Het verhaal achter de TULA yogastudio’s

“TULA kent twee yogastudio’s in Amsterdam West en één franchise yogastudio in Ede. Het bedrijf is voortgekomen uit het idee dat yoga goed kan zijn voor iedereen en daarom willen we zoveel mogelijk mensen in Nederland inspireren om yoga te beoefenen. We zagen jonge kinderen baat hebben bij lichaamsbeweging en concentratie. Ouderen bij het soepel blijven en mensen met burn-out klachten zagen we sneller herstellen. Iedereen kan een reden hebben om aan yoga te doen, al is het puur om even lekker voor jezelf bezig te zijn”, vertelt Viki namens TULA Yogastudio’s.

De kracht van TULA

“Het soort studio dat we voor ogen hadden was een studio waar veel aandacht is voor de individuele student en waar iedereen zich fijn en welkom voelt. Professionaliteit moet in perfecte harmonie zijn met gastvrijheid en toegankelijkheid. Daarom zul je in TULA altijd een host zien die je verwelkomt én staat er verse thee voor je klaar als de les afgelopen is. Dit warme gevoel, naast onze gecertificeerde docenten, is de kracht van TULA.”

Het achtvoudige pad

“Yoga wordt gebruikt om lichaam en geest in balans te brengen en het staat voor verbinding. In een yogales wordt dit met name gedaan door het beoefenen van asanas (yogahoudingen) op de yogamat. Yoga is lang niet alleen de fysieke houdingen op de mat, want er zijn nog meer onderdelen die samen het geheel yoga vormen. Dit wordt het achtvoudige pad genoemd, waaronder ook de ademhaling en meditatie horen.

De ademhaling is eigenlijk de brug tussen lichaam en geest en speelt een ontzettend belangrijke rol. Het is de adem die levensenergie (prana) draagt, want zonder prana kun je niet leven. Door het beoefenen van yoga kom je weer in contact met jezelf, met je lichaam en geest en met het universum.”

Verschillende soorten yoga

“Yoga is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden en kent inmiddels velen verschillende soorten. Alle soorten yoga hebben hetzelfde doel, namelijk lichaam en geest weer in balans brengen. Hoewel ze allemaal hetzelfde doel hebben is de manier waarop ze daarnaar streven zeer verschillend. De ene vorm van yoga is zeer dynamisch, waarbij de actief beweegt en gaat zweten, terwijl bij de andere vorm van yoga je rustig blijft liggen zonder beweging.

Eigenlijk zijn alle vormen van yoga gebaseerd op Hatha Yoga. Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende asana’s (houdingen) die afzonderlijk van elkaar uitgevoerd worden.
Vanuit de Hatha Yoga zijn weer andere yogastijlen ontstaan, zoals Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga. Dit zijn vormen van yoga waarbij de ademhaling de verbinding maakt tussen de yoga houdingen. Ashtanga en Vinyasa kunnen uitdagend zijn.

Naast de dynamische vormen van yoga zijn er ook rustigere vormen van yoga, zoals Yin yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra. Deze vormen van yoga worden voornamelijk zittend of liggend uitgevoerd. Bij Yin Yoga wordt een rekpositie aangenomen die je enkele minuten vast moet houden. Dit rekt de fascia (het bindweefsel) in het lichaam en creëert ruimte, waardoor de prana (energie) beter kan stromen. Bij Restorative Yoga gaat het om algehele ontspanning in een houding en Yoga Nidra wordt ook wel de slaapyoga genoemd (één sessie staat gelijk aan vier uur slaap).”

Yoga workshops en docentopleidingen

“Onze Beginnen met Yoga workshop is het meest populair. In deze workshop lees je de basisprincipes van yoga. Hierna kun je meedoen aan een verschillende verdiepende workshops, variërend van meditatie workshops, handstand workshops of klankschalen sessies. Ook hebben we verschillende gecertificeerde yoga docentopleidingen bij TULA.”

Het verhaal achter de TULA yogastudio’s

Je eigen TULA yogastudio

“Je kunt er voor kiezen om je aan te sluiten bij TULA als franchisenemer. Je wordt dan eigenaar van je eigen TULA yogastudio. Als franchisenemer krijg je advies en begeleiding op alle cruciale onderdelen van het starten en runnen van je studio. Daarnaast kun je veel leren uit het netwerk TULA yoga ondernemers, zodat je in korte tijd een succesvolle studio hebt.”

Massages boeken

“Ja, je kunt bij TULA ook massages boeken. Deze massages worden aangeboden door twee ervaren massagetherapeuten die gespecialiseerd zijn in een variatie aan soorten massages.”

Het hoogtepunt van TULA Yoga

“Het openen van onze eerste franchiselocatie in Ede. We hopen door heel Nederland meerdere TULA locaties te mogen openen”, laat Viki ten slotte namens TULA Yogastudio’s weten.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam