Het verhaal achter de Amstelveense Rugby Club
Foto credits: © www.kevinscott.org 2019

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar leuke sportverhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Robert Fennis, Marketing en Communicatie manager van de Amstelveense Rugby Club.

Wat is uw rol bij de Amstelveense Rugby Club?

Sinds deze zomer ben ik de nieuwe Marketing en Communicatie Manager voor de club. Dan kan je denken aan het coördineren van de marketingactiviteiten, sociale media, interne communicatie, events en fundraising & sponsorships, maar ook het opzetten van een digitaal, intern communicatie platform. Voordat ik naar het buitenland verhuisde heb ik 4 jaar bij de Lowlanders en 2 jaar voor ARC gespeeld. Ik heb altijd contact gehouden met ARC, dus nu ik weer terug ben zet ik graag m’n schouders onder de club.

Het verhaal achter de Amstelveense Rugby Club
Foto credits: © Rugbyclicks by Mirre

Hebben jullie veel moeten improviseren door de Coronacrisis?

Het is best even doorpakken. Net als elke horecagelegenheid moest ook onze kantine en terras worden ingericht naar de geldende regels. Daarnaast dienen alle aanwijzingen van het RIVM en NOC/NSF te worden omgezet. Daarvoor hebben we nu ons eigen protocol waarmee we iedereen binnen de club en de bezoekende teams en bezoekers via de website op de hoogte brengen hoe we bijvoorbeeld gebruik maken van de kleedkamers en hoe we onze digitale aanwezigheidsregistratie doen. Zo hopen we een raamwerk te hebben waarin iedereen veilig en met plezier kan sporten en gezellig een hapje en drankje kan doen tijdens de 3e helft.

Hoeveel teams heeft Amstelveense Rugby Club?

ARC is één van de grootste rugbyclubs van Nederland. We zijn de laatste jaren enorm gegroeid, naar nu meer dan 500 leden. Een deel van de groei zit ‘m in de groeiende bekendheid van Rugby, denk aan de wereldkampioenschappen die nu gewoon op de Nederlandse TV te zien zijn. Zulke events laten zien dat er geen andere sport is als rugby; snel, spannend en hard, maar altijd respectvol. De liefde voor rugby staat voor iedereen bovenaan, en dat raakt een snaar. Zodoende hebben we nu 6 -gemixte- jeugd categorieën van 6 tot 18 jaar, binnenkort 3 damesteams, en 5 herenteams inclusief de ARC Lowlanders, en daarnaast de ARC Wanderers, een gelegenheidsteam voor onze meest ervaren heren.

Het verhaal achter de Amstelveense Rugby Club
Foto via ARC

Wat zijn de kernwaarden bij de Amstelveense Rugby Club?

ARC staat te boek als een hele open, inclusieve en welkome club, waar iedereen rugby kan (leren) spelen. We heten dan ook niet voor niets in de volksmond ‘de internationale rugbyclub van Amsterdam’. We hebben veel expats, of expats die zijn blijven hangen, jeugd van de internationale school, spelers uit Amstelveen en Amsterdam, en veel die uit de regio komen. Sinds 2009 zijn de Amsterdam Lowlanders, met hun LGBTIQ+ teams een integraal onderdeel van de club. We hebben laatst een enquête gehouden en dan zie je dat vriendschap, sportiviteit en inclusiviteit bovenaan staan op de vraag wat ARC nu ARC maakt. Het maakt bij ons werkelijk geen bal uit van wie je houdt, als je hart ook voor rugby slaat, houden wij van jou. Daarbij leven we, net als iedereen binnen elke rugbyclub naar de hogere waarden van de sport: Integriteit, Passie, Solidariteit, Discipline en Respect. Dat is ons morele kompas en we proberen dit bij alles wat we doen in de praktijk te brengen.

Worden er naast rugby nog meer activiteiten georganiseerd?

Naast rugby met 15 spelers per team, doen we ook mee met toernooien waar je met 7 of 10 spelers per team op de pitch (het veld) staat. En je kunt bij ons ook touch rugby spelen, een vorm waarbij er met 6 spelers (M/V) per team en er niet getackled wordt en in plaats van twee keer 40 minuten per helft, twee keer 17 minuten gespeeld wordt. Een rugbyclub is ook je tweede familie. Natuurlijk is het ontwikkelen van ons rugby talent een van onze hoogste prioriteiten. Maar voor feesten is er ook plek. Een van de beroemde (of beruchte) rugby tradities is de 3e helft, waar spelers van beide teams, samen met de bezoekers een biertje drinken, waar we samen eten, veel zingen en een paar gekke rugby tradities hooghouden die ons echt samensmeden. Die momenten geven je echt het gevoel dat je onderdeel bent van een veel grotere rugby familie. Machtig is dat. Dat de liefde voor je sport iedereen zó kan verbinden.

Het verhaal achter de Amstelveense Rugby Club
Foto via ARC

Wat is de ambitie van Amstelveense Rugby Club kijkende naar een periode van 5 jaar?

We hebben een paar jaar wat tegenwind gehad. We richten nu onze pijlen op de toekomst en op verschillende vlakken zijn we nu meerjarenplannen aan het ontwikkelen om weer in alle gelederen van de club in de top van het Nederlandse rugby uit te komen. We richten ons op het uitbouwen van onze basis door procesmatig beter te worden en daardoor duurzaam te kunnen groeien. Met name de jeugd is hierin erg belangrijk. Door een goede opleiding voor de jeugd neer te zetten hopen we ons doel te bereiken.

Hoe gaat het met de vrijwilligers bij Amstelveense Rugby Club?

Dat is een goeie vraag. Gelukkig hebben we nu weer een volledig bestuur, en de kern van onze trainings- en team functies zijn bezet, maar we missen nog een aantal paar handen op verschillende plekken in de trainingsstaf, de fondsenwerving en nu met Corona, de ‘hospitality staff’ die wedstrijden en bezoekers in goede banen leidt. We werven hier intern voor bij ouders en spelers, want zonder vrijwilligers, geen sportclub. En, als u dit leest en denkt: ik zet mijn schouders er onder, meld het ons graag!

Hoe zou u de sfeer op de club omschrijven?

Uit dezelfde enquête kwam naar voren dat onze spelers en ouders naast het rugby en de rugby familie, blij zijn met het plezier, de vriendschappen en de diversiteit binnen de club.

Het verhaal achter de Amstelveense Rugby Club
Foto: © KEVINSCOTT.ORG

Wat is het hoogtepunt in de historie van Amstelveense Rugby Club?

Gelukkig zijn er in de meer dan 57 jaar die we ondertussen bestaan, heel wat hoogtepunten geweest. We zijn jaren landskampioen geweest, we hebben spelers voortgebracht die voor het Nederlandse team hebben gespeeld, we hebben inmiddels ons 3e clubhuis (en wat voor een) en we zijn een open, internationale en inclusieve club waar je compleet jezelf kan zijn. In 2018 hebben we de door de ARC Lowlanders georganiseerde Bingham Cup mogen hosten, het grootste amateur rugby toernooi ter wereld, waar een week lang meer dan 2000 spelers en supporters van 74 teams uit 20 landen van rugby en feesten konden genieten. Dat was gigantisch. Dat zijn wel een aantal van de grootste momenten. Maar er zit ook grootsheid in de kleine momenten. Als ik voor mezelf spreek, was ARC voor mij de eerste plek met veel, gevaarlijk uitziende mannen waar ik niet ergens in m’n achterhoofd het idee hoefde te hebben, ‘er is hier een kans om in elkaar geslagen te worden’. Sterker nog, ze sleepten me erbij toen ik over ‘anders’ begon en die gevaarlijk uitziende mannen waren de eerste die zeiden: ‘snap je dan niet dat je één van óns bent?’ Dat was wel een break through momentje. En het bleef niet bij woorden, ik heb hier vrienden gemaakt die voor het leven zijn en waarvoor ik elke dag door ’t vuur zou gaan. Dát is mijn motivatie om me in te zetten voor de club: het mogelijk maken voor iedereen die zich wellicht ‘anders’ voelt, te realiseren dat je hier een thuis hebt.

Het verhaal achter de Amstelveense Rugby Club
Foto via ARC

Nog iets toe te voegen?

Voor iedereen die denkt: dát wil ik zelf ook wel eens meemaken; we starten op 22 september weer onze jaarlijkse Introductie Cursus. 6 weken lang, 12 trainingen een match, je eigen bitje en een BBQ, voor €25.-. Iedereen van 18+ leert hier in goed opgebouwde trainingen de theorie en de basis van het spel. Daarna kan er worden doorgestroomd naar een van onze teams. Meer info is te vinden op www.playhardplayrugby.nl Voor alle jeugd is het mogelijk om gedurende de maand september gratis mee te trainen om te kijken of rugby en de club een match zijn. Gedurende het jaar is er een introductie pas waarmee kinderen 4x gratis kunnen meespelen en daarna beslissen om lid te worden.

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam bedankt Robert Fennis voor zijn tijd en wenst iedereen bij de Amstelveense Rugby Club een gezellige en sportieve toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam