Coalitie gefrustreerd: Oppositie blokkeert debat verhoging parkeertarieven

Coalitie gefrustreerd: Oppositie blokkeert debat verhoging parkeertarieven
De bewuste stemming. Credits: Gemeente Amsterdam

Coalitie gefrustreerd: Oppositie blokkeert debat verhoging parkeertarieven

De oppositiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben donderdagavond een gezamenlijke vuist gebald tegen de coalitie bestaande uit GroenLinks, PvdA, D66 en de SP. Tijdens de commissievergadering mobiliteit, luchtkwaliteit en duurzaamheid zou gisteravond gedebatteerd worden over een verhoging van de parkeertarieven, maar daar stak de oppositie een stokje voor.

Parkeren in het centrum van Amsterdam wordt volgend jaar anderhalf keer zo duur. Vanaf april gaat de prijs omhoog van 5 naar 7,50 euro per uur. Direct rond de binnenstad gaat een uur parkeren 6 euro kosten. Tenminste als het aan de vier partijen uit de coalitie ligt.

Na het aankondigen van de maatregel ontstond er vooral op de social media een hoop commotie onder Amsterdamse bewoners en ondernemers die zich niet in het besluit kunnen vinden.

Volgens de ‘grote 4’ is de verhoging noodzakelijk om de stad leefbaar en bereikbaar te houden en om te zorgen dat er meer ruimte komt voor fietsers, voetgangers en groen. De extra parkeergelden gebruiken we om te investeren in mobiliteit en om de kwaliteit van de infrastructuur en de openbare ruimte in de stad te verbeteren”, zei verkeerswethouder Sharon Dijksma, begin november tegenover RTL Z.

In dat artikel van RTL Z was ook te lezen dat Amsterdam de komende jaren maar liefst 400 miljoen euro in nieuwe trams, metro’s, bussen zonder schadelijke uitstoot en betere infrastructuur voor het openbaar vervoer wil pompen.

Voor het eerst sinds het aantreden van de gemeenteraad in maart van dit jaar verenigde de oppositie, voornamelijk bestaande uit Forum voor Democratie, Denk en Partij voor de Dieren zich door in grotere getalen dan normaal bij de commissievergadering aanwezig te zijn. De oppositie vormde daardoor onverwachts een meerderheid en kon zo het onderwerp van de agenda af stemmen.

Het ‘tafereel’ leek vanaf de zijkant tot grote frustratie te leidden van de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en de SP die nog voor het einde van het jaar het voorstel om de parkeertarieven te verhogen door de Gemeenteraad willen drukken. “Het verbaasde mij niks dat toen ik hier binnenkwam er volle tafels zaten. Dat alle oppositiepartijen in grote getalen aanwezig zijn. Volgens mij zijn hier wat afspraken gemaakt over stemverhoudingen en volgens mij is het doel daarvan om dit onderwerp niet dit jaar nog in de raad te behandelen”, sprak een zichtbaar geïrriteerd lijkende Zeeger Ernsting van GroenLinks. Sharon Dijksma leek in haar reacties eveneens ontstemd te zijn. Behandeling van dit onderwerp kan volgens de wethouder niet op uitstel van behandeling wachten: “Iedere maand dat dit later behandeld wordt is een inkomstenderving van een bedrag waar wij in de begroting wel rekening mee hebben gehouden.”

Het verschil waarmee de stemming van de tafel werd geveegd was niet misselijk. Tijdens de hoofdelijke stemming werd het agendapunt met 17 tegen 8 de agenda afgeduwd en de bespreking van het onderwerp wordt daarmee tot vreugde van een hoop burgers voorlopig uitgesteld.

U kunt de vergadering terug kijken via de link van de Gemeente Amsterdam.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ook ons blog met laatste nieuws politieke partijen Amsterdam