
“Het Vondelpark is een belangrijke plek voor heel veel Amsterdammers om te wandelen, te fietsen, de hond uit te laten, te sporten, een terrasje te pakken of het openluchttheater te bezoeken. Ook veel toeristen zijn er dol op. De Vereniging Vrienden van het Vondelpark (VVVP) wil er voor zorgen dat deze publieke groene ontmoetingsfunctie duurzaam beschikbaar blijft voor al deze gebruikers met uiteenlopende wensen”, vertelt Arlette Naus namens De Vereniging Vrienden van het Vondelpark.
Ontwikkelingen in het park
“De VVVP blijft met al deze gebruikersgroepen, gemeente en horeca in gesprek om ervoor te zorgen dat het voor iedereen leuk en fijn blijft in het park en dat er goed en duurzaam voor de natuur wordt gezorgd. De VVVP werkt samen met andere organisaties om invloed te kunnen uitoefenen op de ontwikkelingen in het park.”
Wie is de organisatie achter ‘Vrienden van het Vondelpark’?
“De Vereniging is in 1987 opgericht en heeft zich in ruim dertig jaar met wisselende besturen voor bovenstaande functie ingezet. Belangstellenden die het Vondelpark ook een warm hart toedragen kunnen lid worden en stemmen tijdens de Algemene Leden Vergadering om het beleid en acties te ondersteunen. Zij kunnen zich ook actief inzetten voor de vrijwilligersactiviteiten in het park die door partnerorganisaties worden georganiseerd.”
Liefde voor het prachtige Vondelpark
“Het bestuur bestaat uit vrijwilligers, die gedurende hun vrije uren tijd, energie steken in de vereniging. Het zijn mensen met verschillende achtergronden maar allen met één gemeenschappelijk kenmerk: liefde voor ons prachtige Vondelpark.”
Kunt u iets over de historie van het Vondelpark vertellen?
“Bij de opening in 1865 heette het park het Rij- en Wandelpark. Na de onthulling in oktober 1867 van het standbeeld ter ere van de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel, werd de naam gewijzigd in Vondelpark. Het park is ontworpen door de beroemde architectenfamilie Zocher.
Lange tijd was het in particulier bezit, in 1953 werd het park voor het bedrag van 1 gulden aan de gemeente Amsterdam verkocht. Dit gebeurde onder de voorwaarde dat het zijn wandelbestemming moest behouden, de muziekuitvoeringen werden gecontinueerd, fietsers en ruiters het park mochten blijven gebruiken, honden los mochten lopen, en er geen politieke redevoeringen en collecten zouden worden gehouden.
In 1996 heeft het Vondelpark, als één van de eerste stadsparken, de status van rijksmonument verkregen. Deze status past bij de cultuurhistorische waarde die het park vertegenwoordigt. Daarmee is het Vondelpark één van de kroonjuwelen van Amsterdam.
De waarde als groene long voor de dichtbevolkte stad is enorm. Er staan bijvoorbeeld ruim 4700 bomen in het park, verdeeld over ongeveer 150 verschillende soorten. Hiervan staan er verschillende op de lijst van monumentale bomen in Nederland. De Vereniging heeft al vaker een ‘publieke bomenschouw’ gehouden. Op basis van dit contra-advies naar de gemeente, zijn al meerdere bomen gespaard gebleven.
De gebruikers van het park weerspiegelen de tijd waarin we leven. Van sjieke dames en heren in rijtuigen in 1865 tot de biro’s en bootcampers in 2020. De VVVP reageert steeds opnieuw op actuele ontwikkelingen vanuit de vraag: wat betekent dit voor het duurzame behoud van het park als groene long van de stad? Hoe zorgen we met elkaar voor een duurzaam park?”
De aantrekkingskracht van het Vondelpark
“Het Vondelpark is internationaal bekend en wordt enorm druk bezocht, o.a. door de centrale ligging in de verder groen-arme grachtengordel, het is er gezellig en er is veel te beleven zoals:
Fietsers gebruiken het fietspad als doorgaande, groene route of gewoon voor hun plezier.
Buurtbewoners en toeristen maken een wandeling door het park of laten hun hond uit.
Natuurliefhebbers genieten van de flora en fauna , met o.a. het ooievaarsnest en bijenhotel en werken vrijwillig bij de Koeienweide en het Rosarium. Cultuurliefhebbers bezoeken de mediaprogramma’s in het AvroTros gebouw, zoals de finale van ‘Wie is de Mol’. Joggers rennen er hun rondje en bootcampers werken hun sportprogramma af. Ouders met kinderen spelen in de speeltuintjes, het zwembadje en de klimtorens.
Natuurlijk kun je er ook chillen en picknicken op het gras en een terrasje pakken bij het Blauwe Theehuis, Vondel CS, het Melkhuisje en de Vondeltuin en in de zomer bij het Openluchttheater.”
Worden er ook activiteiten door de ‘Vrienden van het Vondelpark’ georganiseerd?
“De Vereniging heeft zich in het verleden succesvol ingezet voor het behoud van bomen, het plaatsen van de Vondelwaterfontein, het barbecueverbod en probeert momenteel weer optredens te laten plaatsvinden in de Muziekkapel. Tevens worden er cultuur- en natuurwandelingen en lezingen georganiseerd. Bij de vorige ledenvergadering was Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum, bijvoorbeeld als spreker uitgenodigd.”

Vrienden van het Vondelpark
Vrienden van het Vondelpark helpen de Vereniging om ons Vondelpark te verbeteren en ongewenste plannen tegen te houden. We proberen nog meer leden te werven om onze invloed te vergroten. De leden worden jaarlijks uitgenodigd voor de ledenvergadering op een locatie in het Vondelpark en voor andere activiteiten zoals een cursus of een natuurwandeling. Lid worden kan, voor minimaal 15 euro per jaar, digitaal via de website.
Wat vindt u van de drukte in het Vondelpark?
“Met toenemende bezoekersaantallen, inmiddels al meer dan 15 miljoen bezoekers per jaar, blijft de inzet van de Vereniging noodzakelijk om met de gemeente in gesprek te blijven over hoe het park aangenaam, groen, mooi en veilig kan blijven voor alle gebruikersgroepen. Afgelopen zomer was dat natuurlijk extra uitdagend vanwege de Covid-beperkingen”, laat Arlette Naus ten slotte weten.