RozeinWit: Een aanspreekpunt voor studenten en collega's
Een bijeenkomst waarbij Ellie Lust van RozeinBlauw een mooi verhaal deed.

RozeinWit: Een aanspreekpunt voor studenten en collega’s

In aanloop naar de Canal Parade tijdens PRIDE Amsterdam 2018 stelden we een aantal vragen aan de deelnemers die mee zullen varen op 4 augustus 2018. Op zoek naar het verhaal achter de deelname van de boten. Vandaag is het de beurt aan stichting RozeinWit, in het leven geroepen door Karin Pool, Chris Rikers en Geert Rootmensen.

RozeinWit: Een aanspreekpunt voor studenten en collega's
Chris Rikers, longarts.

“Stichting RozeinWit, is opgericht in maart 2018, naar het idee van GLADD, Gay lesbian Association of doctors and dentists uit Sydney”, begint het drietal aan het interview met Vrije Tijd Amsterdam.

“We wilden al sinds mei 2016 iets doen met en voor LHBTI-artsen. In dat jaar tijdens een congres voor longartsen in opleiding stonden we stil bij het thema van de positie van de LHBTI-artsen. Daar bleek dat die positie niet altijd even makkelijk was waarop we besloten een eerste bijeenkomst te organiseren. Deze vond plaats op 5 mei 2017.

Tijdens deze meeting bleek dat er nog veel te verbeteren is voor medische LHBTI-specialisten. De uitkomsten hiervan hebben we eerst laten bezinken.

In de winter van 2017 namen we het besluit tot het oprichten van een stichting om de positie van LHBTI-artsen en tandartsen te ondersteunen en zichtbaarder te maken. Daarmee sluiten we aan bij initiatieven binnen andere beroepsgroepen, zoals Roze in Blauw van de politie en Roze in Groen, het LHBTI-netwerk binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Roze in Blauw is een landelijk samenwerkingsverband van alle Roze in Blauw-teams uit alle politie-eenheden en diensten van de politie. Deze teams zijn aanspreekpunt voor Lesbiënnes, Homo’s, Biseksuelen en Transgenders (LHBTI) binnen én buiten de politie.

Roze in Groen heeft als missie het creëren van een sociaal veilige en stimulerende werkomgeving voor alle medewerkers en LHBTI-medewerkers in het bijzonder. Het bevorderen van sociale acceptatie, zichtbaarheid, emancipatie, gelijkheid en evenredige arbeidsparticipatie zijn hierbij de kernvoorwaarden.

RozeinWit: Een aanspreekpunt voor studenten en collega's
Karin Pool, longarts.

Kijk, we doen de oprichting van onze stichting niet uit boosheid of als een soort zieligheid. Niet om te zeggen “kijk ons eens”, maar écht om met zichtbaarheid bij te dragen aan zaken zoals acceptatie en normalisatie.

Voor studenten en collega’s die tegen zaken aanlopen of ergens mee worstelen willen we een aanspreekpunt zijn en functioneren als overlegorgaan voor andere partijen. Daarnaast vinden we het een taak ten opzichte van patiënten, zodat we onder meer zichtbaarder zijn voor patiënten die zelf LHBTI’er zijn”, vervolgt het drietal over de vrijwel kakelverse stichting RozeinWit.

Tijdens de vaart door de Amsterdamse grachten willen we de publieke bekendheid van de stichting vergroten en dat gaat ons zeker lukken. Er varen in totaal 120 enthousiaste artsen en hun partners mee, zowel LHBTI-artsen als collega’s die diversiteit toejuichen. Alle mensen aan boord dragen dezelfde boodschap uit.

Hoe onze boot eruit komt te zien houden we nog voor onszelf maar ga er maar vanuit dat we er een groot feest van maken. Verder voelen we ons zeer bevoorrecht dat we mee kunnen varen en hopen op heel veel positieve reacties en media aandacht. Er zijn LHBTI-artsen en studenten uit het hele land op onze boot dus het is een mooie gelegenheid om elkaar (beter) te leren kennen. We gaan er die dag vooral een groot feest van maken.

We zijn ontzettend blij dat we zijn geselecteerd om mee te doen. De exacte reden weten we niet maar we denken dat onze deelname goed aansluit met het thema ‘heroes’. In veel situaties kunnen dokters helden zijn en het is een primeur een boot vol artsen te hebben. Die factoren zullen ongetwijfeld meegespeeld hebben.

Los van onze eigen deelname vinden we het belangrijk dat PRIDE, anno 2018, in Nederland én in het buitenland nog steeds wordt georganiseerd als belangrijk instrument om de LHBTI-gemeenschap zichtbaar te maken.

RozeinWit: Een aanspreekpunt voor studenten en collega's
Geert Rootmensen, longarts.

Het gaat helaas nog steeds niet goed met ‘de community’ op veel plaatsen in de wereld en alhoewel er in Nederland ook goede stappen zijn gemaakt is er nog een hoop te verbeteren.

De Pride is zeker ook een moment om te vieren wat er tot nu toe wel al is bereikt en om de diversiteit te tonen aan de wereld”, laten de drie van RozeinWit tenslotte weten.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Alle interviews met de deelnemers lezen? Neem dan een kijkje op onze pagina algemeen.