Vondel College Special: Ben's Black Mirror

Bij Vondel CS vindt dinsdag 26 november de Vondel College Special ‘Ben’s Black Mirror’ plaats. Speciale gast is niemand minder dan tech-expert Ben van der Burg. De evolutie van 4G heet 5G: mobiel internet as we know it, maar dan veel meer en veel sneller. De mogelijkheden hierdoor worden gigantisch en eindeloos, maar onze tijd online ook.

Hoe blijf je jezelf in een data-dominante wereld? Tech-expert Ben van der Burg rukt zich vijf nachten per jaar los van mobiel en laptop, om alleen in de vrije natuur te slapen. Zo voelt hij weer dat hij mens is.

De druk van deze hyperconnectiviteit ervaar je misschien als je vandaag voor de honderdste keer je telefoonscherm ontgrendelt en deze zal alleen maar groter worden. Om uit dit web van mobiel internet te blijven, doet tech-expert Ben van der Burg tijdens dit Vondel College drie urgente toekomstvoorspellingen en geeft hij cruciale tips voor hoe je jezelf kan blijven in jouw data-dominante wereld. Kennis is macht en die macht ligt nu bij de grote tech bedrijven.

Alles wat je moet weten over Social Credit Rating, hyperconnectiviteit en datamanipulatie

In China gebeurt het nu al, maar met het volledig intreden van 5G, wordt een Social Credit System (waarin we elkaar online scores geven op basis van gedrag en prestatie) ook hier een reële mogelijkheid.

Hetzelfde geldt voor het scenario uit de Black Mirror aflevering ‘Striking Vipers’, waarin liefde en lust in een VR-game levensecht worden. Terwijl we langzaam versmelten met onze online wereld, neemt niet alleen ons toezicht toe en onze privacy af, maar worden we constant beïnvloed en gemanipuleerd door inkomende data.

Social media dictator ‘Facebook’ speelt hierin een veel grotere en bewustere rol dan Zuckerberg doet voorkomen. Het bepaalt voor een groot deel jouw smaak, identiteit en mening. Creepy much?

Nee, we kunnen niet meer terug: het mobiele tijdperk is al hier. Na het volgen van dit Vondel College heb je wél de kennis in huis om je net iets bewuster (en gewillig) te laten meevoeren in de data-gedreven toekomst.

Ben van der Burg is, naast ex-topsporter, schrijver en showhost, dé Nederlandse expert op het gebied van technologische ontwikkelingen en de impact ervan op onze samenleving. Hij bespreekt deze thema’s wekelijks in zijn BNR podcast ‘De Technoloog’.

Vrije Tijd Amsterdam i.s.m. Vondel CS