Top-8 kaartenzaakjes in Amsterdam

Top-8 kaartenzaakjes in Amsterdam

Ben jij op zoek naar kaartenzaakjes in Amsterdam? Voor een mooie poster, print of foto aan de muur? Of gewoon een leuk, origineel kaartje voor een ander op de kop tikken? Vrije Tijd Amsterdam zocht uit waar je dit beeldmateriaal het best kunt scoren in de stad. ‘So be nice and send a card’.

Snuffelen naar nostalgische pareltjes in historische posterwinkel

Cine Qua Non is een posterwinkel met een rijke historie. Leid momenteel als pop-up store het leven van een stadsnomade, want heeft helaas geen vaste locatie. Zo nu en dan duikt het winkeltje ergens op en dan is het pareltjes scoren.

Denk aan (zeldzame) filmposters van pak ‘m beet Ragging Bull, Bladerunner, Star Wars of klassieke Franse arthouse films. Maar het is ook ouderwets neuzelen in stoffige kaartenbakken op zoek naar jeugdidolen uit grootmoederstijd, zoals Cliff Richard, Dave Berry en Salvatore Adamo. Of meer recente quilty pleasures en jeugdhelden.

Zo kun je er zomaar de Backstreet Boys, Vanilla Ice, Guns ’n Roses en Milli Vanilli op ‘vergane’ ansichtkaarten veroveren. Kortom: letterlijk nostalgie uit den ouden doosch. Wees er echter snel bij. Momenteel zit Cine Qua Non nog tijdelijk om de hoek bij het Waterlooplein.

Maar voor je het weet verandert die locatie weer in een hip modezaakje en start de zoektocht naar een nieuw onderkomen voor de filmparafernalia opnieuw.

Adres: Houtkopersdwarsstraat 6 deze POP UP is gesloten

Top-8 kaartenzaakjes in Amsterdam
Guilty pleasures by Ine Qua Non

Passie voor plaatjes op Keizersgracht

Van buitenaf gezien is al duidelijk wat Art Unlimited verkoopt. De statige zaak op de Keizersgracht heeft misschien wel de grootste collectie ansichtkaarten van de stad. Er is werkelijk voor elke gelegenheid of over ieder onderwerp een kaart te vinden.

Van zeer kunstzinnige prenten tot laagdrempelige humorteksten. Bij Art Unlimited zijn alle printjes op thema gesorteerd. Verder kun je zoeken op uitvoerend kunstenaar of beroemdheid.

Je waant je als het ware in een bibliotheek vol afbeeldingen. De passie voor plaatjes druipt ervan af. Naast kaarten heeft de locatie een aanzienlijke collectie (kunst)posters. Neem voor een bezoek wel even de tijd en leef je uit!

Adres: Keizersgracht 510

Originele kaarten scoren in voormalige stomerij

’t Stomerijtje is een klassieke kaartenwinkel op de Haarlemmerdijk. Waar je jaren geleden nog je kleren kon laten stomen, ben je hier nu voor een originele verjaardagsboodschap of gelukwens aan het juiste adres.

Het assortiment is overweldigend. ‘Van bakfietsmoeder tot buurtbewoners en studenten: ze weten ‘t Stomerijtje allemaal te vinden voor die ene bijzondere kaart voor een bijzonder iemand.

Want ja, “achter elke kaart schuilt een verhaal”, schreef Metro vorig jaar over de winkel. Helemaal waar. Dus plan een dagje shoppen op ‘de Dijk’ en sla dit fraaie kaartenhandeltje absoluut niet over.

Adres: Haarlemmerdijk 56

Archeologische ontdekkingen in stoffige platenzaak

Ben je toch al op de Dijk, loop dan even door naar nummer 86. Maar neem je stofdoek mee, we gaan naar Discostars. Met alle respect natuurlijk. Als je binnenstapt komt de geur van vintage je al tegemoet. Discostars is vooral een platenzaak.

Tussen alle dozen, opgestapelde cd’s, boeken en vinyl, is het goed zoeken naar de volgepakte toonbank om af te rekenen. Dit moet ook nog eens voorzichtig gebeuren, iets omstoten ligt op de loer. Discostars heeft ook een sociale functie.

‘Mannetjes’ uit de buurt bespreken er de dagelijkse beslommeringen. Maar waarom staat deze klassieker eigenlijk in ons lijstje? Nou, je kunt er ook prachtige ansichtkaarten van legendarische artiesten en wittedoeksterren bemachtigen, en er zijn mooie posters van muzikale grootheden op te graven. Vergeet je archeologische borstel niet!

Adres: Haarlemmerdijk 86

Sympathieke kleinhandel in beeldmateriaal

Titus Dorsman Books is zo’n zaakje dat meteen sympathie opwekt. Voor de echte romanticus. Bij binnenkomst is de naamgever van de winkel al direct te zien en groet je hartelijk. ‘Een kleinhandel in beeldmateriaal en eigentijdse boeken’, zo omschrijft hij zijn trots.

Dorsman verkoopt onder meer mooie prints van pop- en filmsterren, van Adèle tot Brigitte Bardot. We hadden Titus zelf graag op de gevoelige plaat vastgelegd als illustratie bij dit artikel, maar bescheidenheid siert de eigenaar.

“Een foto mag je nemen, maar ik wil er zelf niet op”. Daarbij excuseert de vriendelijke gastheer zich ook nog eens voor de wat rommelig ogende aanblik van de handel. Niks van waar, vinden wij. Titus Dorsman is een uiterst overzichtelijke zaak waar je naar hartenlust kunt rondsnuffelen.

Adres: Nieuwe Hoogstraat 16

Top-8 kaartenzaakjes in Amsterdam
Titus Dorsman zonder Titus Dorsman. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Presents, presents, presents…

De naam zegt het al, It’s a Present is een cadeauwinkel. Met inmiddels meerdere vestigingen. De shop zit in de Negen Straatjes, in de Haarlemmerstraat en in Utrecht. It’s a Present verkoopt allerlei prullaria op niveau. Gadgets, games, huis-tuin-en-keukenhebbedingetjes, en, natuurlijk, een uitgebreid aanbod aan ansichtkaarten.

Onze favoriet zijn prentjes van de hedendaagse popsterren met creatieve taaltekstjes. Let’s have a Gigi, Haddy Bey Day en Condrakeulations begeleiden tekeningen van Gigi Hadid, Beyoncé Knowles en Drake. Genoeg leuks te vinden in deze kadoshop, je kunt het zo gek niet bedenken…

Top-8 kaartenzaakjes in Amsterdam
It’s a present! Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Adres: Gasthuismolensteeg 4

Kunstfotografie voor iedereen

Heb je wat meer te besteden en wil je je huis verfraaien met ware fotokunst, neem dan een kijkje bij YellowKorner aan het Singel. De gallery heeft als doel kunstfotografie voor iedereen toegankelijk te maken.

Hedendaagse kunstenaars worden naast grote namen uit de fotografie geëxposeerd. Als je in de store rondkijkt, denk je alleen nog maar: ‘die wil ik, die wil ik, die wil ik’. Vanaf vijftig euro kun je al een schitterende foto scoren, die je dagelijkse huiselijke aangezicht een stuk aangenamer maakt.

De fotografie wordt in dit ‘museum voor photo art’ in grotere, maar gelimiteerde oplages gepresenteerd, zodat iedereen een uniek en origineel kunstwerk kan bezitten. Kijk er eens rond en sla je slag.

Top-8 kaartenzaakjes in Amsterdam
YellowKorner. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Adres: Singel 282

Monumentale winkelkasten in studentikoze sferen

Onder studenten is de Oudemanhuispoort natuurlijk een begrip. Het is het boegbeeld van de Universiteit van Amsterdam. De doorgang van de poort, die loopt van de Oudezijds Achterburgwal naar de Kloveniersburgwal, is ingericht als een soort minimarktplaats waar je ‘books, prints and music’ op de kop kunt tikken.

Studenten en toeristen mengen zich in de nauwe steeg. Het heeft die ouderwetse rommelmarktsfeer in een historische omgeving. De meteen in het oog springende monumentale winkelkasten dienen als etalage voor de handelswaar.

We pakken de tijdmachine naar een aantal eeuwen terug. In de Oudemanhuispoort is van alles te krijgen: van historische landkaarten tot reclameposters uit vervlogen tijden. Open de poort en wie weet wat je scoort!

Top-8 kaartenzaakjes in Amsterdam
De monumentale winkelkasten in de Oudemanhuispoort. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Adres: Oudemanhuispoort

Staat jouw favoriet er niet bij, laat het ons weten!

Door: Eelko Mink

vrijetijdamsterdam.nl

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam