Voorbeschouwing ‘Vechten voor Vrouwenrechten’ tijdens Internationale Vrouwendag in Amsterdam
Foto via FLOOR | Cultureel Platform HvA

Op woensdag 8 maart is het weer tijd voor Internationale Vrouwendag in Amsterdam. Op deze dag worden er in Nederland en zeker ook in de hoofdstad allerlei activiteiten georganiseerd. VTA blikte met Milan Moheb, programmamaker bij ‘FLOOR – Cultureel platform HvA’, vooruit naar het evenement ‘Vechten voor Vrouwenrechten’.

Het programma op 8 maart staat in het teken van ‘Vechten voor Vrouwenrechten’. Welke thema’s komen er aan bod?

Abortuswet­­

Milan Moheb: “Met Dunya Verwey, Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Dzifa Kusenuh gaan we in gesprek over de abortuswet. De Amerikaanse-taferelen, waarbij het recht op abortus in enkele staten sinds kort verboden is, is hier in Nederland namelijk niet uitgesloten. Als Dolle Mina voerde Dunya Verwey al in 1969 actie om baas in eigen buik te zijn. Dzifa Kusenuh maakte de documentaire ‘Abortus is geen misdaad’ om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. En met het boek ‘Leven en laten leven’ wil Madeleijn van den Nieuwenhuizen het debat over abortus openbreken.”

Geen rechten

“Het is je als Nederlandse vrouw misschien lastig voor te stellen om bijna geen rechten te hebben. Toch is dit de realiteit van vrouwen in bijvoorbeeld Iran en Afghanistan. Zangeres Nieloefaar praat en zingt hierover.” 

Feminisme: zij, hij, hen

“Je hoeft geen vrouw te zijn om je hard te maken voor het feminisme. Sterker nog, het is een strijd die we samen met elkaar moeten voeren. Daan Heerma van Voss schreef eerder over het feminisme en de noodzaak van de man om van zich te laten horen. Maar er is ook een rol weggelegd voor de vrouw zelf. Milou Deelen sprak zich eerder uit over het ‘krabbenmandeffect’, waarbij vrouwen elkaar naar beneden halen. “Als je een andere vrouw niet uit de mand laat, kan zij de rest ook niet uit de mand trekken.”

Wanneer was de allereerste ‘Internationale Vrouwendag’ en kunt u het belang hiervan eens toelichten?

“In 1912 werd dit voor het eerst in Nederland georganiseerd. Wereldwijd waren er voor en na dit jaartal al vrouwendagen, maar pas in 1978 heeft de Verenigde Naties 8 maart officieel bestempeld als Internationale Vrouwendag. Destijds ging het om basisrechten van vrouwen, maar vandaag de dag is er nog zoveel te verbeteren als het gaat om vrouwenrechten. Daarom is Internationale Vrouwendag nog steeds nodig. Ik hoop dat deze dag ervoor zorgt dat mensen blijven leren, zodat we elk jaar een stap verder komen. Helaas zie je in veel landen, zoals Iran en Afghanistan, dat dit juist achteruit gaat.”

Op welke locatie vindt het programma plaats en kunt u iets over deze locatie vertellen?

“Het programma vindt plaats in de eventruimte van FLOOR. Deze ruimte vind je in het Wibauthuis, een campus van de Hogeschool van Amsterdam. Op deze bruisende plek aan de Wibautstraat 3B komen dagelijks veel studenten.”

Wie is de organisatie achter ‘Vechten voor Vrouwenrechten’?

“FLOOR is het culturele platform van de Hogeschool van Amsterdam. Wekelijks programmeren wij gratis evenementen voor studenten, medewerkers en externe bezoekers. Onze programma’s hebben vaak een maatschappelijk thema, zoals Internationale Vrouwendag (panelgesprek), duurzaamheid (ruilmarkt) en literatuur (poëziefestival). Dit doen we om HvA-studenten extra verdieping naast hun studie te geven en een verbindende factor te zijn binnen en buiten de HvA. Op onze website kun je ons volledige programma bekijken. Of volg ons op Instagram.

Kan iedereen deelnemen aan dit evenement?

“Alle FLOOR-programma’s zijn gratis, open en toegankelijk voor iedereen. Wel vragen we bezoekers zich vooraf aan te melden via onze website.”

Heeft u het idee dat eerdere edities van ‘Internationale Vrouwendag’ hebben geholpen in het denken van de mens?

“Het zorgt in ieder geval voor meer bewustzijn, al is de vrouwenrechtensituatie in bijvoorbeeld Amerika en Iran verslechterd. Het blijft daarom belangrijk om Internationale Vrouwendag elk jaar te blijven vieren. Ook is het goed om te blijven kijken naar aspecten die het vrouwenrecht negatief beïnvloeden.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Als programmamaker ben ik enorm trots dat de meest toonaangevende sprekers te gast zijn. Maar het programma gaat mij persoonlijk ook aan het hart. Ik vind het verschrikkelijk om te zien hoe de positie van vrouwen in mijn geboorteland Iran is en ik vind het belangrijk om anderen hier bewust van te maken. Daarom hoop ik dat de bezoekers van dit FLOOR-programma geïnformeerd, geïnspireerd en gemotiveerd naar buiten lopen”, laat Milan Moheb ten slotte namen ‘FLOOR – Cultureel platform HvA’ weten.

Gerelateerd artikel: Internationale Vrouwendag 2023 in Amsterdam: Wat te doen?

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam