Inheemse delegatie demonstreert met Extinction Rebellion bij hoofdkantoor Pluspetrol in Amsterdam vanwege verwoesting in Amazone
Na afloop van de demonstratie wordt in De Balie een documentaire vertoond, waarna de delegatie met het publiek in gesprek zal gaan. Foto: © Vrije Tijd Amsterdam NL

Amsterdam – Op vrijdag 13 maart houdt een Inheemse delegatie uit Peru gesteund door Extinction Rebellion Nederland een demonstratie bij het hoofdkantoor van Pluspetrol in Amsterdam. Eerder deze week diende de delegatie een officiële klacht in tegen het bedrijf bij het Nederlandse Nationaal Contactpunt (NCP) dat toeziet op de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Na afloop van de demonstratie wordt in De Balie een documentaire vertoond, waarna de delegatie met het publiek in gesprek zal gaan. Dit nieuws heeft Extinction Rebellion vandaag middels een persbericht bekend gemaakt.

In het bericht is te lezen dat Pluspetrol, van oorsprong een Argentijns energiebedrijf, als ‘brievenbusbedrijf’ in Nederland is gevestigd – met slechts één werknemer. De aanklacht stelt dat het bedrijf zich schuldig maakt aan grootschalige milieuvervuiling in het noorden van de Peruaanse Amazone: 1,963 gebieden zijn hier aangetast door olieboringen. Dit heeft niet alleen verregaande gevolgen voor de natuur, maar ook voor de gezondheid van de Achuar, Quechua en Kichwa gemeenschappen in het gebied, die in aanraking komen met giftige stoffen in het water, voedsel en de bodem.

“We zijn naar Nederland gekomen op zoek naar gerechtigheid,” aldus Aurelio Chino, voorzitter van FEDIQUEP, een organisatie die de Quechua gemeenschappen van de Pastaza rivier vertegenwoordigd. “In ons eigen land, toen we eindelijk onze speren in de hand namen om te protesteren tegen de olievervuiling van onze rivieren, land, vissen en dieren, werden we terroristen genoemd. We hopen dat we hier als mensen zullen worden behandeld, en dat de OESO en de Nederlandse overheid Pluspetrol kunnen overhalen om verantwoordelijkheid te nemen voor de verschrikkelijke schade die de olie-industrie ons volk heeft toegebracht.”

De aanklacht richt zich daarnaast op het feit dat Pluspetrol onder andere het Nederlandse belastingsysteem gebruikt om belasting te ontwijken. “Het is pijnlijk om te beseffen wat voor rol wij als Nederland spelen in de verwoesting van de Amazone en het schenden van de rechten van Inheemse volken,” aldus Fleur, woordvoerder van Extinction Rebellion. “Pluspetrol kan hiermee wegkomen omdat de Nederlandse overheid bedrijven in staat stelt om met brievenbusconstructies belasting te ontwijken.”

De delegatie van inheemse leiders is de hele week in Nederland en wordt ondersteund door maatschappelijke organisaties uit Peru en Nederland. Buiten het formeel indienen van de aanklacht gaan ze in gesprek met politici, pers en publiek over de mensenrechtenschendingen en ecocide die plaatsvinden op hun land. De demonstratie bij het hoofdkantoor van Pluspetrol vormt de afsluiting van de week.

Praktische informatie:

De demonstratie begint om 17:00 bij het hoofdkantoor van Pluspetrol, waar de Inheemse delegatie enkele speeches zal houden. Vervolgens zal de delegatie om 18:00 via het Leidseplein richting De Balie lopen. Op het Leidseplein zal doormiddel van muziek, filmprojecties en speeches aandacht worden gevraagd voor de aanklacht. Om 19:00 komt de delegatie aan bij De Balie, waar videomateriaal van een van de betrokken gemeenschappen wordt vertoond en de delegatie vervolgens met het publiek in gesprek zal gaan.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd: Klimaatontwikkelingen 2020

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam