Jubileumeditie SAIL 2025: “Spectaculairder dan ooit en verbroedering op water”

Van 20 tot en met 24 augustus staat in Amsterdam de jubileumeditie SAIL 2025 op het programma. Vrije Tijd Amsterdam blikt alvast vooruit met algemeen directeur Mitra van Raalten.

Door: Rik Verkaik 

Wat kunnen bezoekers verwachten van SAIL 2025?

“SAIL 2025 wordt een unieke jubileumeditie waarin we 10 edities en 50 jaar SAIL én 750 jaar Amsterdam vieren. Bezoekers kunnen rekenen op een spectaculaire SAIL-In Parade, indrukwekkende Tall Ships, ons eigen Hollandse Vloot en varend erfgoed, vernieuwende programmering met 200 activiteiten. Maar vooral: vijf dagen internationale verbroedering op het water en de kade: SAIL is een feest voor iedereen.”

Wat maakt deze editie van SAIL uniek ten opzichte van de voorgaande edities?

“Uiteraard is het bijzonder dat we een driedubbel jubileum vieren. En dat vieren we met nieuwe programma-onderdelen, zoals SAIL On Stage, een serie avondconcerten, met oa Karsu, Concertgebouworkest Young, Jan Smit, de 3J’s, Kris Kross Amsterdam, Numidia, Yves Berendse, Davina Michelle en vele anderen! Daarnaast is ook de avondshow vernieuwd: Waves of Light, een dagelijkse lichtshow vanaf de A’DAM Toren, precies 750 seconden, een ode aan 750 jaar Amsterdam waarmee elke SAIL-dag wordt afgesloten. Ook werken we met thematische zones, de ‘Oceanen van SAIL’, waardoor het programma nog breder over de stad wordt verspreid.”

Jubileumeditie SAIL 2025: “Spectaculairder dan ooit en verbroedering op water”

Hoeveel schepen doen er dit jaar mee en uit welke landen komen ze?

“We verwachten tientallen internationale Tall Ships, honderden Nederlandse schepen en diverse marineschepen en duizenden bootjes op het water. Samen vormt dat het unieke decor van SAIL: waar ook de internationale schepen en hun crew niet op kunnen wachten! De Tall Ships komen uit heel de wereld, van Peru, Uruguay tot Duitsland, Frankrijk en Oman.”

Is er een overkoepelend thema aan SAIL 2025 verbonden?

“Ja, het thema is United by Waves. In een tijd van wereldwijde spanningen is het water nog steeds het middel dat ons met alle mensen op deze aarde verbindt. Met SAIL vieren we die culturele diversiteit, en creëren we ontmoetingen zowel op het water als op de kade. De schepen zijn vijf dagen vrij toegankelijk en hun bemanningen zijn trots op een deel van het land van herkomst aan Nederland te presenteren.”

Jubileumeditie SAIL 2025: “Spectaculairder dan ooit en verbroedering op water”

Wat zijn de absolute hoogtepunten in de historie van SAIL?

“De eerste editie in 1975 ter ere van 700 jaar Amsterdam is natuurlijk heel bijzonder; dat is waar we vandaan komen. Sindsdien is SAIL uitgegroeid tot het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland, dat iedere vijf jaar miljoenen bezoekers trekt. Met de SAIL-In Parade en SAIL-Out Parade als spectaculaire hoogtepunten: uniek in de wereld, waar ook de kapiteins van alle internationale schepen reikhalzend naar uitkijken.”

Hoe verloopt de voorbereiding achter de schermen voor zo’n grootschalig evenement?

“Met veel toewijding en nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen. Er wordt al jaren gewerkt aan vergunningen, veiligheid, hospitality en programmering. Alleen met inzet van vele partners, vrijwilligers en sponsoren is dit mogelijk.”

Jubileumeditie SAIL 2025: “Spectaculairder dan ooit en verbroedering op water”

Worden er veel bezoekers verwacht?

“Tijdens de laatste editie, alweer 10 jaar geleden vanwege Covid, trok SAIL zo’n 2,3 miljoen bezoekers. We gaan in onze voorbereidingen uit van vergelijkbare cijfers, terwijl het geen doel is. Veiligheid, toegankelijkheid en leefbaarheid staan voorop, zodat iedereen kan genieten van een unieke jubileumeditie.”

Wat zijn de grootste logistieke uitdagingen waar jullie mee te maken hebben?

“De balans tussen drukte, leefbaarheid, op het water én op de kades, vraagt om goede regie en planning. Daarnaast is ook de stad in verandering en gaan werkzaamheden aan weg en spoor bijvoorbeeld door, daar heeft SAIL geen invloed op. Samen met alle bevoegde partners werken we daarom een goede plannen om bezoekers een zo’n optimaal mogelijke beleving te geven.”

Op welke manier is de stad Amsterdam betrokken bij de organisatie van het evenement?

“De gemeente Amsterdam is vanaf het begin nauw betrokken, als vergunningverlener, als partner en als gastheer. SAIL ontstond in 1975 uit de viering van 700 jaar Amsterdam, is de legacy gebleken van die viering en die verbondenheid is gebleven. De gemeente, Amsterdam is als Hosting Partner, die het decor mogelijk maakt, onmisbaar voor SAIL 2025!  Dit geldt overigens ook voor Port of Amsterdam, die als Hosting Partner zorgt voor de veilige en soepele doorvaart van alle schepen.”

Jubileumeditie SAIL 2025: “Spectaculairder dan ooit en verbroedering op water”

Hoeveel vrijwilligers zijn er actief en wat is hun rol? Zijn er nog nieuwe vrijwilligers welkom?

“Vrijwilligers zijn voor het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland onmisbaar. Tijdens SAIL zijn er zo’n 2000 vrijwilligers actief: van publieksbegeleiding tot nautische coördinatie en van productiehulp tot persbootkapitein. Hun hulp is onmisbaar. Wat hartverwarmend is: ruim een half jaar van tevoren moesten we de inschrijving sluiten omdat we al voorzien waren: echt geweldig!”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“SAIL is meer dan een evenement: het is een ontmoeting van culturen, een eerbetoon aan ons maritiem erfgoed verleden en tegelijker een blik op de toekomst met de meest innovatieve schepen. Juist nu is dat van grote waarde. SAIL is bovendien geen vanzelfsprekendheid: als grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland hopen we daarom dat iedereen meedoet om er een fantastische jubileumeditie van te maken! We kijken er enorm naar uit om iedereen te ontmoeten van 20 t/m 24 augustus!”

Over de auteur:

Rik Verkaik, oprichter van Vrije Tijd Amsterdam, schrijft al meer dan acht jaar over exposities, evenementen, kunstenaars, muziekartiesten, ondernemers, vrije tijd en maatschappelijke initiatieven in Amsterdam. Al meer dan een miljoen mensen hebben zijn bijdragen voor deze website en bijbehorende social mediakanalen gelezen.

Rik Verkaik