Donker gekleurde groenten en fruit zorgen voor een gezonde veroudering
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Donker gekleurde groenten en fruit zorgen voor een gezonde veroudering

Ouder worden is onvermijdelijk (en zeker beter dan het alternatief). Hoewel je op je leeftijd geen invloed hebt, kun je het verval van veroudering wel vertragen met slimme keuzes in je leefwijze. En het goede nieuws is dat het nooit te laat is om te beginnen. Dat stelt New York Times columnist Yara Parker-Pope in haar laatste ‘Well blog’ die ze schreef voor het online medium van de New York Times.

“De beste eetstrategie voor goed ouder worden is om bewerkte voedingsmiddelen en dranken over te slaan. Dat zal volgens auteur Tara Parker-Pope onmiddellijk helpen. Andere manieren om je lichaam en geest goed op orde te houden zijn onder andere het eten van gekleurd eten zoals gekleurde groenten en fruit – bosbessen, kersen, spinazie en boerenkool – aan je dieet toe te voegen. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, vezels en carotenoïden.

“In een overzicht van de eetgewoonten van 187.000 mannelijke en vrouwelijke gezondheidswerkers, was het eten van drie of meer porties bosbessen per week geassocieerd met een 26 procent lager risico op diabetes. Een andere studie vond dat het eten van het equivalent van een kopje bosbessen per dag de bloeddruk verlaagde.

Verwerkt vlees zoals hotdogs en worsten zijn gezouten, gezouten of gerookt om de smaak te verbeteren en het behoud te verbeteren. Een aantal studies hebben associaties gevonden tussen het eten van veel vleeswaren en een slechte gezondheid. Uit een onderzoek van Harvard bleek dat het eten van een portie per dag van bewerkte vleeswaren zoals bacon, worst en vleeswaren geassocieerd was met een 42 procent hoger risico op hartaandoeningen en 19 procent verhoogd risico op diabetes.

Kleine veranderingen in lichaamsgewicht kunnen een grote impact hebben op gezondheidsrisico’s. Van het verliezen van slechts 5 procent van uw lichaamsgewicht is aangetoond dat het uw risico op diabetes en hartaandoeningen vermindert en de metabole functie in lever, vet en spierweefsel verbetert”, is te lezen in het artikel van gezondheid specialist en New York Times columnist Tara Parker Pope.

vrijetijdamsterdam.nl