Opsluitingsactie in een hokje ter bestrijding Kinderprostitutie
Photocredits Free a Girl

Opsluitingsactie in een hokje ter bestrijding Kinderprostitutie

Free a Girl organiseert sinds 2011 “Lock me Up – Free a Girl”, als onderdeel van de Week tegen Kinderprostitutie, met als doel om met heel Nederland meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden. Tijdens de 7de editie die van maandag 14 mei tot en met zaterdag 19 mei 2018 wordt georganiseerd, zullen er bij restaurants en bedrijven door heel Nederland hokjes van 1 bij 2 meter staan die symbool staan voor de hokjes in Indiase bordelen. Deelnemers laten zich 12 uur lang opsluiten, om aandacht te vragen rondom de problematiek en geld in te zamelen voor het goede doel. Iedere locatie plaatst vijf dagen lang 2 hokjes en iedere dag laat iemand anders zich daar in opsluiten. In 2017 was de opbrengst € 420.000,- .

“Free a Girl steunt organisaties die op gepassioneerde wijze strijden tegen kinderprostitutie en kinderen uit bordelen bevrijden of van de straat halen en een kans op een nieuwe toekomst bieden. Zo zijn er al meer dan 4000 meisjes bevrijd. Ook hebben we opvanghuizen uitgebreid en hebben we de zorg voor, de begeleiding van en het onderwijs aan deze meisjes kunnen verbeteren. We willen het bewustzijn over het bestaan van kinderprostitutie vergroten en de straffeloosheid aanpakken. Dit doen we door gerichte voorlichting te geven op scholen, evenementen en via de media”, laat Evelien Holsken, één van de oprichters van ‘Free a Girl’ op bevlogen wijze aan VTA weten.

Evelien vervolgt: “Door deze actie genereren we veel publiciteit en werven we fondsen. Hierdoor kunnen we meer meisjes uit de prostitutie bevrijden en hen een nieuwe toekomst geven. We zien in India al dat door bevrijdingsacties en het vervolgen van daders, het aantal jonge meisjes in bordelen afneemt. Dit willen we in veel meer steden en landen bereiken. Tegen kindersmokkelaars wordt, door onmacht, onkunde of corruptie, vaak nauwelijks opgetreden. De handel in kinderen is zeer lucratief. Eén gesmokkeld kind levert een kinderhandelaar minstens enkele honderden euro’s op, sommige meisjes die verkocht worden aan de seksindustrie zijn pooiers duizenden euro’s waard. Zij verdienen vervolgens tienduizenden euro’s aan deze meisjes.”

Ouders misleid met mooie verhalen die hun dochter een goede toekomst bieden

Evelien: “In India komt het nauwelijks voor dat meisjes door hun familie rechtstreeks aan een bordeel worden verkocht. Wel worden ouders vaak misleid door mensen met mooie verhalen die hun dochter een goede toekomst kunnen bieden. Soms zeggen ze met haar te willen trouwen, andere keren dat hen een goede baan in de stad wacht. De ouders krijgen soms een vergoeding of voorschot van een meisjeshandelaar, maar dat betekent niet dat ouders willen dat hun dochters in de prostitutie gaan werken. Vaak hebben ouders geen mogelijkheden om hun dochters perspectief te bieden. In India is armoede de belangrijkste oorzaak van kinderhandel. Helaas is er vervolgens geen betere toekomst voor deze kinderen weggelegd. Daarnaast worden er regelmatig meisjes ontvoerd, als zij bijvoorbeeld onderweg naar school zijn. Zij worden gedrogeerd en komen in een bordeel terecht. Elk jaar sterven duizenden kinderen zonder ooit echt kind te zijn geweest. Hun leven stond in het teken van uitbuiting, mishandeling en misbruik. Kinderen die op
straat werken en leven, lopen een extreem hoog risico om slachtoffer te worden van kindersmokkelaars en uitbuiters, als ze niet al slachtoffer zijn. Er zijn ook veel kinderen die ‘verdwijnen’.”

Door de opbrengsten kunnen we bevrijdingsteams blijven financieren

“Door de opbrengsten van Lock me Up – Free a Girl kunnen we de bevrijdingsteams in India blijven financieren. Onze collega’s sporen jonge meisjes op om hen zo snel mogelijk uit de bordelen te bevrijden. Ook de kosten voor opvang, medische zorg en traumaverwerking worden met behulp van het eindbedrag ondervangen. Om een blijvend verschil te maken, wordt de juridische afdeling ondersteund om rechtszaken aan te spannen en daders veroordeeld te krijgen. Over de hele wereld worden miljoenen meisjes gedwongen tot prostitutie. In India specifiek, worden jonge meisjes opgesloten in hokjes van 1 bij 2 meter en dag in dag uit seksueel uitgebuit. Dit kunnen en mogen we niet laten gebeuren. Met deze actie willen we zoveel mogelijk geld ophalen om nog meer meisjes uit de gedwongen prostitutie te kunnen bevrijden, op te vangen en te rehabiliteren. Door je als deelnemer zelf 12 uur lang op te laten sluiten in een hokje, maak je de bevrijding van deze meisjes mogelijk.”

Er wordt aangifte gedaan tegen bordeeleigenaren

“Momenteel werken wij samen met 8 bevrijdingsteams. Zij verzamelen bewijsmateriaal voor kinderprostitutie en doen invallen met de lokale politie. Vervolgens wordt er aangifte gedaan tegen de bordeeleigenaren zodat daders vervolgd kunnen worden. Door het samenwerken met de politie vindt capaciteitsversterking en bewustwording plaats. In India bijvoorbeeld zijn er tienduizenden van dergelijke hokjes. Ook in andere landen zitten er meisjes onder erbarmelijke omstandigheden gevangen. Het geld dat deze actie oplevert, investeren we in projecten die slachtoffers van kinderprostitutie ten goede komen. Zo steunen we een aantal lokale teams die meisjes opsporen en bevrijden en lokale organisaties die hen begeleiden bij hun terugkeer in de samenleving.”

Bijna alle kinderen die bevrijd worden zijn getraumatiseerd

“Bijna alle kinderen die bevrijd worden zijn getraumatiseerd. Veel van hen hebben soa’s en sommigen zijn hiv-besmet geraakt. In de opvanghuizen worden ze behandeld, zowel medisch als psychisch. Ze krijgen de tijd om weer op kracht te komen. Ze krijgen ook onderwijs. Sommige kinderen blijven een paar maanden en kunnen snel herenigd worden met hun familie. Anderen blijven jaren in de opvang. Het veelvuldig bevrijden van minderjarige meisjes uit de prostitutie en het vervolgen van de daders blijkt preventief te werken.

In Mumbai werken nu minder minderjarige meisjes in de red light districten en door in de dorpen bewustzijn te creëren over mensenhandel, wordt de sociale controle groter. Verdachte zaken worden sneller gemeld zodat er actie ondernomen kan worden. Als meisjes eenmaal bevrijd zijn uit een bordeel, staan ze pas aan het begin van een lange weg terug naar een ‘normaal’ bestaan. Free a Girl zorgt ervoor dat zij in het opvanghuis een opleiding krijgen. Bij terugkomst moeten zij –volgens de lokale maatstaven van beloning- in hun eigen levensonderhoud voorzien en soms ook in dat van hun familie.

Een rehabilitatieprogramma in India duurt gemiddeld een jaar. Sommige meisjes kunnen niet terug naar huis, omdat hun thuisomgeving onvoldoende veiligheid biedt en/of onderdeel was van de reden dat het meisje in een bordeel terechtkwam. Zij blijven tot hun achttiende in het opvanghuis. Het veelvuldig bevrijden van minderjarige meisjes uit de prostitutie en het vervolgen van de daders blijkt preventief te werken”, aldus Evelien Holsken.

Deelnemende locaties

De deelnemende locaties zijn WTC The Hague Den Haag, Gusto Den Haag, Personal Lifestyle Gym Hoofddorp, Vooges Strand Zandvoort, Cafe Wildschut Amsterdam, Cafe De Tijd Wageningen, Stadscafe Blij Zwolle, Bonnefooi Roosendaal, De Nieuwe Stad Amersfoort, Cafe Riviera Amsterdam, BurgGolf Westerpark Zoetermeer, Jules Verne Apeldoorn, CHA Laren, Nieuw Vreeburg Bloemendaal, Nieuw Rotterdams Cafe Rotterdam, Relax Zentrum Abcoude, Dudok Arnhem, Vooges Centraal Haarlem, Stedin Rotterdam, Camping Ganspoort Utrecht, De Kleine Valk Amsterdam, MediaXplain Amsterdam, Khotinsky Dordrecht, Cafe Luxembourg Amsterdam, Gringos Doetinchem, Fellini Enschede, De Waag Leiden en Nielz Almelo.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd nieuws:

Rennen voor donatiegeld tijdens Run for the Hunger