Tienervaccinatie tegen meningokokkenziekte van start
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Tienervaccinatie tegen meningokokkenziekte van start

Alle tieners die 14 jaar worden tussen 1 mei en 31 december 2018, hebben een oproep ontvangen van de GGD voor de meningokokkenvaccinatie. In week 38/39 zijn de uitnodigingen verstuurd, samen met een informatiefolder. In het werkgebied van GGD Amsterdam wordt gevaccineerd vanaf 11 oktober, schrijft de GGD Amsterdam.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte lijkt in het begin soms op een gewone griep of buikgriep. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden.

Tieners verkeren in veel verschillende sociale groepen en lopen daarom meer kans om besmet te worden en de bacterie onbewust zelf te verspreiden. Door tieners te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding. Volgend jaar wordt de vaccinatiecampagne uitgebreid. Eind 2019 zal aan alle kinderen die dan 14 t/m 18 jaar oud zijn, vaccinatie tegen meningokokken zijn aangeboden.

Als je kind niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans op meningokokkenziekte is gelukkig heel klein, meldt de GGD.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Heeft u nog geen plannen voor tweede kerstdag in Amsterdam?