AMSTERDAMMER VAN DE MAAND: DENNIS KLEIN

De redactie van Vrije Tijd Amsterdam roept iedere maand een persoon uit tot Amsterdammer van de maand. Wanneer verdien je die titel? Deze titel verdien je als je op bijzondere wijze bijdraagt aan de maatschappij. Vandaag in het eerste deel van deze rubriek gaat de eretitel ‘Amsterdammer van de maand’ naar Dennis Klein.

Dennis is 45 jaar, getrouwd met Marike Fischer en samen met drie kinderen vormen ze een gelukkig gezin van vijf. Dennis dankt de titel aan zijn inzet en belangrijke bijdrage in de nieuwe campagne van Spirit Jeugdhulp om pleegouders te werven. Dennis is zelf ook pleegouder en heeft zich vrijwillig ingezet voor deze campagne. Het contact dat hij met Spirit had in de rol van pleegouder inspireerde hem zo dat hij besloot bij te willen dragen aan het welzijn van meer kinderen en ouders. In die tijd kwam er toevallig een vacature vrij bij Spirit. Hij solliciteerde en werd tot zijn vreugde aangenomen als accounthouder.

Collega Maaike Maas daarover: ‘Dennis heeft ooit contact met mij opgenomen om aan te geven dat hij vanuit zijn ervaringen als pleegvader ook graag vrijwillig wat wilde betekenen in de werving van pleegouders. Dat dat goed is gelukt blijkt onder meer uit zijn bijdrage aan de wervingscampagne ‘De teller moet naar 0: ieder kind een thuis’. Dennis is een betrokken en inspirerende pleegvader en inmiddels ook een fijne collega!’

AMSTERDAMMER VAN DE MAAND: DENNIS KLEIN

“Ik heb in mijn carrière mooie functies bekleed, voetbalde als prof bij FC Volendam en kan dus terug kijken op mooie werkjaren. Zodoende vond ik het tijd om het roer om te gooien. Me in te zetten voor kinderen die hulp nodig hebben bij een organisatie die daadwerkelijk hulp kan bewerkstelligen”, begint Dennis met zijn verhaal over zijn carrière switch.

Klein studeerde onder andere aan de Berlage Scholengemeenschap in Amsterdam, speelde in de jeugdopleiding van Ajax samen met Seedorf en voetbalde in de jaren ’90 als prof bij FC Volendam samen met onder andere Edwin Zoetebier, Robert Molenaar, Luc Nijholt, Dejan Govedarica, Sammie Samadzich, Johan Steur. Tegenstanders waren onder meer Overmars, Litmanen, Babangida, Andy van der Meijde, Kluivert, Bogarde, Davids, Reiziger, Ooijer en de gebroeders De Boer.

Dennis Klein: “Mijn beste trainer was Louis van Gaal. Hij schoolde me om van linksbuiten naar linksachter. Net als dat hij dat met bijvoorbeeld Reiziger had gedaan. Het eerste jaar in de Arena stonden we met Volendam 0-1 voor en scoorde Ajax enkele minuten voor tijd de gelijkmaker. Hoewel het een prachtige ervaring werd, was het natuurlijk mijn droom om bij Ajax zelf te spelen.”

Klein vervolgt: “Het eerste jaar deden we het uitstekend met Volendam. We eindigde onderaan in de middenmoot. Een jaar later degradeerden we uit de Eredivisie. Notabene met een 10-0 nederlaag tegen PSV. Uiteindelijk werden we in het jaar daarop met 10 man ontslagen bij FC Volendam door financiële perikelen bij die club”, aldus Dennis Klein die zich omschrijft als een speler met een echte winnaarsmentaliteit.

Als een geboren winnaar zet hij zich nu in voor Spirit. Eerst als vrijwilliger en nu als regionaal accounthouder in dienst van deze stichting. Dennis Klein: “Als je iets voor ogen hebt, er voor gaat en je stinkende best doet dan kun je bereiken wat je wilt bereiken. Als ik terugdenk heb ik naast mijn sportieve carrière ook mooie functies gehad in de zakelijke dienstverlening. Daar heb ik wel bereikt wat ik wilde bereiken. Nu zit ik op een ander terrein wat meer voldoening geeft.

Het is de meest waardevolle baan die ik tot nu toe heb gehad. Dit is namelijk fantastisch werk om te doen. In de eerste plaats natuurlijk voor het kind zelf. Je kunt een kind een veilige toekomst bieden, een mooi toekomstperspectief en het is heerlijk om een kind te zien stralen van geluk.

Daarnaast zijn deze kinderen misschien onze toekomstige ouders. Mensen die bijdragen aan onze maatschappij. Een veiliger en mooier Nederland. Ik wilde een commerciële rol hebben bij een instantie die iets aan de maatschappij bijdraagt. Door mijn ervaring thuis met mijn pleegdochter, mijn rol destijds als vrijwilliger en huidige baan is mijn hart omgegaan.

Wij willen met Spirit heel graag meer pleegouders aanspreken. Maar ook met name pleegvaders. Het zijn vaak moeders die het initiatief nemen. Wij willen dat de moderne vader van nu zich ook gaat verdiepen in wat het inhoudt om pleegouder te zijn. Dat deze mannen er op een gegeven moment net zo over denken zoals ik er nu over denk.

Er staan momenteel rond de 100 kinderen op de wachtlijst en het tekort aan pleegouders is schrijnend. Er zijn tekorten in crisisopvang. Als voorbeeld kunnen we om 02:00 uur ’s nachts gebeld worden dat een kind direct uit huis moet en een bed nodig heeft. Tot op heden lukt het altijd om een plek te vinden maar dat betekent dat er soms buiten de regio moet worden gezocht. Sowieso is er in het algemeen een tekort aan pleegouders in Nederland. De problematiek is groot door allerlei redenen. Kinderen kunnen om verschillende redenen tijdelijk of langdurig niet meer thuis wonen. Bijvoorbeeld omdat ouders psychische problemen hebben, verslaafd zijn, de kinderen mishandeld zijn, seksueel misbruikt of door verwaarlozing.

AMSTERDAMMER VAN DE MAAND: DENNIS KLEIN

Als een kind uit huis geplaatst wordt is er echt wat aan de hand. Dan is er veel gebeurd. Dan wordt er een organisatie zoals Spirit ingeschakeld, bijvoorbeeld voor een plekje bij pleegouders. Wij gaan dan op zoek naar een veilige plek in een pleeggezin.” Los van dit alles wordt er uiteraard van alles aan gedaan om te voorkomen dat een kind tijdelijk of langdurig niet meer bij zijn of haar eigen ouders kan wonen. Ouders en kinderen krijgen op verschillende manieren ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld ook door weekendpleegouders te zoeken. Een kind gaat dan bijvoorbeeld om de week een weekend naar pleegouders zodat bijvoorbeeld een zwaar overbelastte alleenstaande moeder het wél volhoudt.

Iedereen kan pleegouder worden: alleenstaanden, echtparen, homoseksuelen en samenwonenden met of zonder kinderen. Belangrijk is natuurlijk wel dat je kinderen een goede en veilig plek kunt bieden. Daarom zijn er een aantal (wettelijke) voorwaarden. De belangrijkste zijn dat je ouder bent dan 21 en een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming krijgt.

Als je overweegt pleegouder te worden ben je verplicht een informatie bijeenkomst bij te wonen. Ben je hierna nog steeds geïnteresseerd dan meld je je aan en volgt er een startgesprek Als dit goed verloopt volgt de STAP training, die bestaat uit zes avondtrainingen, of 3 zaterdagen waarin onder meer wordt uitgelegd wat pleegzorg inhoudt en wat er van een pleeggezin verwacht wordt.

Je hebt veel verschillende varianten aan pleegzorg. Weekend pleegzorg, van korte duur of langdurig. Wat doet het met de kinderen? Wat doet het met de biologische ouders? Wat doet het met jou en jouw gezin? Dat zijn onder andere thema’s die aan bod komen. Daarna komt Spirit bij je thuis om de thuissituatie te beoordelen. Dan kijken ze bij je thuis of je het allemaal goed op de rit hebt.

De campagne heeft goede eerste resultaten opgeleverd. De eerste introductie avonden werden goed bezocht maar nog steeds is iedereen hard nodig en van harte welkom.“

“Ik hoop dat iedereen die dit artikel heeft gelezen en waarvan het hart groot genoeg is, de moed heeft om zich te laten informeren wat pleegzorg inhoudt. Het is één van de mooiste dingen die je kan overkomen. In eerste instantie dacht ik in weerstanden en moeilijkheden. Uiteindelijk onder aan de streep heeft het me ontzettend veel gebracht en is het fantastisch om te doen. Trouwens, de kids uit ons gezin zeggen dat ze later ook een pleegkind willen opvoeden. Dat is natuurlijk fantastisch om te horen”, laat Dennis Klein, onze eerste Amsterdammer van de maand, ten slotte nog weten.

We bedanken Dennis Klein voor zijn tijd en wensen hem veel succes toe bij zijn werk voor Spirit Jeugdhulp.

Meer weten over pleegzorg? Kijk op www.spirit.nl/pleegouders

AMSTERDAMMER VAN DE MAAND: DENNIS KLEIN

Via de site kunt u een informatiepakket aanvragen of direct opgeven voor een informatiebijeenkomst.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Leestip: vrijwilliger van de maand: Rob van Vliet

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam