Smart home gadgets tips en tricks

Smart home gadgets tips en tricks

Smart home gadgets tips en tricks

Smart home gadgets tips en tricks.

Voor mensen die nog geen, of weinig kennis, hebben van smart home en domotica kunnen deze termen moeilijk in de oren klinken. De betekenis is echter het tegenovergestelde: smart home en domotica zijn er om je leven makkelijker te maken.

Domotica, ook wel smart home genoemd, is het automatiseren van processen in en rondom een kantoor, een klein bedrijf of de woning. Dit automatiseren van processen gebeurt door het toepassen van elektronica en huisnetwerken. Door smart home kun je bijvoorbeeld de verwarming of de verlichting bedienen met jouw telefoon of tablet.

Tips en tricks omtrent smart home

Stabiel wifi-netwerk

Allereerst is het belangrijk dat jouw huis, kantoor of bedrijf over een stabiel wifi-netwerk beschikt. Het systeem wat jouw smarthome-apparaten met elkaar laat communiceren heeft namelijk een wifi-verbinding nodig om te kunnen functioneren. Een voorbeeld van een systeem waardoor jouw smarthomeproducten met elkaar kunnen communiceren is TaHoma.

Bescheiden beginnen

Mocht je nog niet over smart home producten beschikken en je bent wel van voornemens dit te doen, dan doe je er goed aan om niet meteen groot te beginnen. Door in het begin niet te hard van stapel te lopen behoud je het overzicht over jouw smarthomeproducten en voorkom je miskopen. Als smart home bevalt kun je jouw smarthomenetwerk in de toekomst namelijk altijd nog uitbreiden.

Advies/recensies

Als je (nog) geen expert bent op het gebied van smart home is het verstandig om advies te vragen aan familie, vrienden of kennissen die dat wel zijn. Met name bij de aankoop van de eerste smarthomeproducten is dit verstandig. Een goede fundering bij een smarthomenetwerk voorkomt namelijk allerhande toekomstige ongemakken.

Naast advies vragen aan kennissen kun je ook op het internet naar adviezen in de vorm van recensies zoeken. Door andermans bevindingen bij bepaalde smarthomeproducten te lezen voorkom je miskopen en een daardoor minder goed werkend smart home netwerk.

Wachtwoorden en andere beveiliging

Niemand wil natuurlijk dat zijn of haar smart home netwerk gehackt wordt. Als jouw smarthomenetwerk gehackt wordt kun je namelijk heel veel privacy verliezen. Om dit te voorkomen doe je er goed aan om de standaard fabriekswachtwoorden bij de installatie van de producten te veranderen in door jou gekozen wachtwoorden.

Zorg er ook voor dat jouw wifi-netwerk optimaal beveiligd is. Bijna alle smarthomeproducten werken namelijk via een wifi-netwerk. Door je wifi-netwerk te beveiligen voorkom je dat digitale indringers toegang krijgen tot jouw privégegevens.

Als laatste is de plek waar je jouw smart home producten plaatst ook erg belangrijk. Als je bijvoorbeeld een anti-inbraakcamera in je huis hebt hangen is het niet handig om deze op een plek te plaatsen waar jij liever niet door een hacker gezien wordt. Richt dus geen camera’s op het toilet, de badkamer, de slaapkamer of elke andere plek waar jij liever niet door een hacker gezien wordt.

Hetzelfde protocol

Een smarthomeprotocol zorgt ervoor dat er verbinding tussen jouw smart home producten kan worden gemaakt. Niet alle smart home producten communiceren echter volgens hetzelfde protocol. Check dus altijd bij de aankoop van een smart home product of deze communiceert met ‘jouw’ protocol. Het protocol waarmee het smart home product communiceert staat meestal op de verpakking vermeldt.