Telegraaf meldt: ‘Preventief gebruik van hiv-remmers wordt vergoed’
PrEPnu activisten tijdens de canal parade van 2016. Photocredits: PrEPnu

Telegraaf meldt: ‘Preventief gebruik van hiv-remmers wordt vergoed’

“Het preventief gebruik van hiv-remmers (PrEP) zal vergoed worden voor de hoogste risicogroep. Bronnen bevestigen dat minister Bruins (Volksgezondheid) voor mannen die met mannen seks hebben, de portemonnee trekt. Binnenkort wordt dit besluit officieel bekend gemaakt”, schrijft de Telegraaf. PrEP zorgt voor bescherming tegen hiv-infecties, die weliswaar niet meer zo hevig aanwezig zijn als in de piekjaren, maar weldegelijk nog te vaak voorkomen in Nederland.

De demonstratieve insteek kan plaatsmaken voor feestvreugde 

Vrije Tijd Amsterdam interviewde onlangs Arjen Stam namens de boot van PrEPNu, die tijdens Pride Amsterdam 2018 over de grachten in de binnenstad zal varen. De bekendmaking van het nieuws zal zorgen dat de demonstratieve insteek van de deelnemers ongetwijfeld plaats zal maken voor opluchting en feestvreugde.

Strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie 

“We willen heel Nederland duidelijk maken dat het urgent is dat PrEP zo snel mogelijk beschikbaar moet komen. Dit jaar was daarnaast ook een geschikt thema: Met het thema “heroes” kunnen we mooi uit te voeten. We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg en daarnaast willen we ook laten zien dat we trots zijn om ons steentje bij te dragen aan de strijd tegen hiv dan wel dat we onze onze eigen angst voor hiv hebben overwonnen.

Mannen met een duidelijke missie 

We hebben een duidelijke missie. We willen zo snel mogelijk goede PrEP-zorg in Nederland en daarom vinden we dat we onze stem luid en duidelijk moeten laten horen. Temeer omdat er vorig jaar nauwelijks aandacht was voor PrEP tijdens de canal parade. Uiteraard hebben we wat discussies gehad over haalbaarheid en financiën, maar uiteindelijk was de noodzaak om onze boodschap over te brengen doorslaggevend. Daarnaast is het een leuke uitdaging om dit op een creatieve en prikkelende wijze te verpakken”, liet Arjen Stam namens de PrEPnu boot destijds weten tegenover VTA.

vrijetijdamsterdam.nl