producten uit eigen tuin lekkere taarten te maken. Op het moment is dat nog niet mogelijk, hopelijk in de toekomst”, laat Annelijn van Amsterdam van Stadsboerderij Zimmerhoeve ten slotte weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl