We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg
PrEPNu activisten tijdens de Canal Parade in 2016.

Today in Throwback Thursday het artikel over de PrEPnu boot in aanloop naar de Canal Parade van 2018. Veel leesplezier!

We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg

VTA interviewde de voorbije weken een aantal boten die deelnemen aan de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam 2018 op zoek naar het verhaal achter de deelname. Vandaag in het zesde deel het interview met Arjen Stam namens de boot van PrEPNu.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Hoe staan we ervoor met PrEP in Nederland?

Hoewel er dit jaar een paar belangrijke ontwikkelingen zijn geweest is toegankelijkheid van goede PrEP-zorg nog niet goed geregeld. Dit is frustrerend en enigszins beschamend, want het is al jaren bekend dat PrEP zeer effectief is in het voorkomen van hiv. We lopen daarmee in vergelijking met een aantal andere landen hopeloos achter.

PrEPNu is in dat gat gesprongen en heeft er aan bijgedragen dat door acties, voorlichting en workshops nu veel meer mensen op de hoogte zijn van het bestaan van PrEP en hoe ze PrEP veilig en verantwoord kunnen gebruiken. We kunnen zelfs claimen dat door onze inzet hiv infecties zijn voorkomen en dat we het draagvlak onder de doelgroep en professionals hebben weten te vergoten.

Gelukkig zijn er dit jaar nóg twee belangrijke positieve ontwikkelingen geweest. Het patent van Truvada® is verlopen waardoor ook andere producenten de combinatie van antivirale middelen tenofovir en emtricitabine mogen verkopen, waardoor de kosten spectaculair zijn gedaald. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad dit voorjaar geadviseerd dat PrEP-zorg urgent geregeld moet worden.

We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg
PrEPNu activisten tijdens de Canal Parade 2016.

PrEP beschermt tegen hiv, maar niet tegen andere soa’s. Een flutargument om PrEP tegen te houden in Nederland? Hoe denken jullie hierover?

Dit is inderdaad een flutargument om PrEP tegen te houden. Het is wel een punt om mee te nemen in hoe de PrEP-zorg het beste georganiseerd zou moeten worden. We moeten de discussie helder houden en duidelijk maken wat hier op het spel staat. Al tientallen jaren wordt de homo-gemeenschap geconfronteerd met een virus dat seks, angst en schuldgevoel aan elkaar verbindt. We zijn nu eindelijk in staat om door het gebruik van PrEP, maar ook door vroege opsporing van hiv én succesvolle behandeling de verspreiding van dit virus te stoppen en daarbij ook nog eens stigma, angst en schuldgevoel te verminderen. Die kans moeten we als homo-gemeenschap aangrijpen.

Heeft er al eerder een PrEP boot meegevaren tijdens de Canal Parade?

PrEPNu heeft nog niet eerder als zelfstandige organisatie meegevaren. Wel had Poz&Proud in 2016 een boot met het thema PrEP, waar ook veel mensen van ons op hebben meegevaren. Meevaren was een onwijs inspirerende en positieve ervaring. Het was ook goed om de buitenwereld te laten zien dat het niet uitmaakt of je hiv-positief of negatief bent en dat we gezamenlijk achter dit doel staan. Het motto was dan ook ‘poz en neg samen voor PrEP’.

Wat heeft volgens PrEPNu de doorslag gegeven dat er dit jaar mee gevaren mag worden?

We willen heel Nederland duidelijk maken dat het urgent is dat PrEP zo snel mogelijk beschikbaar moet komen. Dit jaar was daarnaast ook een geschikt thema: Met het thema “heroes” kunnen we mooi uit te voeten. We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg en daarnaast willen we ook laten zien dat we trots zijn om ons steentje bij te dragen aan de strijd tegen hiv danwel dat we onze onze eigen angst voor hiv hebben overwonnen.

We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg
PrEPNu activisten tijdens de Canal Parade in 2016.

Met hoeveel mensen staat PrEPNu op de boot?

Er zullen zo’n 60 PrEP-warriors meevaren.

En hoe wordt er bepaald wie er mee mogen varen?

Iedereen die PrEP gebruikt, zich heeft ingezet voor PrEP in Nederland of anderszins dit doel ondersteunt mag wat ons betreft meevaren.

Is daar een selectieprocedure voor of is dat niet nodig?

Dat is niet nodig. Het gaat op basis van volgorde van inschrijving.

Wisten jullie dat Frits Huffnagel een voorstander is van PrEP en dat er volgens Frits wel wat meer bloot geshowd mag worden tijdens de Canal Parade? Wat vinden jullie daarvan?

Wat mooi om te horen dat hij ook voorstander is van PrEP. Het is erg belangrijk dat politiek actieve mensen zich uitspreken voor goede en toegankelijke PrEP-zorg. Dat er meer bloot geshowd mag worden kan wat ons betreft ook geen kwaad. We zullen ons best doen iets neer te zetten wat zowel mooi, prikkelend als sexy is.

Hoe komt jullie boot eruit te zien? Hoe gaat het uiteindelijke resultaat tot stand komen?

Het is een behoorlijk uitgebreid en creatief project geworden en geïnspireerd op de oudheid. We zullen een klassiek zeilschip neerzetten met daarop heuse strijders uit vervlogen tijden. We zullen uiteraard verwijzen naar de blauwe PrEP-pil de ‘Griekse’ tragedie omtrent de invoering van PrEP in Nederland. Het publiek, zowel het deel binnen als buiten onze eigen community, willen we zo prikkelen over dit onderwerp na te denken.

Vinden jullie het belangrijk dat PRIDE Amsterdam georganiseerd wordt en waarom? Het is tenslotte alweer 2018…..

Ja! Er zijn nog verschillende onderwerpen die erg belangrijk zijn voor de LHBTI-community, waaronder PrEP. Wij zijn van mening dat PRIDE Amsterdam zowel nodig is om te vieren wat er reeds bereikt is, maar ook om te laten zien wat er nog te doen valt.

We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg
PrEPNu activisten tijdens de Canal Parade in 2016

Hoe is het eigenlijk tot stand gekomen dat PrEPNu op een gegeven moment dacht. “HEY, WIJ WILLEN HOE DAN OOK MEEVAREN TIJDENS DE CANAL PARADE!” Wat is daar aan vooraf gegaan?

We hebben een duidelijke missie. We willen zo snel mogelijk goede PrEP-zorg in Nederland en daarom vinden we dat we onze stem luid en duidelijk moeten laten horen. Temeer omdat er vorig jaar nauwelijks aandacht was voor PrEP tijdens de canal parade. Uiteraard hebben we wat discussies gehad over haalbaarheid en financiën, maar uiteindelijk was de noodzaak om onze boodschap over te brengen doorslaggevend. Daarnaast is het een leuke uitdaging om dit op een creatieve en prikkelende wijze te verpakken.

Willen jullie zelf nog iets kwijt?

Kom vooral kijken! Wil je ons initiatief verder ondersteunen. Donaties zijn van harte welkom. Je kunt je bijdrage overmaken op rekening NL31 INGB 0000 2769 79 van de Hiv Vereniging, onder vermelding van Donatie PrEPnu. We zijn blij met ieder bedrag!

We bedanken Arjen Stam samen met PrEPNu voor de tijd en de antwoorden. We wensen ze veel plezier toe tijdens de Canal Parade!

De volgende boot die aan bod komt is nog een verrassing.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde interviews: 

GroenLinks draagt boot op aan helden Gay Pride Istanbul 

Choice: inzet voor seksuele- en reproductieve rechten en gezondheid 

Spijker Bar: Proudly Serving the gay community since 1978

Boodschap Drag Queens United: Be a hero: express yourself 

Senioren en medewerkers ervaren de boottocht als fantastisch 

Mister B: we vertegenwoordigen een speciaal deel van de gay community

We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg

Netzo Amsterdam: een gezellige vereniging waar iedereen zich thuis voelt 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam