Stichting RozeinWit: ‘Belangrijk dat positieve geluiden een podium krijgen’
Foto van vlak voor de boot de grachten op ging vorig jaar (voor de OBA), met v.l.n.r. Chris Rikers, Karin Pool, Megan Engels, Geert Rootmensen en René de Vries.

Vrije Tijd Amsterdam besteed deze maand veel aandacht aan de komende Pride Amsterdam. Onze eerste special was een interview met de stichting RozeinWit. VTA sprak met Megan Engels, één van de drijvende krachten van deze stichting. Onderwerpen zoals de eerste deelname aan de Canal Parade in 2018, de aanstaande botenparade 2019 en het doel van de stichting passeerde onder andere de revue. Met het oog op de Canal Parade van 3 augustus alle reden om tot herpublicatie over te gaan.

Even voor de mensen die stichting RozeinWit nog niet kennen. Wat is de achterliggende gedachte van de stichting?

Stichting RozeinWit is opgericht vanuit de gedachte dat zichtbaarheid van diversiteit leidt tot het normalisatie hiervan. We willen een veilige werksfeer creëren voor artsen (in opleiding) en co-assistenten, want door zichzelf te zijn zullen ze beter hun werk kunnen doen. Ook willen we er voor patiënten zijn, om ervoor te zorgen dat zij zich veilig en geaccepteerd voelen bij hun arts.’

Vorig jaar hebben jullie voor het eerst meegevaren tijdens de Canal Parade. Ik ben reuze benieuwd hoe deze belevenis was?

‘Het was voor ons een hele speciale dag. We hebben van alle opvarenden zoveel positieve verhalen gehoord. Iedereen heeft zich heel vrij en gesterkt gevoeld door op de boot te staan. We hebben ook van veel mensen langs de kant gehoord hoe gaaf het was om een boot vol dokters te zien varen. Ik quote: “dokters dansen dus ook!”. Op de boot staan liet zien dat dokters ook mensen zijn.’

Hoe ontwikkelt de stichting RozeinWit zich?

‘Nadat we vorig jaar RozeinWit op de kaart hadden gezet met de Canal Parade zijn wij overspoeld met contactverzoeken vanuit alle hoeken van het land. We hebben deze toestroom eerst geïnventariseerd, waarna we vervolgens aan de slag zijn gegaan met het schrijven van ons beleidsplan. Hiervan worden nu de eerste projecten opgepakt.

Noemenswaardig is de lijst met ‘LHBTI+ vriendelijke artsen’ op onze website. Deze ging in januari 2019 online met de eerste 100 artsen, en is inmiddels tot een aantal van 400 gegroeid met 66 beroepen vertegenwoordigd. We zijn verder bezig met ons netwerk vergroten en hebben afgelopen periode met verschillende partijen om de tafel gezeten.

Voor de toekomst staat een symposium gepland in 2020 en gaat een actief lid aan de slag met de positie van transgender studenten in de opleiding geneeskunde. Kortom: meer dan genoeg om mee aan de slag te gaan!’

Pride is protest! Terecht?

‘Interessante vraag! De beginselen van de LHBTI+-beweging zijn voortgevloeid uit verschillende andere protestbewegingen: vrouwenrechten, de seksuele bevrijding van de jaren ‘60/’70 en de strijd tegen segregatie en racisme in de V.S. Tijdens Pride moeten we niet vergeten hoe ver LHBTI+-rechten zijn gekomen in de afgelopen 50 jaar.

Het waren AIDS activisten die hebben gevochten voor de zorg die zij nodig hadden, en velen daarvan hebben hun strijd niet overleefd. Ik denk dat je hen teniet doet als je zegt dat Pride geen protest is. Met RozeinWit dragen wij uit dat het niet uitmaakt wie je bent: we willen geen aparte LHBTI+ beweging zijn, onze straight collega’s zijn onze belangrijkste allies. Je moet alleen nooit vergeten waar je vandaan komt!

Hoe gaat het momenteel met de positie van de LHBTI-artsen. Dat bleek niet altijd even makkelijk tijdens ons interview vorig jaar. Is daar verbetering zichtbaar?

Het is moeilijk zicht te krijgen op de situatie van alle LHBTI+ artsen. We horen van mensen die met gemak uit de kast zijn gekomen op hun werk en hier goede ervaringen mee hebben, weer anderen verzwijgen een deel van hun identiteit uit angst van wat de reactie daarop zal zijn. Het verschilt ook waar in de gezondheidszorg je werkt en hoe de werksfeer is.

We zien dat RozeinWit een plek is waar LHBTI+ artsen zich naartoe wenden omdat er gelijkgezinden zijn, mensen in het vak die je verhaal herkennen. Tegelijkertijd zien we veel ‘straight allies’ die aansluiten omdat zij volledig achter hun collega’s staan en het belang van diversiteit zichtbaar willen onderschrijven. Dat vinden wij mooi om te zien.

Maar zoals eerder gezegd: we zien nog veel werk aan de winkel om het voor de nieuwe generatie artsen seksuele, gender en sekse diversiteit de normaalste zaak van de wereld te maken.’

Vorig jaar gingen er 120 mensen mee op jullie boot. Hoeveel zijn dat er dit jaar?

‘140! De animo is groot, vandaar dat wij voor een boot van een formaatje groter hebben gekozen! Wij hebben ook meegevaren met de Utrecht Canal Parade dit jaar en toen waren ook zo’n 70 artsen aan boord.’

En LHBTI patiënten. Weten die al van jullie bestaan? Hebben jullie daarin stappen gemaakt?

‘Wij krijgen regelmatig mailtjes van patiënten die een huisarts zoeken in de nieuwe omgeving waar zij naartoe verhuisd zijn. Of mannen die op zoek zijn naar een huisarts die PrEP (pre-exposure profylaxe tegen HIV) voorschrijft. Wij hebben vorig jaar ook een aantal keer het nieuws gehaald met de stichting wat voor veel belangstelling heeft gezorgd.

Wij zijn nog niet begonnen met het actief promoten van de lijst LHBTI+ vriendelijke artsen onder patiënten omdat wij dit pas willen doen als wij het idee hebben dat mensen een arts kunnen vinden bij hun in de buurt. Bij 500 artsen op de lijst gaat er dus een persbericht uit naar verschillende instanties om die bekendheid te creëren!’

Nog iets toe te voegen?

‘Het zijn vaak de paar negatieve commentaren of initiatieven die breed uitgemeten worden in het nieuws. Wij krijgen juist enorm veel positieve reacties en warme ontvangsten binnen onze beroepsgroep.

Vele artsen registreren zich voor de lijst LHBTI+ vriendelijke artsen, we worden in Groningen met open armen ontvangen om de positie van transgender studenten in de opleiding te verbeteren en als kers op de taart vaart de voorzitter van de artsenfederatie KNMG (De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) mee op de boot om zo zijn steun uit te spreken.

Belangrijk vinden wij dat de positieve geluiden een podium krijgen’, laat Megan Engels ten slotte weten namens de stichting RozeinWit.

Interview door:

Stichting RozeinWit: ‘Belangrijk dat positieve geluiden een podium krijgen’

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Tip: check ook ons blog: Special – Pride Amsterdam 2019

Gerelateerd artikel: Volop Youth Pride activiteiten tijdens Pride Amsterdam 2019