Presentatie ‘80 jaar vrijheid’ en tentoonstelling ‘Porselein!’ geopend bij Museum Weesp

Museumliefhebbers opgelet! In Museum Weesp zijn sinds vorige week de nieuwe presentatie ‘80 jaar vrijheid’ en tentoonstelling ‘Porselein!’ te zien. Vrije Tijd Amsterdam bezocht beide hoogtepunten aan de hand van conservatoren Lisette Zijp en Suzanne Veldink.

Door: Rik Verkaik

Presentatie 80 jaar vrijheid

In de nieuwe ‘schatkamer’ van Museum Weesp, wordt de presentatie ‘80 jaar vrijheid’ getoond. Na de bevrijding van Nederland in 1945, brak er een periode van uitbundige vreugde aan. In de eerste dagen na de bevrijding hulden veel mensen zich in kleding met oranje tinten en de kleuren van de Nederlandse vlag. Symbolen van vrijheid doken overal op en zijn nu te zien in Museum Weesp.

Presentatie ‘80 jaar vrijheid’ en tentoonstelling ‘Porselein!’ geopend bij Museum Weesp

 

“Deze presentatie gaat over 80 jaar vrijheid in Nederland, aan de hand van voorwerpen die dat echt vertellen. Het gaat over de vrijheid die we vieren. We hebben een bijzondere bruikleen vanuit het Verzetsmuseum Amsterdam”, vertelt Lisette Zijp terwijl we nieuwsgierig meelopen naar de onlangs geopende ‘schatkamer’.

In de nieuwe ruimte worden we met trots bijgepraat over de vrijheidsobjecten. Als middelpunt zien we een speciale ‘bevrijdingsrok’ uit Weesp schitteren, gemaakt en gedragen door Weesper kinderboekenschrijfster en mensenrechtenactiviste Mies Bouhuys (1927-2008).

Lisette Zijp: “Deze bevrijdingsrok heeft Mies, met de middelen die ze had, op haar zolderkamertje zelf gemaakt. Zij droeg de rok in huis, maar dat was heel gevaarlijk. Haar vader was al op de korrel bij de Duitse bezetter. Het was bloedlink om het kledingstuk al te dragen, vandaar dat haar moeder het heeft afgepakt en tijdelijk in een la onder de oven heeft verstopt. Tot de grote dag: bevrijdingsdag.”

Presentatie ‘80 jaar vrijheid’ en tentoonstelling ‘Porselein!’ geopend bij Museum Weesp

Bovendien toont de presentatie een unieke selectie van Weesper verzamelaar en kunstenaar Dennis Koek. In een grote vitrinekast zijn parels, zoals lepels, tegels, borden en blikken, uit zijn bijzondere collectie bevrijdingsmemorabilia te aanschouwen.

Wat zijn meest speciale verzamelobject is? Een klein Philips-radiootje, waarop men op 3 oktober 1944 kon afstemmen om de radio zender Herrijzend Nederland te horen. Op dit kanaal werd geluisterd naar gecodeerde boodschappen voor het verzet.

Presentatie ‘80 jaar vrijheid’ en tentoonstelling ‘Porselein!’ geopend bij Museum Weesp

Tentoonstelling Porselein!

Bovendien kunnen bezoekers van Museum Weesp, in het kader van het Erfgoedfestival 2025, de nieuwste tentoonstelling Porselein! bewonderen. Tussen 1759 en 1770 werd in Weesp het eerste porselein van Nederland gemaakt. Museum Weesp beheert de grootste en meest veelzijdige collectie hiervan. In de expositie Porselein! staat het vakmanschap van de porseleinmakers centraal, toen en nu.

“Het uitgangspunt in deze expositie is het porselein dat in Weesp in de 18e eeuw werd gemaakt. We hebben echt een unieke collectie. Ik wilde kijken wat er nu met porselein wordt gedaan en hoe je dat kunt verbinden aan het porselein dat hier destijds werd gemaakt, vanuit het perspectief van de kunstenaars.

Hoe moeilijk is het? Wat kan er fout gaan? Hoe dun of zwaar kan porselein gemaakt worden? We willen de technische uitdagingen, wat het materiaal met zich meebrengt, laten zien”, vertelt conservator Suzanne Veldink terwijl Vrije Tijd Amsterdam meeloopt naar een bijzondere ruimte met vele pronkstukken van porselein.

Presentatie ‘80 jaar vrijheid’ en tentoonstelling ‘Porselein!’ geopend bij Museum Weesp

 

Bij ieder voorwerp hoort een verhaal. Een van de verhalen gaat over een uniek object gemaakt door Milou van Ham. “Dit is echt heel kunstig gemaakt met gietporselein. We hebben ook een filmpje van haar, hier is ze met de knijpfles met porselein bijna meditatief vormen aan het maken. Milou werkt met taal, eigenlijk is zij een soort beeldende dichter. Haar kunstwerken beschrijven niet alleen de werkelijkheid, maar zijn er ook op gebaseerd”, vertelt Suzanne Veldink, waarna we verder bewegen langs de andere originele porseleinobjecten van de expositie.

Presentatie ‘80 jaar vrijheid’ en tentoonstelling ‘Porselein!’ geopend bij Museum Weesp

Waar de makers in de 18de eeuw in het geheim experimenteerden om het befaamde Duitse Meissen-porselein te evenaren, zoeken hedendaagse kunstenaars op hun eigen manier de grenzen van het materiaal op. “Het is ook leuk om het oude en nieuwe porselein in een 18e eeuwse setting neer te zetten. Bezoekers hebben dan meteen een sfeer en gevoel erbij.”

We zien een pronkstuk gemaakt door kunstenares Paula Bastiaansen. “Je denkt hoe is het mogelijk om het zo te kunnen maken, het is echt zo dun als papier. Dunner en dynamischer kan niet. Zij heeft deze manier van werken in de afgelopen 30 jaar helemaal geperfectioneerd. Dit is haar handschrift als kunstenares. Het gaat door de pers, ze doet nog wat met de hand en dan maakt ze er een vorm van. Daarna gaat het de oven in. Deze manier van maken is zeker niet voor iedereen weggelegd. Hier gaat veel oefenen en proberen aan vooraf.”

We gaan door naar het bijzondere kunstwerk van Beatrijs van Rheeden. “Zij voegde textiel toe aan porselein, wat zorgt voor een heel mooi contrast en zij maakte het haakwerk helemaal zelf. Het lijkt soms door een machine gemaakt, maar het zijn echt mensen handen.”

Beatrijs van Rheeden

Naast werk van Milou van Ham, Paulia Bastiaansen en Beatrijs van Rheeden zien we prachtig porseleinwerk van de kunstenaars Simone Post en Roos op ten Berg.

Een van de vrijwilligers vertelt na afloop ook nog eens enthousiast over de geschiedenis van Museum Weesp. Op basis van de presentatie, tentoonstelling en algemene informatie, kunnen we een bezoekje aan Museum Weesp dan ook van harte aanbevelen.

De presentatie ’80 jaar vrijheid’ duurt tot en met 24 augustus 2025 en de tentoonstelling Porselein! is tot en met 4 januari 2026 te zien. Klik hier voor meer informatie.

Over de auteur:

Rik Verkaik, oprichter van Vrije Tijd Amsterdam, schrijft al meer dan acht jaar over exposities, evenementen, kunstenaars, muziekartiesten, ondernemers, vrije tijd en maatschappelijke initiatieven in Amsterdam. Al meer dan een miljoen mensen hebben zijn bijdragen voor deze website en bijbehorende social mediakanalen gelezen.

Rik Verkaik