INTERNATIONALE VROUWENDAG 2023 IN AMSTERDAM
Er zijn een hoop dingen te doen tijdens Internationale Vrouwendag 2023 in Amsterdam

Internationale Vrouwendag 2023 in Amsterdam vindt plaats op 8 maart. Dan wil je natuurlijk weten wat er te doen is! Er wordt trouwens niet alleen in de hoofdstad stilgestaan bij deze dag voor vrouwen. De Internationale Vrouwendag wordt over de hele wereld gevierd. Het doel van deze dag is aandacht genereren aan vrouwenthema’s. Je kunt dan denken aan zaken zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en andere aandachtspunten in relatie tot emancipatie en participatie. In 2023 is het thema: Onbeperkt Leefbaar. Tijdens Internationale Vrouwendag 2023 in Amsterdam worden meerdere activiteiten georganiseerd. Niet alleen op de dag zelf maar ook rondom deze datum. Vrije Tijd Amsterdam ging op onderzoek uit. Hieronder het lijstje met dingen die je kunt doen op en rond Internationale Vrouwendag 2023 in Amsterdam.

Inhoudsopgave:

Zaterdag 4 maart

Zondag 5 maart

Woensdag 8 maart

Donderdag 9 maart

Vrijdag 10 maart

Zondag 12 maart

Zaterdag 4 maart

Out of the Past (1947) met Nagesprek

In Studio/K vindt ‘Out of the Past: Screening + Panel Talk‘ plaats. Zo kan gekeken worden naar de speciale filmvertoning en klassieker: Out of the Past (1947). Centraal staat het thema Femme Fatale. Er is een nagesprek met filmonderzoeker Maryn Wilkinson en ‘Vrouwen in Beeld’ genderexpert Sandy Seifer.

Meer info

Zondag 5 maart

Vrouwendag Viering

Zondag 5 maart is het aan de Wolbrantskerkweg 5454 bij Participatie- en activiteitencentrum De Wachter tijd voor de Vrouwendag Viering. Het wordt een leerzame en inspirerende dag met diverse activiteiten.

Meer info

Feminist March

De Feminist March is de jaarlijkse demonstratie in het kader van Internationale Vrouwendag. We schreven een voorbeschouwing over deze mars in Amsterdam.

Meer info

Vrouwendag in Nieuw-West

In Nieuw-West vieren ze Internationale Vrouwendag op 5, 8 en 12 maart. De dagen staan bol van activiteiten en verhalen.

Meer info

Woensdag 8 maart

Diva’s in het Tropenmuseum

Op 8 maart 2023 opent de expositie ‘Diva’s: bezieling en beleving in Arabische muziek en cinema‘ in het Tropenmuseum. In de tentoonstelling staan de wereldwijde maatschappelijke en artistieke impact van vrouwelijke grootheden uit de Arabische film en muziek centraal.

Meer info

Internationale Vrouwendag 2023 ontbijtsessie

De Internationale Vrouwendag 2023 ontbijtsessie is een leiderschapsevent rond Internationale Vrouwendag 2023.

Meer info

Literaire rondleiding ‘de moeder de schrijver de vrouw’

Dit is een literaire rondleiding door de hoofdstad. Tijdens het wandelen door Amsterdam worden vrouwelijke auteurs in het zonnetje gezet. Je komt langs mooie plekken in de binnenstad waar scenes uit romans, gedichten en verhalen van diverse auteurs zich afspelen.

Meer info

Conservator Ingeborg de Roode vertelt over bijzondere vrouwelijke kunstenaars tijdens Gallery Talks. Aan bod komen onder andere makers zoals Charlotte Perriand en Olga Vladimirovna Rozanova.

Meer info

Vechten voor vrouwenrechten

Dit is een programma van FLOOR – Cultureel platform HvA. Het event ‘Vechten voor vrouwenrechten‘ wordt georganiseerd omdat ze vinden dat er in 2023 nog genoeg vrouwenrechten verbeterd moeten worden.

Meer info

Jaarlijkse Noordse Vrouwen ontbijt

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, vindt het jaarlijkse Noordse Vrouwen ontbijt plaats in Amsterdam Noord. Hét moment om samen de kracht van vrouwen te vieren, nieuwe Noordse Vrouwen te ontmoeten, de expositie Vrouwen van Noord te bekijken, de kookkunsten van Cometa te proeven en nog veel meer.

Meer info

Expositie Vrouwen van Noord

In navolging van het succesvolle project Vrouwen van Nieuw-West presenteert het Amsterdam Museum nu het project Vrouwen van Noord. Van 8 maart bezoek je vier buurttentoonstellingen in Noord.

Meer info

Women in Art 2023

Op 8 maart is het International Women’s Day. Voor Kiekie Art, creatief platform van FotoLabkiekie, dé aanleiding om heel maart groots uit te pakken met kunstproject Women in Art 2023. Een programma om de kansen gelijkheid van vrouwen in de kunst te vergroten.

Meer info

Programma in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze dag staat jaarlijks in het teken van de strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen over de hele wereld. Ook de Openbare Bibliotheek Amsterdam organiseert verschillende gratis activiteiten op en rondom deze dag.

Meer info

Theater Bellevue lunchtheater: SISTERS

SISTERS is een voorstelling over womanhood, over de connectie van vrouwen wereldwijd, over een eeuw aan vrouwenprotesten en over het opheffen van spirituele blokkades. Een voorstelling waarin tijd fluïde is; een verhaal dat in het heden, verleden en in de toekomst speelt. Let op: dit evenement vindt niet alleen op 8 maart plaats, maar vanaf 4 maart tot en met 12 maart.

Meer info

Nieuw-West Vrouwendag

In stadsdeel Nieuw-West wordt uitgebreid stilgestaan bij Internationale Vrouwendag. Er staan meerdere activiteiten en mooie verhalen op het programma.

Meer info

Bijeenkomst Stichting Tiscc

Stichting Tisc organiseert een feestelijke bijeenkomst om het ‘samen zijn-gevoel’ onder vrouwen te bevorderen en stil te staan bij de rechten van vrouwen.

Meer info

Bijeenkomst Assadaaka Community

Dit evenement wordt georganiseerd door Community Assadaaka. Het is een samenzijn voor vouwen en mannen. “Internationale vrouwendag is niet alleen voor vrouwen maar draait om gelijkheid voor ieder. Een gezellige middag samen met hapjes, workshops en de mogelijkheid voor een goed gesprek over vrijheid en gelijkheid.”

Meer info

Bijeenkomst Buurthuis Archipel

Op 8 maart is er een programma georganiseerd voor nationale vrouwendag door Buurthuis Archipel. Er is een live brassband (Ritmo), mogelijkheid tot beauty behandelingen, dans, film en spel voor vrouwen.

Meer info

Zuidoost viert Internationale Vrouwendag

Tijdens de internationale vrouwendag zijn er veel organisaties die activiteiten organiseren. Ook de gemeente Amsterdam organiseert in Zuidoost een aantal mooie activiteiten.

Meer info

Donderdag 9 maart

Fashion show en fotoshoot ‘Girls Forward’

Tijdens een fashionshow kunnen dames hun boodschap overbrengen met een krachtige foto en zelfgekozen quote. Girls Forward wil de zelfredzaamheid van meiden tussen de 10-23 jaar oud vergroten en hun talent stimuleren.

Meer info

Story Telling bij Stichting Prachtvrouw

In samenwerking met Stichting Dialoog in Actie wordt het thema ‘onbeperkt leefbaar’ besproken.

Meer informatie

Bijeenkomst Stichting SSCCM

Het ssccm werkt samen met het buurtcentrum Transvaal en Dynamo om de buurt veiliger te maken en de dialoog te bevorderen tussen allochtone en autochtone buurtbewoners. Op 9 maart is er een conversatiemiddag omtrent Vrouwendag om samen stil te staan bij vrouwenrechten.

Meer info

Vrijdag 10 maart

Beautydag Fatima’s keuken

Fatima’s keuken organiseert voor 30 vrouwen uit de Indische buurt een Beautydag.

Meer info

Demonstratie en manifestatie De Dam

Op 8 maart vindt de landelijke demonstratie en manifestatie plaats op De Dam in Amsterdam.

Meer info

Zondag 12 maart

Vrouwendag in Amsterdam Nieuw-West

In Amsterdam Nieuw-West vieren ze Internationale Vrouwendag. Er diverse activiteiten op het programma.

Meer info

Vrouwendagbijeenkomst Steigerplek IJburg

Bijeenkomst voor vrouwen om samen Internationale Vrouwendag te vieren. Met henna-kunst, dans, muziek en een gezonde maaltijd om waardering voor vrouwen te tonen en samen het gesprek aan te gaan over de rol van de vrouw en emancipatie in de Nederlandse maatschappij.

Meer info

Check ook de volgende websites van de Gemeente Amsterdam. Op de sites wordt per stadsdeel aangegeven welke dingen er worden georganiseerd:

Rest VTA niks anders dan iedereen een geweldige Internationale Vrouwendag in Amsterdam toe te wensen!

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam