Scouting Erskine:
Speltak leden nemen een insigne in ontvangst. Uitgereikt door stafleden.

Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in de stad. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Ted Bradley van Scouting Erskine.

Zou u allereerst uw rol binnen de scoutingvereniging willen toelichten?

Zelf ben ik één van de bestuursleden van Scouting Erskine. Binnen het bestuur ben ik direct betrokken bij de begeleiding van stafleden van de verschillende speltakken. Binnen de vereniging ben ik op mijn 11de als zeeverkenner begonnen. Vandaaruit door de verschillende leeftijdsgroepen van de vereniging opgegroeid tot Schipper van de Zeeverkenners en uiteindelijk groepsschipper van de hele vereniging. Na een korte tijd de vereniging op pauze gezet te hebben om te focussen op mijn eigen gezin, ben ik als bestuurslid weer actief betrokken.

Speltak leden nemen een insigne in ontvangst. Uitgereikt door stafleden.

Bestaat Scouting Erskine al lang? Hoe is de vereniging ontstaan?

In 2021 bestaat de vereniging 75 jaar. Onze groep heeft een lange historie. Een historie die er wezen mag en die zich kenmerkt in het meegroeien in de maatschappij. Opgericht op 30 April 1946 met de eerste bijeenkomst op 27 augustus van dat jaar. Er is toen een 8-tal jongens onder leiding van de eerste groepsleider, toen nog hopman, Dhr. Keijzer, begonnen het spel van verkennen te spelen. Daar de groep toen nog gelieerd was aan de Vondelkerk in de Vondelstraat te Amsterdam, werd de eerste bijeenkomst gehouden op straat in de buurt van deze kerk. Ja u leest het goed op straat. Dat kon toen nog, maar ook niet anders, aangezien de groep geen ruimte had.

De groep startte onder de naam Christus Koninggroep en kwam voort uit het gedachtegoed van de Rooms Katholieke kerk en de katholieke padvindersbeweging. Al na korte tijd, na veel gebedel en sparen, werd het eerste onderkomen in gebruik genomen in de kelder van de Vondelkerk. Hier werd het spel van verkennen, gebaseerd op de boeken en ideeën van de Engelse lord Baden Powell, door een toenemende hoeveelheid leden steeds verder ontwikkeld. Ook toen al was de bedoeling van het spel dat jongeren spelenderwijs leren met elkaar om te gaan en vertrouwd te raken met de wereld waarin zij leven. Met het groeien van de groep namen ook de problemen toe, want in die tijd waren kampeerspullen, (uniform)kleding en vooral ook geld een schaars iets. Maar met de oprichting van een (financieel) bestuur en met de hulp van vele vrijwilligers en donateurs kwam de groep toch aan zijn materialen.

In 1955 kwam de groep voor een cruciale vraag te staan. Het antwoord daarop leidde ertoe dat de groep een metamorfose onderging en van landgroep overging tot een waterwerkgroep. Nieuwe uitdagingen dienden zich aan: het organiseren van boten met toebehoren en een onderkomen aan het water voor de groep. Met veel inspanning werden de eerste drie lelievletten aangeschaft. Die kregen de namen Chriskodam I, II en III (van Christus Koning Amsterdam) en er werd een ligplaats voor gevonden in het Noorder Amstelkanaal achter het Hilton Hotel.

Na een aantal jaren slaagde het bestuur er in om de gemeente zover te krijgen om een nieuw clubgebouw neer te zetten. Het gebouw kwam aan de rand van het Nieuwe Meer bij het Amsterdamse Bos aan het Jollenpad. Beter kon het niet; aan het water, eigen steigers, mooi speelveld en aan de rand van het grote bos, ideaal dus om het spel van zeeverkenner te kunnen spelen. De boten konden niet alleen voor de deur in de eigen haven worden gelegd, in de winter konden ze in de eigen botenloods liggen.

Op 20 november 1961 was het zover. Dit clubhuis, gedoopt met de naam Catamaran, kon in gebruik worden genomen. Sindsdien is de club sterk gegroeid. In de loop der jaren had de groep zijn leden, zowel junior als senior in één zeeverkennerseenheid samengevoegd: de Erskinetroep. De seniorleden vormden een eigen bak binnen de troep. Kort voor het zomerkamp van 1980 kwam het bericht dat de ouderenbak na het zomerkamp zou worden opgeheven. Desinteresse en gebrek aan resultaat zouden hier debet aan geweest zijn. Ook was de staf niet in staat om genoeg aandacht aan de oudere jongens te geven. Na enig speurwerk werd één van de ouders bereid gevonden om begeleider te worden van de senior jeugdleden. De Wilde Vaart afdeling was geboren.

Op 30 september 1981 vond de officiële installatie plaats. De zes leden en hun begeleider vonden hun onderkomen op een zolder in het clubhuis dat naast de Catamaran was gelegen; het Walhalla. De naam van de nieuwe afdeling is Bruce WV. De naam Bruce is direct gelieerd aan de Erskineclan in Schotland vandaar dus deze naam.

Het jaar 1988 was voor de club een zeer bijzonder jaar. Na tientallen jaren alleen maar jongens toe te laten als lid van de club, werd na veel vergaderen besloten de club ook voor meisjes open te stellen. Directe aanleiding was het feit dat de meisjes groep in het Walhalla clubgebouw, de Walraven groep, te klein was geworden om zelfstandig financieel rond te komen. Het zou zonde zijn om deze kinderen niet meer het scoutingspel aan te kunnen bieden. Zo kon het gebeuren dat twee vrouwelijke stafleden en een zestal meisjes over kwamen en lid werden van de Christus Koning groep. Het moet gezegd worden het was een cultuurshock. Meisjes wat moet je er mee! Was een gevleugelde kreet bij de jongens. Maar dankzij het pionierswerk van deze eerste club meisjes is de acceptatie snel gegroeid. Na deze start is er altijd een redelijk percentage meisjes lid geweest van onze groep.

Kan iedereen lid worden van de vereniging?

Ja zeker! Iedereen die op een leuke manier zich zelf wil ontwikkelen, leren samen werken en zeilen is van harte welkom. Wij willen alle jeugd een leuke vrije tijds besteding aanbieden. Ongeacht achtergrond, religie of nationaliteit ben je van harte welkom. En via diverse regelingen is lid worden financieel voor iedereen haalbaar. Helaas bieden wij pas vanaf 7 jaar activiteiten aan. Maar mochten we voldoende 4 tot 7 jarigen hebben die ook willen, dan bestaat er de mogelijkheid binnen scouting om ook aan deze leeftijd die wij de Bevers noemen, opkomsten aan te gaan bieden.

Welke activiteiten worden er door Scouting Erskine georganiseerd?

De basis is onze wekelijkse opkomst op zaterdag. Op de zaterdag komen we op ons clubhuis samen om technieken te leren, samen een leuk spel te spelen en met onze boten heerlijk op het De Nieuwe Meer te varen. Maar naast deze opkomsten organiseren wij vaak kampen of extra activiteiten in de school vakanties. Jaarlijks hoogtepunt is altijd het zomerkamp waarbij we elke keer weer een nieuwe leuke locatie uitzoeken om nieuwe avonturen te beleven.

Waarom zijn er eigenlijk twee clubhuizen?

Wij maakten inderdaad tot vorig jaar gebruik van twee clubhuizen. Ons clubhuis Catamaran is in 1961 neergezet voor twee scouting groepen. Omdat wij het gebouw deelden maar groeiden als vereniging, is jarenlang ook een deel van het naast liggende clubhuis Walhalla gebruikt. Helaas is de groep waarmee wij Catamaran deelden opgeheven. Maar hierdoor hebben wij al onze leden een plek in de Catamaran kunnen geven en hoeven wij niet meer in verschillende gebouwen te zitten.

Wat is het allerleukste dat jullie ooit hebben meegemaakt?

Die vraag zal denk ik bij elk lid een ander antwoord geven. Voor mij is het meewerken en deelnemen aan de Wereld Jamboree in 1995 wel een van de leukste dingen die ik heb meegemaakt. Met onze vereniging hielpen wij bij het verzorgen van dagjes zeilen voor de deelnemers uit alle windstreken van de wereld, die naar dit 4 jaarlijkse scouting kamp kwamen. De Wereld Jamboree wordt elke keer in een ander land gehouden en in 1995 was dit in Nederland.

Wat maakt Scouting zo leuk?

Het leren kennen van mensen met de meest diverse achtergronden. Samen avonturen beleven en steeds nieuwe uitdagingen aangaan waarbij jij zelf en anderen veel lol kunnen beleven. Van heerlijk zeilen, tot een heel nieuw spel uitdenken of zelf een kapotte boot leren opknappen. Je kunt alle kanten op.

Drijft Scouting Erskine op vrijwilligers?

Alleen maar. Alles wordt onderhouden, geregeld, verzorgd, opgeleid en de jeugd wordt elke week weer een leuk nieuw programma aangeboden, door de vele vrijwilligers die bij ons vele uren in de groep steken. Zonder vrijwilligers zou een dergelijke vereniging onbetaalbaar zijn en ontoegankelijk worden.

Hoe gaat het met de Scouting in Nederland?

Landelijk is Scouting in vele dorpen en steden vertegenwoordigd. Er zijn meer dan 1100 verenigingen in Nederland met bij elkaar meer dan 100.000 jeugdleden tussen de 4 en 18 jaar oud.

Worden er naast scoutingactiviteiten andere dingen georganiseerd?

Alle activiteiten zijn in onze ogen onderdeel van scouting. Of we nu een sponsorloop organiseren om een goed doel te ondersteunen, zeilwedstrijden houden of helpen bij dodenherdenking op 4 mei. Overal zien wij wel scouting in terug.

Hebben jullie moeten improviseren vanwege de coronacrisis?

Jazeker. We zijn gewend vele uren wekelijks met elkaar door te brengen en veel samen buiten te zijn. De eerste weken was het erg wennen om over te schakelen naar digitaal samen komen en daar leuke activiteiten omheen te organiseren. Het is gelukt, er is zelfs in korte tijd een nieuwe website gebouwd waarop allerlei challenges en interactieve samenkomsten voor de leden gehouden konden worden. Dus scouting 3.0 in een digitaal tijdperk is nu helemaal in en zal waarschijnlijk in een vorm altijd wel onderdeel gaan blijven van ons scouting spel.

Hoe ziet de toekomst van Scouting Erskine eruit?

We gaan ons focussen op ons jubileum jaar 2021. Een jaar met vele leuke activiteiten en de wens om verder te groeien zodat we nog meer jeugd naar buiten kunnen krijgen om avonturen te beleven.

Heeft u nog iets toe te voegen?

Heb je na het lezen van dit stuk ook zin om eens te komen kijken wat we zoal doen? Kijk dan op www.scoutingerskine.nl

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Ted Bradley van Scouting Erskine. We wensen de scoutingsvereniging nog een mooie toekomst toe!

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Lifestyle

vrijetijdamsterdam.nl