HIV Next Gen:
Photocredits: Sietske Roos

HIV Next Gen: “Dit event is echt zo inspirerend”

“Dit event is echt zo inspirerend. Met sprekers als Francoise Barre, de ontdekker HIV en Nobelprijswinnaar Timothy Brown, de enige man die genezen is van HIV, maar bijvoorbeeld ook Fred Verdult voorlichter en HIV activist, Casper Rokx, een jonge onderzoeker bij het Erasmus Medisch Centrum en vele wetenschappers van over de wereld”, aldus Sietske Roos, als gast aandachtig aanwezig tijdens het belangrijke HIV Next Gen congres in Amsterdam.

Vandaag is de laatste dag van het HIV Next Gen event dat 22 juli is begonnen en onder andere in het leven is geroepen voor de volgende generatie van leiders in de gezondheidszorg, onderzoekers, beleidsmakers, programmabeheerders en activisten.

Het Next Gen congres startte zondag 22 juli in het Casa hotel, dinsdag zijn ze aanwezig bij Global Village in de RAI en vanmiddag in de beurs van Berlage voor de boekpresentatie van de biografie ter nagedachtenis aan Joep Lange.

Bij de ramp met MH17 kwam de vooraanstaande aids-onderzoeker Joep Lange om het leven. Joep Lange zat samen met zijn partner Jacqueline van Tongeren aan boord van het MH17-toestel, op weg naar een aids-congres in Melbourne. Zijn levensmissie was het verlenen van goede gezondheidszorg aan mensen met hiv of aids in ontwikkelingslanden.

Professor Lange streed sinds het begin van de jaren tachtig tegen hiv en aids. Hij was onder meer hoofd van het Amsterdam Institute for Global Health and Development. Hij zette diverse cruciale proeven op rond virusremmers en deed onderzoek om de besmetting van moeder op kind te voorkomen. Na de boekpresentatie en herdenking van Joep eindigt het HIV Next Gen congres.

Next Gen reist om de 2 jaar met de grote internationale Aids-conferentie mee. Het event wordt bijgewoond door 15 tot en met 21-jarigen vanuit de hele wereld, die gepassioneerd zijn en bij willen dragen aan de wereldwijde strijd tegen HIV/AIDS.

Tijdens een driedaags programma vol spannende gesprekken, activiteiten en kansen om ‘echte wereld’-scenario’s te ervaren, zullen deelnemers hun plaats als toekomstige leider binnen één of meerdere disciplines vinden, maar ook mogelijke oplossingen presenteren en in de praktijk toepassen.

Bij de driedaagse bijeenkomst delen de zogenoemde ‘change-makers’ hun kennis, nemen ze deel aan spannende gesprekken, activiteiten, workshops en zijn er ervaren sprekers die hun kennis en ervaringen delen. Dit allemaal met als doel de wereldwijde strijd tegen HIV/AIDS aan te gaan en de wereldwijde impact van HIV te bespreken.

AIDS blijft de nummer één moordenaar van adolescenten in Afrika en de tweede belangrijkste doodsoorzaak onder adolescenten wereldwijd. In 2016 leefden naar schatting 36,7 miljoen mensen met hiv, waaronder 1,8 miljoen kinderen.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: We willen strijden voor een goede en toegankelijke HIV-preventie zorg