Waan je terug in het atelier van Lucebert
Lucebert in Roode Bioscoop. Foto: Moni Dekkers

Waan je terug in het atelier van Lucebert

Donderdag start Theatergroep Flint in de Roode Bioscoop met een tweede serie muziektheatervoorstellingen van het theaterstuk Lucebert. Deze voorstellingen zijn gebaseerd op het unieke werk van Lucebert, één van de allergrootste Nederlandse dichters uit onze rijke Vaderlandse dicht geschiedenis en poëzie historie. Naast ‘schrijven’ vermaakte Lucebert zich ook met tekenen, fotograferen en schilderkunsten.

Onlangs waren de eerste serie ‘Lucebert shows’ van theatergroep Flint te zien in de Amsterdamse Roode Bioscoop. Flint werd bijgestaan door Lucebert kenner Wim Hazeu. Van zijn hand is vorig jaar een biografie over Lucebert gepubliceerd. “Wim was betrokken bij de voorstelling en gaf ons advies”, aldus een medewerker van Flint. De krachtenbundeling zorgde ervoor dat het werk van Lucebert een theatraal, visueel en muzikaal spektakel met spoken word, jazz, beats, soundscapes, hallucinerende beelden en een vuurspuwende vulkaan werd. Kortom een boeiend spektakel om te komen aanschouwen.

Na deze voorstellingen werden hoofdrolspelers Felix Strategier, Wim Meuwissen, Mark Nieuwenhuis én Martijn Grootendorst volgepropt met lovende recensies van gerenommeerde recensenten. Toch waren het niet de recensies die het viertal de meeste voldoening brachten. Daar lagen andere factoren aan ten grondslag. “Het mooiste waren de bezoekjes van de familie en dochters van Lucebert. In de theaterzaal van de Roode Bioscoop kwamen een hoop zoete herinneringen naar boven. Dat komt mede door dat we het decor, de aankleding en visuele beelden, zo hebben ingericht dat het overeenkomt met hoe het vroeger daadwerkelijk was’, aldus een enthousiast vertellende Martijn Grootendorst.

‘Lucebert schreef poëzie zoals poëzie bedoeld is’, vertelt Martijn tevreden vanuit de andere kant van de telefoonlijn, waarna hij al lachend nog enkele voorbeelden opsomt: ‘Pure verwarring, provocerend en recht voor zijn raap. Ja, echt een eigenzinnige en onderscheidende wijze van poëzie en dichten. Zijn stijl stond haaks op andere woordartiesten. Lucebert was onnavolgbaar maar tegelijkertijd oh zo boeiend in spraak en met muziek.

En tijdens deze voorstellingen brengen we dit weer naar voren. Felix is een oude rot in het vak met een enorme passie voor zijn werk en dat is leuk samenwerken. Bovendien beschikt Felix over een enorme kennis van Lucebert dat je bijna niet voor mogelijk kunt houden. Felix is al decennia actief met muziek en op andere fronten. Daar is hij echt uniek in. Wim is een Belgische acteur met een schat aan ervaring in de Vlaamse poëzie. Dit duo vult elkaar prima aan’, zegt Grootendorst.

Waan je terug in het atelier van Lucebert
Lucebert in de Roode Bioscoop. Foto: Moni Dekkers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Tijdens het gesprek met Grootendorst blijkt dat alle betrokkenen bij de voorstelling een enorme bewondering hebben voor het werk dat Lucebert door de jaren heen heeft gemaakt. Felix Strategier wordt hier als voorbeeld genoemd. Zelf een schat aan ervaring maar ook bijna volledig op de hoogte van de werken van Lucebert. Een mooie bijkomstigheid als je een hoofdrol vertolkt in de voorstelling Lucebert.

Als we beeldend kunstenaar Grootendorst ten slotte vragen of hij extra dingen kan opnoemen waarom de voorstelling een ‘must see’ is voor Amsterdammers hoeft hij niet lang na te denken en geeft hij onder andere aan dat Lucebert één van de grootste en meest bepalende kunstenaars was die we ooit gekend hebben. Redenen genoeg om een bezoekje te brengen aan één van de theatershows in de Roode Bioscoop’, aldus Grootendorst op de vooravond van het begin van de tweede serie met creatieve, muzikale, visuele en humorvolle theatervoorstellingen.

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

VTA – blog: leuke dingen doen in Amsterdam 16+17 februari 2019