HCA: Verantwoorde hardlooptrainingen en mooie sociale contacten in Amsterdamse Bos
HCA in Lanzartoe.

“De HCA is op 16 mei 1986 opgericht en staat voor de combinatie van verantwoorde hardlooptrainingen en mooie sociale contacten in het prachtige Amsterdamse Bos, waar de natuur steeds weer zorgt voor een nieuw decor. Onze lopers komen vaak voor het hardlopen, maar blijven ook vanwege de vriendschappen en alle andere activiteiten, die samen ondernomen worden. Naast de trainingen worden ook fietstochten en wandelingen gemaakt, culturele uitjes en picnic’s afgesproken. Er worden jaarlijkse trainingsweekenden, citytrips naar het buitenland in combinatie met een hardloopwedstrijd en een sportieve vakantie naar Lanzarote georganiseerd”, vertelt Sonja Olthuis namens de HCA Hardloop Club Amsterdam.

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen.

Jan en Sonja Olthuis

“Wij, Jan en Sonja Olthuis zijn samen, sinds 2015, eigenaar van de Club. Hiervoor waren we zelf lid sinds respectievelijk 1989 en 1992. In 2006 en 2007 hebben we onze Trainersopleidingen bij de Atletiekunie succesvol afgerond. Als Trainers organiseerden we ook veel activiteiten binnen de Club en was het logisch dat we de Club, waar ook ons hart lag, hebben overgenomen.”

Moeten jullie veel improviseren door de coronacrisis?

“Op zondag 17 mei gaan we na precies twee maanden de trainingen hervatten. Hiertoe stellen wij een protocol op met o.a. richtlijnen vanuit RIVM, NOCNSF, Atletiekunie en Gemeente, dat we ook bij de Gemeente Amsterdam moeten aanleveren, omdat we in de openbare ruimte sporten. Dit protocol stellen we extra zorgvuldig op, omdat onze lopers tot de kwetsbare leeftijdsgroep m.b.t. het Coronavirus behoren. We zullen in kleine groepjes gaan trainen en de trainingen behoorlijk moeten aanpassen.”

HCA: Verantwoorde hardlooptrainingen en mooie sociale contacten in Amsterdamse Bos
HCA in het Amsterdamse Bos

Welke trainingen worden er georganiseerd?

“Alle trainingen die worden georganiseerd zijn verantwoord en goed voor onze hardlopers. Denk hierbij aan lange duurlopen, tempoduurlopen, intervaltrainingen, fartlektrainigen, bootcampachtige trainingen en crosstrainingen door het bos en soms in de duinen. Binnenkort starten we ook met Nordic walking-trainingen.”

Doen jullie ook mee aan wedstrijden?

“Ja, een flink deel van onze lopers doet regelmatig mee aan wedstrijden op alle afstanden. Onze oudste loper, die vorige maand 80 jaar is geworden, loopt nog regelmatig halve marathons en andere wedstrijden en in onze groep loopt ook de Nederlands kampioen 70+ op de 10 km. Op Lanzarote hebben we ook jarenlang meegedaan aan de vierdaagse Running Challenge op uitdagend terrein met in totaal 49 km.”

Drijft HCA op vrijwilligers?

“Nee, onze lopers geven aan, dat zij vooral komen om te trainen. Wel organiseren diverse lopers gezellige uitjes, die via app-groepen gecommuniceerd worden en waaraan veel lopers deelnemen. Onze Club is geen vereniging, met name om de reden dat de leden geen verenigings- of vrijwilligerswerk willen doen. Vrijwel alle HCA-ers trainen met een jaarkaart, waarvoor zij een relatief laag bedrag van € 276 betalen. We onderscheiden ons als HCA doordat we het jaar rond trainen en de trainingen op twee avonden en twee ochtenden aanbieden.”

HCA: Verantwoorde hardlooptrainingen en mooie sociale contacten in Amsterdamse Bos
HCA in het Amsterdamse Bos

Wat is jullie doelgroep?

“Met name oudere hardlopers van 40+ tot 80+, maar iedereen is van harte welkom. Jongere lopers vinden onze lopers een fantastisch voorbeeld van fit en gezond ouder worden.”

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met HCA hebben meegemaakt?

“Dat zijn er een aantal zoals genieten van elkaar en elkaars prestaties, ook op oudere leeftijd (prachtig voorbeeld voor de jongere lopers). Als zieke HCA-ers snel weer herstellen door hun goede conditie. De jaarlijkse hardloopvakantie naar Lanzarote met een prachtige combinatie van flink inspannen en heerlijk ontspannen. We zien elk jaar onze HCA-ers en onszelf in een paar dagen tijd weer ‘Jonge Goden’ worden, die samen alle mogelijke sporten bedrijven en ’s avonds voldaan nagenieten en napraten bij een heerlijke maaltijd. Dat genot gun je iedereen!”

Waarom hardlopen en geen andere sport?

“Hardlopen kun je altijd en overal doen en op je eigen niveau. Samen kun je een rustige duurloop doen en toch gezellig bijpraten. Het is ook een uitstekende duursport voor ouderen, omdat het goed is voor de algehele conditie en er ook voor kan zorgen, dat je andere explosievere sporten als tennis en squash kunt blijven doen.
Vrouwen hebben er veel baat bij tijdens de overgang, doordat het ook mentaal ondersteunt en zorgt voor een hogere botdichtheid. En zoals Erik Scherder zegt: inspanning is goed voor je, omdat dit helpt voor een goede doorbloeding van de witte hersenlaag, waardoor je ook geestelijk fit en gezond kunt blijven.”

Woensdaggroep in het Amsterdamse Bos.

Waar staat HCA over tien jaar?

“Wij hopen, dat er dan nog meer oudere lopers gebruik maken van en genieten bij de HCA. De concurrentie van andere loopgroepen is groot, maar HCA onderscheidt zich daarvan door het jaar rond te trainen op diverse dagen in de week. Een laag tarief van slechts € 276 voor een jaar rond trainen. De oudere doelgroep van 40 tot en 80+. Het trainen in het Amsterdamse Bos.

Waar kijkt HCA het meeste naar uit als straks de corona crisis achter de rug is?

“Het weer samen kunnen trainen in de prachtige natuur van het Amsterdamse Bos, zonder beperkingen, weer gezellig koffie kunnen drinken na afloop, weer veel leuke dingen met elkaar kunnen afspreken en elkaar weer kunnen omhelzen bij lief en leed!”

VTA Sport bedankt Sonja Olthuis voor haar tijd en antwoorden en wenst de HCA Hardloopclub Amsterdam een mooie, gezellige en gezonde toekomst toe!

Interview door:

HCA: Verantwoorde hardlooptrainingen en mooie sociale contacten in Amsterdamse Bos

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Volkshotel op de weg terug met ‘vakantie in eigen stad’ concept

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam