CVM: ‘Kalmte, gemak en inspiratie door middel van mindfulness’

CVM: ‘Kalmte, gemak en inspiratie door middel van mindfulness’
De Nieuwe Kerk meditatievloer. Foto: Janiek Dam

“Het CVM is er voor iedereen die meer kalmte, gemak en inspiratie in zijn leven wil brengen, door middel van mindfulness”, aldus CVM directeur Rob Brandsma. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter het Centrum voor Mindfulness, dat haar activiteiten zo lang de coronarestricties gelden online aanbiedt.

Enthousiasme, passie en compassie

“Iedereen kan zich aanmelden voor een cursus of workshop. We zijn een groep van freelance trainers die met veel enthousiasme onze passie voor mindfulness en compassie aanbieden. Voor de administratie en website hebben we een staf op freelance basis.”

Introductie van Centrum voor Mindfulness

“Het Centrum voor Mindfulness is een professioneel en open trainings- en expertisecentrum voor mindfulness. We zijn gevestigd aan de Raadhuisstraat, in het hartje van Amsterdam. We willen bijdragen aan de kwaliteit van leven en werken, opvoeding, onderwijs en gezondheid door de integratie van mindfulness in alle geledingen van de samenleving. Dat doen we met een gevarieerd aanbod van trainingen, opleiding en expertise over de toepassing van mindfulness. Daarnaast werkt het Centrum door lezingen, publicaties en informatieverstrekking actief mee aan de verspreiding van de beoefening en integratie van mindfulness.

Concreet bieden we basis- en vervolgtrainingen in mindfulness aan, die voldoen aan de professionele standaarden. Daarnaast richten we ons ook op het toepassen van mindfulness in verschillende professionele werelden: managers en hoger leidinggevenden, kinderen en docenten in basis- en middelbaar onderwijs, werknemers in bedrijven en de gezondheidszorg. Voor deze doelgroepen zijn aparte programma’s ontwikkeld zoals een professionele opleiding tot mindfulness­trainer.”

Mindfulness trainingen bij het CVM

“De achtweekse mindfulnesstraining, die ook wel MBSR/MBCT wordt genoemd is de standaard training. Bijna iedereen stapt hierop in en de training start iedere twee weken opnieuw. Daarnaast zijn er vervolgtrainingen met thema’s zoals mindful communiceren en leven met je kernwaarden. Heel veel mensen volgen na een mindfulnesstraining ook een compassietraining, die echt een aanvulling kan zijn. Na training kiezen sommige mensen ervoor om zelf opgeleid te worden tot mindfulnesstrainer. Dat kan ook bij ons.”

Improvisatie vanwege de Coronacrisis

“Van de ene op de andere dag konden we geen mensen meer live ontvangen in het centrum! Dat vroeg om een snelle en drastische omschakeling, want de planning van de wekelijkse trainingen en opleidingen liep gewoon door, we konden onze deelnemers niet in de steek laten. Het was hard werken, rond de klok, maar het is ons gelukt: veel van onze programma’s draaien nu online, zo lang de richtlijnen voor coronapreventie dit van ons vragen.”

Stedelijke en landelijke functie

“We zitten in het oude centrum en daar zitten veel kantoren, ook van start ups. We zien dat veel mensen met een drukke baan in de buurt bij ons komen voor een training, bijvoorbeeld in de avond. Maar we hebben vooral een stedelijke en zelfs landelijke functie. Omdat we vlak bij de Dam zitten, zijn we goed bereikbaar met tram en metro. Ook vanaf het CS is het maar tien minuten lopen.”

Rijke en verdiepende opleidingen

“Mindfulnesstraining wordt vaak als eenvoudig voorgesteld. Maar het is een proces dat toch om veel trainerskwaliteiten vraagt en ook intensief is. Om dit alles goed te begeleiden wordt veel van de trainer gevraagd. Naast je eigen verdieping in mindfulness leer je in de basis- en vervolgopleiding over groepsdynamiek, omgaan met weerstand, het begeleiden van oefeningen en groepsgesprekken en compassie tonen voor de moeite die deelnemers soms hebben in hun leven.

De opleidingen zijn daarmee heel rijk en verdiepend maar – net als de training zelf – ook intensief. Deelnemers die terugkijken zijn verbaasd hoeveel ze in een paar maanden hebben geleerd.

We bieden een Basisopleiding tot mindfulnesstrainer in acht dagen. Ook kun je een opleiding volgen voor mindfulness in organisaties of mindfulness op school. Het volledige opleidingsaanbod staat vermeld op onze website.”

CVM: ‘Kalmte, gemak en inspiratie door middel van mindfulness’
Mindfulness zaal. Foto: CVM

De voordelen van mindfulness

“Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.

Veel onderzoek laat zien dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor heel veel mensen van waarde is.”

Hoogtepunten in de historie van CVM

“Er zijn vele hoogtepunten. Om een aansprekende te noemen: vorig jaar hebben we bij de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk over de Boeddha de bijbehorende meditaties verzorgd. De hele vloer van die grote kerk lag vol met felgekleurde matjes en kussens waarop duizenden tentoonstelling bezoekers voor het eerst kennis maakten met meditatie”, laat Centrum voor Mindfulness directeur Rob Brandsma ten slotte enthousiast weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Lifestyle

vrijetijdamsterdam.nl