Het verhaal achter een traan op de tompoes

In de Kempenaerstudio in de Staatsliedenbuurt wordt elke woensdag hard gerepeteerd aan de nieuwe productie van Toneelgroep Muzak. Dit jaar spelen ze Annie M.G. Schmidt’s Er valt een traan op de tompoes in het PLEIN theater in Amsterdam Oost. Vijfentwintig jaar na haar overlijden is het stuk nog steeds springlevend.

Wie zijn jullie eigenlijk?

Wij zijn een Amsterdamse toneelgroep en we zetten elk jaar een repertoirestuk op het toneel. De spelersgroep bestaat uit een mix van oudgediende en nieuwe spelers met zeer uiteenlopende achtergronden. Zo hebben we dit jaar iemand die werkt bij ARTIS, bij de UVA, een kinderpsycholoog, een leraar van groep 8 en een verpleegster. Maar op woensdagavond zijn we allemaal acteurs.

En dit jaar spelen jullie dus een stuk van Annie M.G. Schmidt. Is dat niet ouderwets?

In 2020 is het 25 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt overleed. Toch is dit stuk nog altijd actueel. Nog steeds wordt er in de politiek gesleuteld aan een passende euthanasiewet en in augustus liep er nog een strafzaak tegen een arts die euthanasie had uitgevoerd. Wat is leidend? De wens van de patiënt? Die van de familie? Of het oordeel van een arts? Dit zijn allemaal vragen die langskomen in het stuk. Daarnaast is het stuk ook grappig en gevat, precies zoals je van Annie verwacht.

Hoe gaan jullie te werk?

Onze regisseur, Loes van der Staak, zoekt elk jaar het stuk uit. Dat gebeurt eigenlijk altijd op basis van de spelersgroep. Het doel van Toneelgroep Muzak is om elk jaar weer een heel ander stuk te kiezen, zo kunnen de spelers zich verdiepen en ontwikkelen. Vorig jaar deden we bijvoorbeeld Richard III van William Shakespeare op locatie met live band. Dat was een heel groot project met teksten in vers en 14 man op toneel. Dit jaar hebben we slechts een cast van vijf spelers, waardoor we weer helemaal in kunnen zoomen op elementair spel. Zo blijft het uitdagend voor zowel de spelers als voor het publiek.

Wil je komen kijken? Er valt een traan op de tompoes is te zien op 21, 22 en 23 februari in het Pleintheater Amsterdam. Kaarten en meer informatie via www.toneelgroepmuzak.nl.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: DJ Kevin Denz:”Lijkt me tof om ooit op Tomorrowland te draaien”