KWF Kankerbestrijding organiseert vierde lampionnenactie
“De aftrap van deze actie was op maandag 9 december. Hier waren BN’ers, patiënten, de directeur van KWF en een onderzoekster uit het AVL/NKI bij aanwezig. Foto credits: KWF

KWF Kankerbestrijding organiseert in de decembermaand voor de vierde keer de lampionnenactie; Nederland geeft licht. Opnieuw zal een hart van duizenden handgeschreven lampionnen branden voor iedereen die met kanker te maken heeft. Vrije Tijd Amsterdam blikte met Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding vooruit naar het bijzondere en helaas nog steeds noodzakelijke evenement.

Wat is de achterliggende gedachte van de lampionnenactie?

“De jaarlijkse actie van KWF is bedoeld om iedereen aan het einde van het jaar een hart onder de riem te steken en geld op te halen voor kankeronderzoek. Op de lampion wordt met de hand de naam geschreven van iemand die er niet meer is, een steuntje in de rug kan gebruiken of er bovenop is gekomen. De lampionnen zijn verkrijgbaar via KWF en worden vanuit het hele land, uit alle provincies, gedoneerd.”

Ik las dat er al een bijzondere kick off heeft plaats gevonden. Hoe is deze start verlopen?

“De aftrap van deze actie was op maandag 9 december. Hier waren BN’ers, patiënten, de directeur van KWF en een onderzoekster uit het AVL/NKI bij aanwezig. Samen hebben zij de eerste lampionnen neergezet in de vorm van een hart. Iedereen brandt een lampion voor een dierbare, ook deze personen. Aanwezige BN’ers waren: Gordon, Anouk Smulders, Giel Beelen, Maik de Boer, Monic Hendrickx, Roy Donders, Connie Witteman, Dennis Wilt, Ruud Feltkamp, Gijs Staverman, Kim Lammers.”

Dit is de vierde editie. Hoe zijn de vorige edities verlopen?

“We zijn begonnen op de Afsluitdijk vier jaar geleden. We merkten meteen dat het een actie is die veel mensen raakt. Tijdens de donkere dagen kunnen mensen een hart onder de riem steken van iedereen die met kanker te maken krijgt. De jaren daarna zijn we bij het Middelpunt van Nederland geweest en vorig jaar bij Paleis Soestdijk. Alle edities waren erg indrukwekkend.”

Zijn er veel wijzigingen met betrekking tot eerdere edities?

“De basis van de actie blijft hetzelfde; je kunt een lampion doneren voor een dierbare. De namen worden handgeschreven op de lampion gezet en deze brandt eind december in de vorm van een hart. Wat nieuw is dit jaar is dat je met een groep een lampion kunt doneren. We zien dat er veel groepen zijn die samen een lampion willen doneren, zoals een voetbalteam of een groep collega’s. En de locatie is nieuw dit jaar; Het Olympisch Stadion van Amsterdam. Wilhelmina heeft hier haar viering gehad toen ze het KWF oprichtte, 70 jaar geleden. Dus dat is heel mooi om ons jubileumjaar hier af te sluiten.”

Wordt er progressie geboekt met de bestrijding van kanker?

“KWF bestaat dit jaar 70 jaar. In 1949 toen we opgericht werden, had je 25% kans om nog te leven na 5 jaar, dit percentage is op dit moment gestegen naar 65%. Je ziet dus dat hier mooie stappen gemaakt worden. Dit betekent ook dat er op dit moment steeds meer mensen leven met of na kanker. 86% van deze mensen ervaart nog klachten, als vermoeidheid of relatieproblemen. KWF zet zich naast het wetenschappelijk onderzoek ook hierop in. Bij de lampionnenactie vragen we hier ook aandacht voor.”

Hoe werkt het als mensen een bijdrage willen doen voor kankeronderzoek?

“Op kwf.nl kun je een lampion doneren voor een dierbare. Je kunt je naam invoeren en krijgt daar vervolgens ook een foto van. Jouw lampion wordt dan op 29 december in het hart van lampionnen geplaatst.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Wil je zien hoe het hart eruit ziet? Op 29 december om 18.25 uur wordt de ontbranding uitgezonden op SBS6.”

Interview door:

Rik Verkaik

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Voorbeschouwing 46e editie Vondelparkloop

VTA agenda